Dva domy jednou tehlou HELUZ FAMILY

17. máj 2021

Na kraji juhočeského Chýnova vyrastajú súčasne hneď dva domy pre dospelých potomkov na takmer hektárovej „záhrade“ rodičov. Aj keď sa projekty architektonicky líšia, pretože jeden bude klasickým bungalovom a druhý domom s podkrovím, základný stavebný prvok – tehlu HELUZ FAMILY – majú rovnaký.

Prenajímame si ruky, remeselníkov, organizačne si stavbu zabezpečujeme sami,“ hovorí otec rodiny Jaroslav Praveček. Ako prvý bude dokončený murovaný, plne podpivničený dom s podkrovím, sedlovou strechou a krytou terasou. Dispozične je objekt navrhnutý ako 5 + 1. V suteréne sa nachádza garáž, technická miestnosť, práčovňa, posilňovňa a skladové priestory na sezónne vybavenie domácnosti. V prízemí sa počíta s presvetlenou obývacou izbou, na ktorý nadväzuje jedálenský kút, kuchyňa a rohová krytá terasa. Celý priestor bude navyše pôsobivo otvorený do hrebeňa strechy a znútra obložený palubovými doskami. „Hovorím tomu katedrála, takto si to vymyslela dcéra,“ pokračuje Jaroslav Praveček. Do priestranného prízemia sa ešte zmestí pracovňa, spálňa s vlastnou kúpeľňou a samostatná toaleta. Na poschodia vedie schodisko a navrhnuté sú na ňom dve izby, kúpeľňa a šatňa, a otvorená galéria s priehľadom na prízemie.

Energetickou ambíciou domu je spotreba na úrovni nízkoenergetického až pasívneho domu, aj preto je hlavným stavebným prvkom tehla HELUZ FAMILY 44 brúsená s vynikajúcimi tepelnoizolačnými parametrami (súčiniteľ prechodu tepla U = 0,17 W/m2K). HELUZ FAMILY 44 brúsená je tehla určená pre jednovrstvové murovanie, múr z nej nie je nutné dodatočne zvonku zatepliť. Jednovrstvové murivo lepšie dýcha, pretože má 4- až 6-krát lepšie difúzne vlastnosti ako EPS (polystyrén) používaný v zatepľovacích systémoch, a nehrozí mu biologická ani mechanická degradácia. Vyznačuje sa aj optimálnymi fyzikálnymi vlastnosťami (napr. akustika, požiarna odolnosť, nízka tepelná vodivosť, prirodzená priepustnosť vodných pár, bezpečnosť). „V cenovom porovnaní jednovrstvovej konštrukcie z tehál HELUZ FAMILY so šírkou 44 cm oproti tehlovej konštrukcii so 16 cm ESP, ktorá má porovnateľný súčiniteľ prechodu tepla, dosiahneme rovnaké náklady na realizáciu. V mnohom záleží na cene práce, druhu izolantu, na kotvení a pod., ale za rovnakú cenu môžeme mať trvanlivejšiu a jednoduchšiu jednovrstvovú konštrukciu,“ vysvetľuje Ing. Filip Bosák, manažér technického poradenstva spoločnosti HELUZ.

Investor rodinného domu v Chýnove plánuje využívať tepelné čerpadlo, fotovoltické panely na streche aj počítačom ovládané vetranie a tienenie. Aj preto na stavbe použil nosné a žalúziové preklady HELUZ, ktoré majú flexibilný vnútorný priestor pre uloženie, či skôr ukrytie kaziet s vonkajším tienením. Nezáleží teda, či si obyvatelia domu nakoniec vyberú bežné či screenové rolety alebo žalúzie.

Okrem tepelnej pohody sa pri stavbe pamätalo aj na akustický komfort. „Chceli sme odhlučniť obytné miestnosti, ako je detská izba, spálňa atď.,“ dopĺňa investor. Pokoj obyvateľom domu preto zabezpečia priečky z akustickej tehly HELUZ AKU Z 17,5 brúsenej. Z v názve tehly symbolizuje špecifický tvar tehlového bloku pripomínajúci písmeno Z, ktorý zvyšuje schopnosť izolácie zvuku. Murivo z HELUZ AKU Z 17,5 brúsená (375 × 175 × 249 mm) obojstranne omietnuté vápenno-cementovou omietkou s hrúbkou 15 mm má laboratórnu vzduchovú nepriezvučnosť Rw = 51 dB, čo je nadštandardná hodnota vzhľadom na malú hrúbku steny murovanej pomocou malty pre tenké škáry.

Vodorovné konštrukcie boli tiež navrhnuté ako skladané keramické, v tomto prípade boli použité stropy HELUZ MIAKO. Plány položenia prvkov a výpočty statika sú jednou zo služieb spoločnosti HELUZ, ktorú možno využiť aj pri svojpomocnej stavbe.

 

Názov projektu: RD Chýnov

Zastavaná plocha: 143,2 m2

Úžitková plocha: 301 m2

Obvodové konštrukcie: HELUZ FAMILY 44 brúsená, HELUZ FAMILY 38

Vnútorné konštrukcie: HELUZ AKU Z 17,5 brúsená, HELUZ 11,5

Vodorovné konštrukcie: stropy HELUZ MIAKO