Izoláciu sokla netreba podceňovať. Vyhnite sa týmto chybám, aby ste ochránili základy domu, predišli plesniam a únikom tepla

26. jún 2020

Na prvý pohľad takmer neviditeľnou, no pre stavbu veľmi podstatnou súčasťou domu je sokel. Viete, ako ho správne zatepliť, aby ste chránili základy stavby, predišli únikom tepla a tvorbe plesní? Vymenujeme vám najčastejšie chyby, ktorých sa pri zateplení sokla môžete dopustiť, ale tiež tipy, ako predísť vážnym nedostatkom.   

Sokel alebo spodná časť stavby je miestom, v ktorom na seba nadväzuje zateplenie nadzemnej steny a zateplenie suterénu, prípadne základov stavby. Nezvládnutá izolácia môže mať vážne následky, akým je výskyt plesní v kútoch a rohoch podláh, premŕzanie základov a úniky tepla.

Tieto časti steny by sa mali izolovať až do hĺbky 80 cm pod zemou. Ak je izolácia vybraná a položená správne, pomôže stavbe odolávať mechanickému poškodeniu, ale aj vode, ktorá sa pri sokli hromadí po daždi alebo pri roztápaní snehu. Sokel by mal mať výšku minimálne 300 mm nad zemou, inak sa voda ľahko môže dostať do zateplenia fasády nad soklom.

Izolácia nesmie byť hladká

Základom je výber kvalitného materiálu s vhodnou štruktúrou. Materiál na izoláciu sokla by nemal byť hladký, ale zdrsnený, prípadne by mal mať vaflovú štruktúru. Ak bude povrch príliš hladký, omietka alebo obklad môžu zo sokla časom opadávať.


Povrch izolačných dosiek na zateplenie sokla nesmie byť hladký, inak obklad môže začať časom opadávať.
Zdroj: isover.cz/inspektori

Častou otázkou je, aká hrubá má byť izolácia spodnej časti stavby. Hrúbka polystyrénu závisí na tom, aký úsporný dom staviate. Pri rekonštrukcii staršieho domu sa na steny používa zateplenie s hrúbkou 100 až 150 mm, izolačná soklová doska by mala byť o 30 mm tenšia. Pri nových, nízkoenergetických domoch je hrúbka zateplenia stien 200 až 300 mm, izolácia sokla by preto mala mať hrúbku 180 až 260 mm. Momentálne sú na trhu izolačné dosky rôznej hrúbky, preto väčšinou nie je potrebné lepiť ich dokopy.


Takýmto spôsobom nie je nutné lepiť jednotlivé vrstvy izolačných dosiek. Na trhu sú izolačné dosky rôznych, aj väčších hrúbok. Zdroj: isover.cz/inspektori

Materiál, ktorý ochráni

ISOVER ponúka niekoľko druhov nenasiakavých polystyrénových dosiek vhodných na zateplenie sokla.Dosky z extrudovaného polystyrénu, Styrodur®, majú drážky, hladké hrany a sú vhodné na používanie s betónom, omietkou, ale aj inými krycími vrstvami. Ich výhodou je nenasiakavosť, pevnosť, rýchla aplikácia a dobrá tepelná vodivosť pri všetkých hrúbkach.

ISOVER EPS Soklové dosky majú vaflovú štruktúru, ktorá umožňuje vysokú priľnavosť lepidiel. Sú vysoko pevné, riešia detail ukončenia hydroizolácie nad terénom a umožňujú spojité prevedenie omietok až pod úroveň terénu. Ďalšie materiály vhodné na izoláciu spodnej časti stavby, ich technické parametre, ako aj postup, ako pri inštalácii postupovať, nájdete na stránke ISOVER.

Moderné izolačné materiály sú jednoduché na manipuláciu a ľahko sa aplikujú. Pri inštalácii si však treba dať pozor na to, aby boli steny poriadne očistené a izolačné dosky na nich držali. Chybou je upevňovanie dosiek pomocou hmoždiniek, ktorými prevŕtate aj hydroizoláciu a soklové zateplenie tak stratí svoju dôležitú funkciu - odolnosť voči pôsobeniu vody.

Izolácia sokla nerieši iba zamedzenie úniku tepla, ale celkové a dlhodobé fungovanie stavby. Toto sú odporúčania, ktoré vám môžu pri izolácii spodnej časti stavby pomôcť. Ak však narazíte na neočakávaný problém, alebo chcete konzultácie ešte pred začatím projektu, neváhajte kontaktovať našich odborníkov.

Ak máte záujem o bezplatnú on-line kalkuláciu na izoláciu vašej fasády, vyplňte nezáväzný formulár ISOVER