Deväť tipov pre jesenné upratovanie v záhrade

23. sep 2019

Skôr ako začnete pripravovať záhradu na zimu, nezabudnite ju upratať. Posledné teplé dni babieho leta sú ako stvorené na prácu v záhrade. Prinášame Vám tipy, ako s ľahkosťou zvládnuť jesenné upratovanie záhrady.

1.    Zhrabte popadané lístie

Snažte sa listy zhrabovať pravidelne, aby sa pod nimi nevytvorila pleseň. Tá by mohla trávnik poškodiť a na jar by ste našli trávu plnú lysých a plesnivejúcich miest. Použiť môžete hrable, vysávače alebo fukáre.

2.    Ostrihajte živý plot

Táto práca je vhodná na koniec októbra. Ideálne je ho poriadne poliať a prikryť korene stromov kôrou. Tá ochráni pôdu pred mrazom a zároveň zabráni rastu buriny.

3.    Pokoste trávnik

Nepodceňujte prípravu trávnika na jeseň a zimu. Koncom októbra alebo začiatkom novembra trávnik naposledy pokoste, ale tentokrát nechajte trávu o trochu vyššiu.  V rámci jesennej starostlivosti môžete trávnik postriekať proti zimným plesniam a na prilepšenie ho môžete poprášiť trochou kompostu. Vždy to robte cez sito, nech nemáte na záhrade nevzhľadné veľké kusy

4.    Ostrihajte ruže

Predtým, ako príde zima, nezabudnite ruže a ich výhonky zastrihnúť. Kríkové ruže skráťte pomocou špeciálnych nožníc. Odstráňte všetky výhonky, ktoré sú choré, zlomené alebo inak poškodené. Zimu neprežijú a rastlinu iba oslabia.

5.    Zrušte a porýľujte záhony

Záhony, o ktoré ste počas roka s láskou starali, sa budú pomaly ukladať na zimný spánok. Pred zimou všetky záhony porýľujte a zbavte buriny. Na jar vám to ušetrí prácu. Hlinu môžete tiež jemne pohnojiť, aby mala z čoho čerpať živiny.

6.    Postarajte sa o bylinky a trvalky

Listy byliniek môžete otrhať a vysušiť. V zime sa vám budú hodiť do jedál alebo do čaju. Oregano, mätu, tymián alebo šalviu môžete nechať cez zimu vonku, len ich starostlivo zahrabte do lístia, aby cez zimu neomrzli. Trvalky zahrňte zeminou, na jar vám opäť vykvitnú.

7.    Spracujte opadané konáre

V rámci jesenného upratovania nezabudnite spracovať v drviči opadané konáre a odštiepky. Tie môžete použiť ako základ kompostu. Nepokúšajte sa vkladať materiál do drviča násilím, mohli by ste ho poškodiť. Väčšie odrezky odporúčame zmenšiť pomocou silnejších nožníc na konáre s veľkou pákou. Ak je materiál po prvom drvení príliš hrubý, môžete proces zopakovať.

8.    Kompostujte

Pre dosiahnutie dobrého výsledku pri kompostovaní dbajte na to, aby bol materiál pri plnení kompostéra čo najpestrejší a suchý sa dobre premiešal s mokrým. Tým sa vytvorí vyrovnané prostredie, ktoré kompost potrebuje k tomu, aby sa stal dobrým hnojivom. Hodnotný humus, ktorý vznikne kompostovaním, sa hodí ku skvalitneniu namáhanej záhradnej pôdy a obnoveniu jej života.  

9.    Vysádzajte

Najskôr vám radíme záhony zrušiť a teraz máte vysádzať? Áno, naozaj je to tak. Na jeseň sa mnoho rastlín vyžína, ale sadia sa cibuľoviny a ovocné stromy. September je ideálny čas pre tulipány, krókusy, narcis a hyacint. Od polovice októbra tiež môžete začať vysádzať jablone, hrušky, višne, čučoriedky alebo exotické kiwi a figovník.

TIP: Starostlivosť o trávnik

radí Tadeáš Tenkl, odborník z oddelenia záhrady v projektových marketoch HORNBACH

Pred zimou by ste mali trávniku venovať špeciálnu starostlivosť. Ideálny čas je koncom septembra a začiatkom októbra, kedy teplota neklesá pod 5 °C a zároveň nepresiahne 25 °C. Pokiaľ je trávnik preliaty, čo sa môže stať najmä v prípade automatického zavlažovania, pokoste ho do výšky maximálne 5 cm. Prevzdušnite ho vertikulátorom s drôtikmi, ktorý trávu prečeše a zbaví húb. Naopak vysušený trávnik pokoste do výšky maximálne 6 cm a na prevzdušnenie použite vertikulačné hrable s drôtikmi, ktoré vyčešú uschnutú trávu. Aby ste trávnik zbavili húb a plesní, môžete ho postriekať špeciálnym prípravkom. Dbajte však na to, že po aplikácii postreku nesmie aspoň tri hodiny pršať.