Drevené alebo plastové okná

10. okt 2016

Niektorí stavebníci nedajú na plastové okná dopustiť, iní ale veriaiba dreveným oknám a plast by si do domu nikdy nepustili. Podľa akých kritérií sa rozhodovať a ako okná vyberať?

Okná by mali plniť Vaše očakávania

Drevené okná sú preverené riešenie a aj najlepšia imitácia prírodný materiál nenahradí. Niekedy ale nemusí byť na prvý pohľad poznať, že nejde o drevo ale o plastové okná vo vzore dreva. Na dotyk je však rozdiel medzi materiálmi cítiť. To však vôbec neznamená, že by plastové okná poskytovali horšie úžitkové vlastnosti, než okná drevené.

Moderné drevené i plastové oknású z hľadiska tepelnej izolácie úplneporovnateľné. Koľko tepla v byte okná udržia, závisí od ich stavebnej hĺbky a typu zasklenia. Obmedziť výber okna na otázku materiálu sa nemusí vyplatiť, minimálne rovnako dôležité je vybrať vhodné zasklenie, ktoré tvorí väčšinu plochy okna. Výber okien je dobré riešiť komplexne a zvažovať aj požiadavky na útlm hluku či bezpečnosť. U pasívnych domov by mal Váš projekt taktiež odborne riešiť solárne zisky.

Voľba materiálu je tak predovšetkým otázkou osobných preferencií a finančných možností, ale sú samozrejme výnimky. Rázovitú horskú chalupu môžete osadiť plastovými oknami, ale možnouznáte, že to nie je úplne ono. Naopak, zakúpiť si drevené okná do miestnosti s vírivkou či bazénom nie je kvôli zvýšenej vlhkosti tou najvhodnejšou voľbou.

Prednosti a slabiny

Ako plastové tak i drevené okná majú z pohľadu svojich užívateľovsilné a slabšie stránky. Pri rozhodovaní byste sa mali poradiť s odborníkmi, a predovšetkým nenechať sa spútať predsudkami a mýtami. Na čo by Vás mal vždy solídny výrobca upozorniť, sú výrobné limity, a to ako z hľadiska veľkosti, tvaru či členenia okien. Predovšetkým u plastových okien platí, že vyrobiť je možné prakticky čokoľvek, ale aj majú spoľahlivo a dlho slúžiť, je treba dodržať určité konštrukčné zásady.

Plastové okná sú obľúbené hlavne vďaka priaznivému pomeru ceny a kvality. Často dajú stavebníci plastu prednosť preto, že okrem umytia nie je potrebná žiadna ďalšia starostlivosť o ich povrch. U drevených okien stále platí, že bez –aj keď jednoduchej - starostlivosti o povrchovú úpravu má časom slnko, dážď a mráz negatívny vplyv na vzhľad okien. Pri odporúčanej údržbe ale majú drevené okná prakticky neobmedzenú životnosť. Drevo je ekologický materiál a pre stále väčšiu skupinu ľudí je aj toto dôležitý fakt pri rozhodovaní.

Predovšetkým ženy ocenia, že drevené okná až tak nepriťahujú prach, pretože ich povrch sa elektrostaticky nenabíja. Pokiaľ sa stane, že sa povrch okien poškodí, dajú sa drevené okná väčšinou ľahšie opraviť či renovovať. Drevo je ľahké, ale pevné a dobre drží tvar. Hodí sa tak pre výrobu veľkých posuvných dverných systémov, pretože spoľahlivo unesie aj izolačné zasklenie o hmotnosti niekoľkých stoviek kilogramov.

TIP PRE VAS: Nové plastové okná s tradiciou dodá firma VEKRA

Drevohliníkové okná možno vyriešia Vašu dilemu

Pokiaľ byste chceli drevené okná, ale bojíte sa starostlivosti o nich, sú riešením drevohliníkové okná. Z interiéru ide o klasický drevený profil, ale z vonkajšej strany prírodné drevo chráni pred účinkami poveternostných vplyvov hliníkové opláštenie. „Rok čo rok vyrábame viac a viac drevohliníkových okien, kupujú si ich hlavne tí, čo stavajú nové rodinné domy. Drevohliníkové okná nielen že majú všetky prednosti drevených okien, ale odpadá u nich starostlivosť o povrch. Aj keď ide o drahšie prvky, zákazníci ich berú ako investíciu do budúcnosti,“hovorí M. Tomčíková, produktová manažérka tradičného českého výrobcu okien VEKRA.