Čo je správne? Bezobložkové dvere alebo zárubne?

29. mar 2021

Tiež vás očarili minimalisticky ladené dvere, ktoré nemajú viditeľné zárubne? Ak by ste si niečím takým radi skrášlili svoj domov a začali ste preto pátrať po bezobložkových dverách, možno budete sklamaní. Nič také totiž neexistuje...

Namiesto bezobložkových dvier by ste mali radšej hľadať bezobložkové zárubne a dvere, ktoré s nimi dobre ladia. „Laici často hľadajú produkty, ktoré nemajú to správne označenie a vychádzajú len s pocitového pomenovania. Často potom, bohužiaľ, pri svojom výbere tápu a nemôžu nájsť tie správne produkty, ktoré sa im páčia. Práve pojem dvere bez obložky, čiže bezobložkové dvere, medzi ne určite patrí. Správne ide o zárubne bez obložiek, teda trend hliníkových zárubní, ktorých konštrukcia nenesie nijaké viditeľné obloženie a dvere potom vyzerajú, ako by boli usadené iba v stene. Príkladom takéhoto riešenia sú naše skryté zárubne AKTIVE,“ uvádza všetko na správnu mieru Petr Paksi, obchodný riaditeľ spoločnosti JAP FUTURE, popredného českého výrobcu dizajnových dverných systémov. A ako teda vlastne fungujú zárubne, ktoré na prvý pohľad pri zatvorených dverách nezazriete?

Technologickým základom skrytej zárubne AKTIVE sú pevné profily z eloxovaného hliníka, ktoré vytvárajú vnútornú konštrukciu. „Skrytá zárubňa AKTIVE vytvára hranu priechodného otvoru a možno ju prekryť povrchovou úpravou priečky, napríklad maľbou alebo tapetou. Pri pohľade na zatvorené dvere tak bude výsledkom absolútne čistý priechod s elegantnými líniami, keď uvidíte iba dverné krídlo. Skrytá zárubňa môže byť vyrobená aj bez nadpražia, takže ju možno skombinovať aj s dverami dosahujúcimi až po strop alebo dverovým krídlom zošikmeného alebo inak atypického tvaru, takže ich môžete bez obáv použiť pokojne aj v podkroví," popisuje Petr Paksi z JAP FUTURE. Otočné dvere, ktoré sa do tohto typu zárubne inštalujú, sú osadené skrytými pántmi, ktoré sú z pohľadovej strany úplne skryté. Výsledkom je tak dverný komplet s absolútnou dizajnovou čistotou.

Skrytú zárubňu AKTIVE oceníte aj vtedy, ak chcete mať v jednej miestnosti vedľa seba dvoje dvere, ktoré sa otvárajú každé na inú stranu. „Pri klasických zárubniach je nemožné, aby dvoje susediace dvere v jednej stene z pohľadovej strany lícovali s povrchom priečky, ak sa jedny otvárajú smerom dnu a druhé smerom von. Skrytá zárubňa AKTIVE to však dokáže. Každé dvere môžete otvárať na inú stranu, ale z pohľadovej strany budú stále elegantne tvoriť jednu rovinu,“ dopĺňa Petr Paksi z JAP FUTURE.

Ak teda budete hľadať konkrétne riešenia pre dvere bez viditeľných zárubní, už viete, čo treba do vyhľadávača zadať.

Viac na www.jap.sk