Inteligentne, teda bezpečne a pohodlne

12. apr 2021

Je upokojujúce odísť na dovolenku a nebáť sa, že si zlodeji všimnú vašu neprítomnosť. Je príjemné zaspať pri televízii a nestarať sa o to, že treba zhasnúť, stlmiť kúrenie, skontrolovať, či je zamknuté. Je pohodlné, keď sa žalúzie samy sťahujú podľa počasia... Taký pokoj a pohodlie ponúknu múdre riešenia od Somfy.

Inteligencia je v spolupráci

Snáď každá domácnosť je vybavená niektorou zo súčasných technických vymožeností, ktoré môžeme nazvať inteligentné. Hoci bežne ovládame najrôznejšie spotrebiče diaľkovými ovládačmi či doslova odkiaľkoľvek mobilnými telefónmi, alebo počítačom, predsa len im musíme dať v pravý čas správny povel a ustrážiť, že všetko funguje tak, ako má. O skutočne múdrych riešeniach však môžeme hovoriť až vtedy, keď sa týchto rutinných úkonov zbavíme. Vtedy, keď spolu dokážu spotrebiče komunikovať a spolupracovať a keď nad nimi máme kontrolu aj na diaľku. To dokážu bezdrôtové technológie SOMFY. A ešte omnoho viac. 

Inteligencia na mieru

Bezdrôtové technológie SOMFY umožňujú automatizovať domácnosť presne podľa potrieb užívateľov. Možno vám stačí jednoduché diaľkové ovládanie jednotlivých prvkov. Potom však denne opakujete rutinné úkony – rozsvietiť, zhasnúť, vytiahnuť roletu, stiahnuť roletu... Koľko je to stlačených tlačidiel, koľko ovládačov je potrebných vziať do ruky? A koľko zbytočných návratov, či niekde nezostalo rozsvietené, otvorené okno, alebo žehlička v zásuvke? 
Veľa času aj nepríjemností ušetria inteligentné ovládače, ktoré dokážu dať povel niekoľkým zariadeniam naraz, vďaka mikromodulu Izymo aj svetlám a zásuvkám. Potom je ľahké si pripraviť scenáre, čo sa má vykonať pri určitej často sa opakujúcej situácii. Napríklad pri príchode domov sa jedným stlačením rozsvieti svetlo v predsieni aj na chodbe, vytiahnu sa rolety v obývačke aj v kuchyni, vypnú sa vnútorné kamery a môže sa spustiť aj obľúbená hudba či rádio.

Šikovný centrálny mozog

Naozaj dokonalé využitie všetkých možností, ktoré ponúkajú inteligentné technológie Somfy, zaistí až centrálne riadená spolupráca všetkých prvkov v domácnosti. O takúto spoluprácu sa dokáže postarať riadiaca jednotka Tahoma, ktorá umožňuje ovládať všetky zariadenia v domácnosti prostredníctvom internetového pripojenia priamo z domova alebo vzdialene odkiaľkoľvek pomocou aplikácie pre mobilný telefón či tablet. Ak jej prenecháte riešenie rutinných situácií, získate dokonalý komfort a ušetríte veľa času. Skúsenosť ukázala, že to sú mesačne až desiatky hodín. A nemusíte zostávať len pri jednoduchých scenároch, s Tahomou môžete získať oveľa viac.

Bezpečie a pokoj

Do systému možno zapojiť vonkajšie aj vnútorné kamery a alarmy upozorňujúce na nežiaduci pohyb v dome. Systém je pritom natoľko šikovný, že dokáže rozpoznať psíka či mačičku od zlodeja. Aj cez dovolenku sa Tahoma postará o váš pokoj. Dokáže simulovať prítomnosť v dome – rozsvecovať a zhasínať svetlá v daných intervaloch, vyťahovať a sťahovať rolety či žalúzie. Pokoj prinesie aj to, že máte nepretržitý prehľad o všetkom, čo sa doma deje, a na diaľku môžete vykonať akýkoľvek príkaz. Napríklad keď z Tahomy príde hlásenie, že ste nechali pootvorené okno, môžete na diaľku stiahnuť roletu.

Úspora energie

S Tahomou možno znížiť náklady na prevádzku domácnosti, predovšetkým za vykurovanie. Systém sa postará ako o reguláciu vykurovania v závislosti od času, teploty aj počasia, práve tak ako o jeho synchronizáciu s tieniacimi prvkami domu. Na základe informácií zo slnečných a veterných senzorov automaticky ovláda rolety, žalúzie a markízy tak, aby sa využil slnečný svit na prehriatie interiéru a pri nepriaznivom počasí, naopak, zabránilo tepelným stratám.

Presne podľa potrieb

Veľkou výhodou je, že doma môžete odložiť mobil a nezapínať počítač. V domácnosti môžete používať klasické ovládacie prvky – tlačidlá a ovládače. Čo všetko budú robiť a kam ich umiestnite, je len na vás. A tiež je na vašom rozhodnutí, či si zaobstaráte celý systém naraz, alebo postupne podľa toho, čo chcete riešiť. Možno sa najprv rozhodnete len pre automatické ovládanie brány a vrát garáže. Neskôr aj pre ovládanie tieniacich prvkov, potom zatúžite po regulácii vykurovania... Dokonca môžete zvoliť aj opačný postup – najprv zakúpiť jednotlivé aplikácie pre skupiny zariadení a až neskôr ich združiť pomocou centrálneho mozgu – Tahomy. Určite vás neodradí jej cena. A ak si nevystačíte so širokým portfóliom Somfy, Tahoma umožňuje prepojiť rôzne moduly a značky naprieč trhom alebo cez IFTTT platformu využiť aj ďalšie druhy on-line služieb, napríklad hlasových asistentov či jednoducho spojiť ovládanie prvkov s predpoveďou počasia. 

Je to jednoduché!

Máte pocit, že Tahoma toho vie príliš, že ju nezvládnete nainštalovať alebo vás príliš zamestná? Opak je pravdou. Inštalácia Tahomy je veľmi jednoduchá. Pomôžu vám prehľadné videonávody aj priamo odborníci zo Somfy. Prepájať jednotlivé prvky do scenárov si potom môžete postupne sami a rovnako ľahko ich zmeníte jednoduchým preťahovaním ikon na displeji tabletu či mobilu. Možno si vytváranie scenárov zamilujete a budete ich ladiť pre chvíle všedné i nevšedné.