Dom nám priniesol záhradu a väčší priestor

20. apr 2015

Pred piatimi rokmi sa pani Lenka presťahovala z Čiech na Slovensko. S manželom tu kúpili neveľký byt, ktorý si sami zrekonštruovali. Po narodení prvého dieťaťa sa však ich spokojnosť s bývaním vytratila a rodina začala túžiť po záhradke a väčšom priestore. Keď pani Lenka obchádzala s kočíkom stavebné pozemky na predaj, narazila na miesto, ktoré ju aj jej syna priam očarilo. Na ďalšej prechádzke sem zamierila aj s manželom a keďže aj jeho pozemok vo svahu pri lese priam nadchol, rozhodli sa ho manželia kúpiť a nechať si na ňom postaviť rodinný dom na kľúč.

 

Premýšľali ste o tom, akú technológiu použiť pri stavbe domu?

Najskôr sme premýšľali nad drevostavbou. Navštívili sme dve firmy, ktoré sa na túto technológiu špecializujú, ale po zistení, že po päťdesiatich rokoch vyžaduje drevostavba náročnejšie opravy, zatiaľ čo murovanému domu stačí údržba omietky, sme sa priklonili ku „klasike“. Navyše v renomovaných firmách sa ceny murovaných a drevených domov podstatne nelíšia stavať s malou firmou sa nám zdalo riskantné.

 

Mali ste pochybnosti o svojom výbere stavebnej spoločnosti?

To, že si necháme postaviť dom od Ekonomických stavieb, s.r.o., sme vedeli už po prvej schôdzke. Páčil sa nám nielen ich celkový prístup, ale aj služba, ako vybavenie všetkých potrebných povolení zadarmo a v neposlednom rade sme boli spokojní aj s cenami ponúkaných typových projektov. Keďže sme nemali so stavbou na Slovensku žiadne skúsenosti ani nikoho, kto by nám poradil, bol náš výber stavebnej firmy tak trochu stávkou do lotérie, ktorá sa nám ale veľmi oplatila.

 

Takže ste si dom vybrali z katalógovej ponuky spoločnosti?

Presne tak. Katalóg sme otvárali s jasnou predstavou o veľkosti a dispozícii nášho vysnívaného bývania. Zapáčil sa nám jeden projekt, ktorý sme si nechali upraviť priamo na mieru, čo sme veľmi ocenili. Požiadaviek na úpravu sme mali nakoniec toľko, že by ich iná spoločnosť klasifikovala ako individuálny projekt, zatiaľ čo sa v našom prípade tieto zmeny ani neprejavili vo forme navýšenia celkovej ceny. Pozmenením niektorých prvkov typového projektu sme teda ušetrili nielen čas, ale aj veľa peňazí, ktoré by sme museli zaplatiť architektovi. Čo sa týka financií, tak firma skutočne takmer do eura dodržala rozpočet, ktorý sme si na začiatku odsúhlasili, čo dnes v praxi nie je veľmi bežné.

 

Keď si to teraz spätne zhodnotíte, stálo to všetko za to?

Domu sme venovali veľa času, na stavbu sme sa chodili pozerať takmer denne. Všetko sme chceli sami kontrolovať, aj napriek tomu, že sme mali vlastný stavebný dozor. Mohli sme tiež konzultovať s odborníkmi naše predstavy o stavbe, často odlišné od ich. Staviteľ bol však veľmi trpezlivý a vždy sme všetky problémy dokázali úspešne vyriešiť. Určite neľutujem, že sme sa pustili do niečoho tak náročného, ako je stavba vlastného domu. Ten pokoj a záhrada pre deti je niečo, čoho si veľmi vážim a čo robí život mojej rodiny krajším.

 

Technické údaje :

Realizácia : Ekonomické stavby, s.r.o.
Typ domu : František
Dispozičné riešenie : 5+1
Zastavaná plocha (m2) : 81,7
Úžitková plocha (m2) : 122,7
Technológia stavby :  YTONG 375 + EPS 12 cm
Strešný plášť : Bramac
Podlahová krytina :  plávajúca laminátová
Okná : plastové
Dvere : obložkové zárubne + fóliované dvere
Kúrenie : tepelné čerpadlo