Ísť bývať za Bratislavu alebo nie? Odpoveď záleží na týchto okolnostiach.

22. jún 2016

Súčasné trendy ukazujú oboje. Mnoho ľudí sa sťahuje z domu v satelitnom mestečku nazad tam, odkiaľ sa odsťahovali – do bytu v meste. A mnohí práve teraz študujú ponuky developerov, ako sa dostať k bývaniu na periférii. Prečo?

1.Cena je nosná, no nie najdôležitejšia

Často je to cena, ktorá zaváži. Za približne rovnakú sumu možno mať byt v bratislavskej novostavbe i domček s menším pozemkom v blízkych obciach. Priemerná cena domov podľa údajov centrálnej banky skôr klesá, bytov zasa rastie.

Priemerná cena bytov vzrástla v 1. štvrťroku 2016 na medziročnej báze o takmer sedem percent a priemerná cena domov medziročne poklesla o vyše tri percentá, píše sa v aktuálnom rýchlom komentári k vývoju cien bývania v prvom štvrťroku. Ponuka bytov je pre to pri akutálnych číslach menej atraktívna.

Výsledkom „roztvárania cenových nožníc“ medzi domami a bytmi je to, že priemerná cena štvorca plochy bytu (1415 eur na štvorcový meter) je takmer o 350 eur na štvorcový meter, respektíve o tretinu vyššia ako priemerná cena štvorca domu (1066 eur na štvorcový meter).

1.Životný štýl je to, čo si jednoducho neodoprieme

Mnohí však už dnes majú zlé skúsenosti s bývaním na periférii, kde si nevedeli zvyknúť, nielen pre nižšiu občiansku vybavenosť, no aj pre obmedzené sociálne kontakty.  Preto ich teraz láka a sťahujú sa napríklad do väčšieho bytu s terasou, ktorý poskytuje viaceré benefity podobne, ako je to v rodinnom dome (napríklad mezonet), avšak pri zachovaní všetkých výhod z vybudovanej vybavenosti – doprava, voľnočasové aktivity bez veľkých presunov.

A naopak, mnohí zasa uprednostnia pokoj vidieka (alebo malého mestečka) pred pravidelnou návštevou divadla, prechádzku či beh cez polia za dedinou pred verejnými fitnescentrami alebo ľuďmi preplnenou hrádzou.

Rodina je kľúčom k rozhodnutiam

S životným štýlom priamo súvisí situácia v rodine. Ak obec na okraji Bratislavy nemá dostatok miest v materskej škole alebo základná škola má len prvé štyri triedy a minimum záujmových krúžkov, rodičia sa stávajú takpovediac taxikármi na ceste zo satelitného mestečka do mesta a nazad. Prečítajte si, aké sú aktuálne trendy v bývaní.

Často sa potom členovia rodiny limitovanej dopravou jedným osobným automobilom (a dopravnými zápchami), musia vzájomne koordinovať a počkať na seba v meste. Nielen, že nevedia celkom produktívne využiť takýto „čakací“ čas, no do svojho vysnívaného domu sa vracajú neskoro a benefity, na ktoré sa tešili pri bývaní za mestom, vlastne ani na plno nevyužijú.

Iné je to v rodinách s odrastenými deťmi, kde rodičia nie sú zaťažení pravidelným dochádzaním za prácou (podnikatelia, zamestnanci s flexibilným pracovným časom prípadne s možnosťou využívať niekoľko dní v týždni na home office).