Denné svetlo v interiéri

2. sep 2015

Bežní užívatelia hodnotia denné svetlo ako jeden z najvýznamnejších faktorov zdravého bývania. Spoločnosť VELUX ho už desiatky rokov prináša do podkrovia prostredníctvom strešných okien a iných výrobkov. Aktuálnym trendom je presvetľovanie prízemných domov aj cez strechu. Poradíme vám, ako správne priviesť denné svetlo cez strechu.
Presvetlenie jednopodlažných domov cez strechu prináša okrem denného svetla aj možnosť efektívne vetrať.

Výrobky VELUX na jednej strane vytvárajú atraktívne a zdravšie bývanie a zároveň znižujú energetickú závislosť bytov a domov. Sú moderným riešením a pomáhajú dodržať budúce legislatívne požiadavky na kvalitu vnútorného prostredia. Vďaka izolačnému systému ThermoTechnology™, ktorý vzniká kombináciou tepelne upraveného dreveného jadra a špeciálneho tesnenia, ponúka okno aj vyššiu energetickú účinnosť.
VELUX ThermoTechnology™ je unikátne riešenie izolácie, ktoré využíva vysokokvalitný izolačný materiál v konštrukcii okna – chráni tak pred chladom a zabráni tepelným únikom.

Vyberáme vhodné strešné okno
Pri výbere strešného okna treba brať do úvahy sklon strechy a veľkosť samotných okien. Platí pravidlo – čím nižší sklon strechy, tým dlhšie okno. Kvôli kvalite výhľadu sa však odporúča umiestniť strešné okno do podobnej výšky ako fasádne; spodnú hranu okna 90 až 110 cm od podlahy a hornú hranu okna 185 až 220 cm od podlahy.
Na to, aby ste vedeli odhadnúť to správne a dostatočné množstvo strešných okien do interiéru vám postačí praktická pomôcka. Veľkosť miestnosti v štvorcových metroch stačí vydeliť číslom 6. Výsledok znamená optimálnu veľkosť plochy strešného okna. Kombinácia rôznych veľkostí strešných okien a ich umiestnenie v rôznych výškach zaručí v miestnosti viac denného svetla.
Najviac denného svetla však prenikne do domu, ak sú strešné okná orientované na juh. S tým sa však počas letných mesiacov spája prehrievanie podkrovia. Tomu možno jednoducho zamedziť – vďaka využitiu vonkajších aj vnútorných tieniacich doplnkov, ktoré ponúka spoločnosť VELUX.
Bezplatný program VELUX DaylightVisualizer, ktorý je k dispozícii na webstránke spoločnosti VELUX, ukáže prostredníctvom vizualizácie možnosti presvetlenia stavby. K dispozícii je tu.
Reguláciu denného svetla počas letných mesiacov zabezpečujú vnútorné tieniace doplnky. Vonkajšie zabezpečujú priestory pred prehrievaním.

Denné svetlo v interiéri bez okien
Spoločnosť VELUX ponúka riešenia aj pre časti domu, kam nedosiahnu fasádne, ani strešné okná, alebo ich tam nie je možné umiestniť. Obľúbeným riešením je inštalácia svetlovodu. Svetlovody VELUX slúžia ako praktické doplnky okien v hlbších častiach miestností, ale svoju funkciu si plnia aj ako samostatné zdroje denného svetla. Ideálnou možnosťou sú v priestoroch, ktoré sa nachádzajú uprostred dispozície – najčastejšie ide napríklad o kúpeľne, šatníky, chodby. Tieto bývajú odkázané len na umelé zdroje svetla. Vďaka neustálemu prístupu denného svetla do interiéru sa znižuje využívanie elektrického osvetlenia – čím dochádza k úspore nákladov na elektrinu.

Ak chodbu osvetlíte denným svetlom, môžete znížiť svietenie až o 400 hodín ročne. Pokiaľ dôjde k optimálnemu presvetleniu celého domu na úrovni odporúčaných hodnôt, zníži sa energia na svietenie až o približne 30 %.

www.velux.sk