Ešte inteligentnejšia domácnosť

22. jún 2020

 

Tahoma Google-home

Naše domovy sú vybavené mnohými inteligentnými prístrojmi, ktoré vďaka internetu ovládame odkiaľkoľvek a na akúkoľvek vzdialenosť. No predsa len musíme vziať do ruky mobil, zapnúť počítač či tablet, vyhľadať tú správnu ikonku, kliknúť na ňu… Čo takto skúsiť to ako rozprávkový Alí Baba a povel len vysloviť? Dokonca ani to nie... Napriek tomu sa vchod otvorí.

Ovládanie hlasom

Rozvoj technológií umožňujúcich rozpoznávanie reči sa rozbehol obrovským tempom, a preto je možné začať ich bežne využívať aj doma. Do našich domácností tak prichádzajú hlasoví asistenti – inteligentné reproduktory využívajúce aplikácie spoločností ako Google, Amazon či Apple, ktorým môžeme zadávať príkazy, dokonca im aj klásť otázky. Od jednoduchých ako „Koľko je hodín“ alebo „Aké bude zajtra počasie“ až po vedomostné, na ktoré by sme si odpovede inak hľadali na internete.

Môže sa zadať, že ide o hračky alebo že je za tým naša pohodlnosť, nedajme sa však pomýliť. Hlasoví asistenti sa stanú naozaj vynikajúcimi pomocníkmi hlavne vtedy, keď ich zapojíme do komplexného systému riadenia domácnosti. Potom môžeme hlasom ovládať nielen jednotlivé zariadenia, ale jedným hlasovým povelom spustíme aj celý sled udalostí tak, ako si ho vopred sami pripravíme, prípadne využijeme scenáre prednastavené v príslušnej aplikácii. Napríklad, pri odchode oslovíme svojho asistenta, pridáme príslušný pokyn a všade sa zhasne, odpoja sa zásuvky, v ktorých by mohla zostať zapnutá žehlička, zatiahnu sa žalúzie, spustí sa alarm… Takýchto scenárov môže by nekonečne veľa vo všetkých situáciách, ktoré sa často i menej často v domácnosti opakujú.

Ovládanie hlasom 

TaHoma a hlasoví asistenti

Systém komplexnej automatizácie TaHoma od spoločnosti Somfy je kompatibilný so službami hlasových asistentov Google Assistant a Amazon Alexa. Prostredníctvom nich môžeme hlasom ovládať zariadenia zapojené do aplikácie TaHoma, len ich treba vopred pomenovať alebo spustiť ľubovoľný scenár vytvorený v tejto aplikácii a zjednodušiť si tak vykonávanie rutinných činností. Technológie už natoľko pokročili, že zachytia váš povel, aj keď je v domácnosti ruch, šum alebo máte zapnutý televízor… Situácií, keď nechcete brať do rúk mobil, je nespočetne veľa, napríklad, keď varíte alebo ste sa zašpinili v dielni... Hlasový asistent môže nájsť aj zapadnutý mobil. Bohužiaľ, ani Google, ani Alexa zatiaľ nevedia po slovensky či po česky, treba teda používať angličtinu, prípadne iný jazyk, ktorý ponúkajú. V budúcnosti sa dá očakávať, že v prípade Googlu sa objaví čeština, pretože jej zavedenie už avizuje.

TaHoma 

Bez rečí

A čo takto ovládať zariadenia v dome bez toho, aby sme čokoľvek povedali a na čokoľvek siahli? Zdá sa vám to ako utópia? Ale kdeže! Ide len o zmysluplné využitie toho, čo dnes bežne používame – mobilu a sledovania polohy pomocou GPS či napríklad predpovedí počasia.

Vďaka funkcii geolokácie v bezplatnej aplikácii IFTTT, ktorá je úplne kompatibilná s TaHomou, sa môže pri príchode domov otvoriť brána a garáž, rozsvieti sa v predsieni, odblokuje sa alarm, a to bez toho, aby ste vydali akýkoľvek príkaz. Len ste s mobilom vo vrecku prekročili hranicu, ktorú ste si predtým nastavili – takzvaný perimeter, kruh s priemerom napríklad 80 m okolo vášho domu. Tým ste spustili scenár v systéme TaHoma. Samozrejme, že brána a garáž sa za vami pritom automaticky zavreli.

Spustiť konkrétny scenár bez akéhokoľvek povelu, či už hlasového, alebo z mobilu, počítača, prípadne na základe údajov zo snímačov namontovaných v dome, umožňuje napríklad využitie meteorologických dát. Podľa predpovede počasia sa blíži búrka, tak sa aktivuje scenár, v ktorom sa zatiahne markíza a stiahnu sa rolety.

 

Geolokácia

Takmer neobmedzené možnosti

Vďaka aplikácii IFTTT možno do systému TaHoma zapájať zariadenia a snímače rôznych výrobcov a zvýšiť si tak pohodlie i bezpečnosť. Napríklad, keď snímač nameria vysokú hladinu CO2, strešné okná VELUX dostanú pokyn, aby sa pootvorili. Všetky svetlá v dome sa môžu rozsvietiť alebo začať blikať, LED pásiky zmenia farbu na výstražnú červenú a podobne.

Možností, ako naplno využívať komplexný systém riadenia, je mnoho, len sa netreba báť, stačí sledovať, čo všetko inteligentné technológie ponúkajú, alebo sa poradiť s odborníkmi priamo v Somfy Experience Centre v pražských Stodůlkach.