Čo by ste mali vedieť o zateplení sokla

8. jún 2015

Sokel predstavuje problematický detail nielen v prípade úplne nezateplených objektov, ale aj pri už zateplených budovách, kde sa naň častokrát zabúda. Správne vyriešený sokel však zabráni premŕzaniu základov a časti terénu pod stavbou, postará sa o zníženie tepelných strát a obmedzí kondenzáciu v mieste napojenia základov na murivo, čím zabráni vzniku plesní.  

 

Čo by ste mali vedieť?
Detail sokla sa nenachádza iba nad terénom, ale nad každou priliehajúcou vodorovnou konštrukciou (nad balkónmi, terasami či širšími rímsami), teda tam, kde treba nájsť riešenie dlhodobo odolávajúce vlhkosti a mrazu. Izolácia sa v prípade sokla aplikuje až do nezámrznej hĺbky teda minimálne 80 cm pod úroveň terénu, čo zároveň predlžuje aj životnosť samotných základov.

Akú hrúbku izolácie zvoliť?

Hrúbka tepelnej izolácie pri zateplení sokla závisí od toho, ako úsporný dom staviate. Pri rekonštrukcii starších objektov, pri ktorých sa na zateplenie vonkajších stien používa izolácia s hrúbkou 10 až 15 cm, je vhodné zvoliť soklovú dosku maximálne o 3 cm tenšiu. Pri stavbe energetických úsporných domov, nízkoenergetických a pasívnych, v prípade ktorých sa hrúbka tepelnej izolácie vonkajších pohybuje v závislostí od tepelnotechnických parametrov v rozmedzí 20 až 30 cm, sa na zateplenie sokla používajú tepelnoizolačné dosky s hrúbkou 18 až 26 cm. V prípade energeticky úsporných stavieb je možné voliť napríklad dosky ISOVEReps SOKLOVÁ DOSKA, ktoré sa bežne vyrábajú v hrúbkach do 20 cm a dajú sa použiť do hĺbky 3 m pod terénom.  Pri väčších hrúbkach sa možné lepiť dosky v dvoch vrstvách

1 Príprava podkladu. Podklad pod soklovou izoláciou musí byť vyzretý, bez prachu, mastnôt, výkvetov, odlupujúcich sa miest, biotického napadnutia a aktívnych trhlín. Pred aplikáciou izolácie sa odporúča umyť sokel tlakovou vodou. Je dôležité uvedomiť si, že zateplenie nenahrádza hydroizoláciu ani sanačný systém, výrazne však znižuje množstvo skondenzovanej vlhkosti v konštrukcii. Na zvýšenie súdržnosti sa podklad penetruje vhodným prípravkom.

 

2 Lepenie dosiek. Ak sa dosky lepia na silikátové podklady ako betón a tehla, používajú sa bežné lepidlá na kontaktné zatepľovacie systémy (ETICS). Podobne ako pri zateplení stien sa lepidlo najčastejšie nanáša vo forme obvodového venca a niekoľkých bodov v strede dosky. Je možné aplikovať aj celoplošné lepenie. V prípade lepenia na asfaltovú hydroizoláciu sa používajú PUR peny určené na lepenie tepelných izolácií alebo bezrozpúšťadlové asfaltové lepidlá.

 

3 Kotvenie hmoždinkami (tzv.kotvami). Po nalepení dosiek a primeranom zatvrdnutí lepidla prichádza na rad kotvenie rozperkami. Soklová časť sa kotví iba na miestach, na ktorých rozperka nemôže poškodiť hydroizoláciu v počte asi 6 ks/1 m2. V prípade sokla s keramickým obkladom sa často používajú výkonné skrutkovacie rozperky s oceľovým tŕňom, ktoré sa aplikujú až cez výstužnú sieťovinu.

 

4 Základná (výstužná) vrstva. Základná vrstva sa v podstate nelíši od zatepľovacieho systému stien. V miestach s vysokou prevádzkou (napríklad okolo chodníkov) s rizikom poškodenia systému je vhodné výstužnú vrstvu zdvojiť alebo použiť zosilnenú tzv. pancierovú perlinku. Základná vrstva sa zaťahuje minimálne 3 cm pod úrovňou terénu, aby boli izolačné dosky dostatočne chránené voči mechanickému poškodeniu ako aj hlodavcami.

 

5 Finálne povrchové vrstvy. Pred aplikáciou povrchových vrstiev sa vykoná penetrácia za účelom zníženia a zjednotenia nasiakavosti podkladu. Ako povrchová úprava soklu sa najčastejšie používajú soklové omietky z prírodného, prípadne umelého kameniva. Často sa používa aj keramický obklad, prípadne kameň. V takomto prípade je nevyhnutné uskutočniť, tepelno-technický výpočet, pretože keramický i kamenný obklad je difúzne uzavretý a v zatepľovacom systéme by tak mohla kondenzovať vysoká vlhkosť, ktorá by mohla viesť k poruchám. V prípade takýchto ťažkých povrchových úprav je zároveň nevyhnutné zaoberať sa aj otázkou stability zateplenia z hľadiska statiky (typ a počet rozperiek). Pri návrhu je nutné zhodnotiť aj formát obkladu, veľkosť špár, materiál na spárovanie a podľa potreby navrhnúť dilatačné špáry.

Čím zatepliť?
Na zateplenie sokla budovy sa používajú dosky zo špeciálnych perimetrických alebo extrudovaných polystyrénov. Perimetrický polystyrén, napríklad Isover Perimeter predstavuje špeciálny druh tepelnoizolačných dosiek, ktorý sa napeňuje do foriem, vďaka čomu vzniká materiál s nižšou nasiakavosťou ako v prípade klasického expandovaného typu. Preto sa používa predovšetkým na zateplenie podzemných častí konštrukcií. Ďalšou možnosťou sú tepelnoizolačné dosky z extrudovaného polystyrénu Styrodur C, ktorý sa od expandovaného líši systémom napeňovania – tzv. vytlačovaním. Dosky z expandovaného polystyrénu, napríklad Styrodur 2800C sa vďaka tomu v závislosti od typu v porovnaní s perimetrickým polystyrénom vyznačujú až desaťnásobne nižšou nasiakavosťou a vysokou pevnosťou. Izolačné dosky Styrodur 3035CS sú napríklad vhodné na zateplenie spodnej stavby pod terénom.

 

Tepelnoizolačné dosky Styrodur sa v časti domu pod úrovňou terénu iba lepia a sú pritlačené tlakom zeminy, v soklovej časti nad úrovňou terénu sa lepia a následne kotvia.

www.isover.sk
www.isover-eshop.sk