Dom v štýle black and white

17. sep 2021

Z vidieka do mesta a z mesta zase naspäť domov, na vidiek. Tomáš si prial, aby jeho rodina žila v pokojnejšom prostredí, ako je hlučné mesto, obklopenom prírodou. V rodnej dedinke se naskytla stavebná parcela, a tak sa pustil do projektovania vlastného domu v štýle black and white.

Podobu domu v dedine Jívová pri Olomouci navrhol investor spoločne s architektom Michalom Snášelom z Uničova. Elegantná čierna krytina s glazúrou, omietky kombinujúce šedú farbu s odtieňom bielej kávy a do čiernobiela ladená aj veľkoformátová vonkajšia dlažba.

Stavba je otvorená smerom k terase a záhrade vďaka dvom francúzskym oknám. V neobvyklej miere je vzhľad domu zladený s okolím, respektíve obytná časť je otvorená a predĺžená smerom k záhrade. Je to napokon trend, ktorý možno pozorovať v architektúre v priebehu posledných rokov. Okolie domu v Jívovej je spevnené veľkoformátovou betónovou dlažbou, a tak majú najmä Tomášove deti pohodlné a bezpečné zázemie pre svoje hry.

Betónové prvky v exteriéri ideálne korešpondujú s elegantným štýlom domu, predovšetkým sú však praktické z hľadiska životnosti a jednoduchej údržby. Minimálnu starostlivosť napokon vyzdvihuje aj sám investor. A poukazuje na to, že má tak viac času na koníčky a svoje deti. Dlažbu dodala spoločnosť PRESBETON, ktorej široké portfólio dizajnovej dlažby vyniká i vyspelou povrchovou technológiou.

Rodinný dom v Jívovej má na terase, chodníkoch a okolo bazénu použitú veľkoformátovú dlažbu ALMA, opatrenú inovatívnou povrchovou technológiou Perfect Clean TOP. Povrch tejto dlažby je ošetrený špeciálnou kompozitnou látkou, ktorá sa následne vytvrdí účinkom žiarenia a vysokej teploty. Vzniká tak vysoko ušľachtilý povrch na báze impregnácie, ktorý odpudzuje vodu, olej a ďalšie zdroje znečištenia, ktoré sa inak jednoducho zotrú handrou. Majiteľ si zvolil dlažbu s rozmermi 60x60 cm a znova sa pohral s kontrastom odtieňov čiernej a bielej.

Projektanti sa držali jednotného štýlu aj pri výbere ďalších záhradných prvkov. Veľmi elegantne a čisto potom pôsobí betónový plot z tvaroviek SIMPLE BLOCK. Majiteľ si sám navrhol a nechal na mieru vyrobiť čierne kovové výplne medzi betónovými stĺpikmi. Výhodou murovacieho systému je bezškárové murovanie, pohľadové časti tvaroviek navyše nevyžadujú žiadnu ďalšiu povrchovú úpravu.