Ekonomické stavby – Nový dom Lukáš 21

20. jún 2016

Prízemný objekt je jedným z častých prianí staviteľov. Relatívne väčšia zastavaná plocha ako pri dvojpodlažnom dome, túžba po určitej orientácii okien k ulici, k slnečnej strane či výhľadu, rozdelenie na dennú a nočnú časť, to všetko sú podnety ovplyvňujúce dispozíciu objektu. Výsledná forma domu v tvare písmena "L" je potom dobrou voľbou.


Ciele štúdie :
Priestor pre spoločne strávený čas celej rodiny
Kontakt s verejným priestorom
Dom je pódium, pestrý má byť život v ňom
Súkromie členov rodiny
Stôl srdcom objektu
Domov bez schodov
Tvarové riešenie

Objekt je rozdelený na dve časti. Dennú a nočnú. Spoločenskú a intímnu. Časť v kontakte s ulicou a časť naopak od nej oddelenú.
Pozdĺžne s predpokladanou ulicou je navrhnutá denná časť domu, ktorá tak vytvára rozhranie medzi ulicou a záhradou.
Kolmo na ulicu je umiestnená nočná časť domu so spálňami, ktorá má strany orientované len do záhrady.

Dispozícia
Prízemný rodinný dom so zastavanou plochou 128 m2 vsádza na väčší spoločný priestor rodiny a život v ňom. Otvára sa smerom do záhrady, avšak nestráni sa ani verejnému priestoru obce, v ktorej bude umiestnený.

Do objektu vstupujeme klasicky zo strany ulice. V zádverí máme po ruke šatňu a toaletu s technickým zázemím objektu. Ďalej sa dostaneme už do hlavného priestoru domu - jeho jednoduchý pôdorys zlučuje tri časti spoločného života rodiny: kuchyňu, jedáleň a obývaciu izbu. Každá z týchto častí má klasické okno orientované do ulice. Na druhej strane, smerom do záhrady, sa dom otvára viac pomocou presklených plôch k nadväzujúcej terase.

 

Do druhej časti domu sa dostávame od priestoru kuchyne (pretože práve tam mieria naše prvé kroky). V tejto súkromnejšej časti sú situované jednotlivé spálne a kúpeľňa. Tie sú umiestnené na bočnej, spravidla pokojnejšej strane  objektu. Na opačnej strane potom spálne spája chodba umožňujúca výstup na terasu.

Priestor terasy, vymedzený a zároveň chránený z dvoch strán, vytvára ďalšie príjemné zákutia domu, ktorý však už do zastavanej plochy nepočítame. 

LUKÁŠ 21
Dispozícia:  4+kk
ÚŽÚžitková plocha: 100.82 m2
Zastavaná plocha: 128.24 m2
Cena domu (Štandardné vybavenie):  123.000 EUR
Výška splátky v programoch  Nulová hotovosť a Mladá rodina:  372 EUR/ mes.

Ceny sú uvedené vrátane DPH vo výške 20% a základovej dosky domu