Dom Kristína 26

25. jan 2016

Zdá sa to byť až banálne. Nejde predsa o nič zložité. Rodinné domy sa odjakživa stavajú predovšetkým na dedinách a okrajoch miest. Bohužiaľ o to viac tieto zástavby trpia na nekvalitu architektúry, ktorá sa tu v posledných dekádach objavuje. Hlavným impulzom k vytvoreniu modernej vidieckej stavby, ktorá by bola v súlade s okolitou prírodou, bola skúsenosť z praxe. Skúsenosť, ktorá nie je ničím ojedinelá. Bungalov s valbovou strechou na veľkom pozemku pri lese a v dohľade pôvodného statku.

Vidiecke či hospodárske budovy majú svoj typický vzhľad,  dnes už pre našu krajinu prirodzený aj estetický. Tieto domy mi boli silnou inšpiráciou pre návrh tohto domu. Čiastočne z rešpektu ku krajine, v ktorej žijeme a čiastočne z praktickosti tvaru týchto domov. Základná hmota domu je teda na obdĺžnikovom pôdoryse so sedlovou strechou. Pozdĺžny tvar domu má jedinečnú výhodu orientovať všetky obytné izby jedným smerom - teda na juh a do záhrady.
Časť hmoty, ktorá je v tejto fasáde zastúpená, necháva vyniknúť krytú terasu pod presahom strechy. Presah strechy je zároveň funkčným tieniacim prvkom, odrážajúcim iba ostré letné slnko (zimné slnko vzhľadom k nižšej polohe na oblohe do interiéru prenikne). Do hlavnej hmoty sú vnorené dva duté kvádre. Oba s funkciou, nie iba ako estetický doplnok. Prvý z nich tieni veľké francúzske okno v detskej izbe, druhý kváder predlžuje závetrie a jasne vymedzuje miesto vstupu do domu. Fasádu domu som obložil hrubým doskovým obkladom, umocňujúcim charakter hospodárskej budovy.

Silnou protiváhou tohto obkladu sú už spomínané biele, hladké kvádre, ktoré dávajú jasne najavo, že sa jedná o moderný dom, nie starú stodolu. Ustúpenie hmoty v mieste terasy je opticky podporené vynechaním dreveného obkladu. Namiesto neho je použitá tmavo šedá omietka, ktorá pokračuje až k oknu ďaleko za stredom štítovej fasády. Vďaka tomuto "podseknutiu" je hmota celého domu opticky veľmi odľahčená a dodáva mu dávku elegancie. Strecha je pokrytá šedým obdĺžnikovým vláknocementovým šindľom, aby tiež nepôsobila príliš ťažko.

Dispozícia domu je jednoducho, ale napriek tomu veľmi účelne rozdelená na tri časti. V strednej, spoločenskej časti sa nachádza vstup a veľká obývacia izba s jedálňou, kuchyňou a krytou terasou. Tu som sa pri návrhu vyvaroval použitia chodby a tak funkciu hlavného komunikačného uzla preberá veľká obývacia izba. Na západnej strane sa pripája súkromná časť pre rodičov. Priestranná spálňa prepojená so šatňou má svoj vlastný vstup na terasu cez viac ako dvojmetrové francúzske okno. K spálni rodičov patrí aj menšie kúpeľňa, ktorá sa dnes stáva štandardom pri kvalitných dispozíciách.

Posledná časť domu, určená prednostne deťom, sa nachádza na východ od obývacej izby. V nej je umiestnená toaleta, veľmi prakticky vybavená kúpeľňa, komora, dve detské izby s veľkými oknami nasmerovanými do záhrady a to všetko prepája nevyhnutná a jediná chodba v dome, ktorá má iba štyri a pol metra štvorcových.
Toto jasné členenie domu umožňuje deťom a rodičom mať svoj vlastný denný režim. Neruší sa navzájom neskoro v noci, či naopak skoro ráno pri vstávaní a naopak dispozícia prirodzene navedie na stretávanie sa v spoločnej obývacej izbe.

- detské izby presvetlené veľkými francúzkymi oknami sa dajú spojiť v jednu nadštandardne veľké spoločnú izbu

- veľká presvetlená obývacia izba spojená s jednálňou a kuchyňou, slúži zároveň ako hlavný komunikačný uzol domu, je to hlavná miestnosť, ktorou prejdete keď prechádzate na ktorúkoľvek stranu domu

- spáľňa ďaleko od detských izieb pre akustickú pohodu v dome
- súčasťou spálne je aj dostatočne veľký šatník

- vlastná kúpeľňa rodičov sa dnes stáva štandardom pri kvalitných domoch

- zádverie s lavičkou umiestnenou na parapete veľkého okna
- vstup cez závetrie, ktoré perfektne zafuguje pri nepriazni počasia