Chcete oveľa lepší nízkoenergetický či pasívny dom?

5. okt 2015

Pozrite sa na cestu k lepšiemu a premyslenejšiemu rodinnému domu

Objavte tento zvláštny spôsob, ktorým staviame rodinné domy. V týchto domoch je naozaj radosť bývať.

Za posledných 25 rokov sa výstavba rodinných domov zmenila na nepoznanie. Pamätám si ešte, ako som s rodičmi kopal prvý krát základy. Mal som asi 10 rokov a s rýľom v ruke som pomáhal stavať náš prvý rodinný dom. Mama varievala miestnym murárom a robotníkom obed a tí stavali, aj keď nie úplne najrovnejšie steny. Ale vtedy na detailoch až tak nezáležalo. Nevedeli sme čo je to izolácia. Energie boli také lacné, že sme teplotechniku domu vôbec neriešili.
Bola to úplne iná doba.  
Odvtedy ceny energií vzrástli tak, že musíte uvažovať nad nízkoenergetickým či pasívnym domom.

Vaše očakávania tiež vzrástli. Ak chcete čo najšetrnejšie domy, tak práca na stavbe sa nemôže urobiť len tak ledabolo. Majstri na stavbách sa musia venovať oveľa viac detailom. Očakávate krásne domy s vysokou kvalitou prevedenia a vynikajúcou energetickou bilanciou.
Pribudli stovky ak nie tisícky nových materiálov. Desiatky nových technológií. Z chlapov z dediny sa stali stavebné firmy. Základy už kopať svojpomocne nemusíte. Veď dostanete všetko na kľúč.
Stačí sedieť doma na gauči a cez internet pozorovať ako Vám rastie nový „super“ rodinný dom pred očami.

Ale bude naozaj až taký super?
V dnešnej dobe, keď máme na konte cez 570 rodinných domov a tisícky rozhovorov s majiteľmi, prichádzame na to, čo ešte ľuďom v domoch chýba. Pýtame sa ich, čo by zmenili, ak by mali možnosť stavať rodinný dom úplne odznovu. Robíme to, pretože chceme stavať stále lepšie a lepšie rodinné domy.
Odpovede sú rôzne. A to aj preto, lebo každý človek je úplne individuálny. Ale všetci sa zhodujú na jednom. Predtým než by dom postavili, by si ho lepšie premysleli. Mnohí uvádzajú, že radšej by stavali rodinný dom na mieru namiesto podľa kupovaného projektu.
Tak sme v 3M Dome začali rozmýšľať o tom, ako by mohli túto informáciu využiť ďalší ľudia, ktorí sa chystajú stavať ešte len teraz. Ako by mohlo toto zistenie pomôcť napríklad aj Vám. Ako by ste napríklad aj Vy mohli mať ešte lepší nízkoenergetický či pasívny rodinný dom na kľúč. Dom, ktorý by ste nemuseli po pár rokoch opravovať či prerábať. V tomto dome by bolo naozaj radosť bývať aj po niekoľkých rokoch a jeho hodnota by časom neklesala..

Čas na zmenu: Analýza 3M Dom
Mať najlepší nízkoenergetický či pasívny dom na kľúč za rozumnú cenu by chcel každý. Sedieť pekne doma na gauči a tešiť sa z toho ako mu dom rastie priamo pred očami bez toho, aby sa musel obávať, či dom bude postavený dobre.
Ale domov, ktoré sú postavené naozaj dobre a v ktorých je radosť bývať, je dnes ako šafranu. Málokto sa po niekoľkých rokoch vie pochváliť domom, ktorý si dal postaviť na kľúč. Ľudia, často už po niekoľkých rokoch prerábajú novostavby kvôli niekoľkým chybám, ktoré urobili ešte v prípravnej fáze. Míňajú zbytočne finančné prostriedky, ktoré mohli využiť úplne inak. Míňajú kopec času opravami či prerábkami, ktorým sa mohli vyhnúť, keby si stavbu lepšie premysleli. Mnoho ľudí hovorí, že ich 1. dom bola katastrofa. Že keby majú stavať znova, tak by už nikdy nestavali. Tí odvážnejší a majetnejší zas hovoria, že až ten druhý či dokonca tretí dom je ten, aký si skutočne vysnívali.
Preto pre mnohých je prvý rodinný dom výzvou. Chcú si ho dať postaviť na 1x a poriadne. Ale je to vôbec možné?
Našťastie je.
V 3M Dome stále premýšľame nielen o tom, ako urobiť výstavbu čo najviac bezstarostnou, ale aj o tom, ako postaviť najlepší rodinný dom. Dom, ktorý postavíme za Vás na 1x a poriadne. Dom, ktorý bude slúžiť Vám a nie Vy jemu.
Prinášame Analýzu 3M Dom. Analýza odhalí, aký rodinný dom sa Vám hodí najviac, ale hlavne zabezpečí, že Váš nový rodinný dom bude postavený na 1x podľa vašich predstáv.
Analýza 3M Dom je séria kvalitatívnych otázok, ktoré sme zostavili vďaka rozhovorom s našimi zákazníkmi. Sú to otázky, aké by Vám možno nikdy nenapadli. Otázky, ktoré väčšinou ľuďom napadnú, až keď je neskoro. A Vy môžete analýzu 3M dom vyskúšať už čoskoro osobne.
3M Dom Vám pomôže postupne odhaliť parametre a vlastnosti vášho budúceho domu. Potenciálni zhotovitelia Vám dajú sľuby, poskytnú zľavy a rôzne akcie. Budú hovoriť o tom, že ich technológia je najlepšia a že stavajú kvalitne. Ale žiadna stavebná firma sa nezaujíma v prvom rade o Vás a vaše potreby. Zistite či sa vám hodí viac nízkoenergetický alebo pasívny dom. Zistite, aké kúrenie je pre Vás najvhodnejšie. Alebo či musíte mať naozaj difúzne otvorenú konštrukciu, alebo nie.
Viem, že nie ste jediní, kto potrebuje Analýzu od 3M Dom. Písalo mi stovky ľudí o svojich veľkých obavách, či si vybrali správne. Či ich rodinný dom bude zodpovedať naozaj ich potrebám a či v ňom budú  šťastní.

Aj toto sa nás opýtali...
Počas posledných rokov sme dostali stovky otázok a podnetov ohľadom výstavby rodinných domov.  Či už od ľudí, čo stavajú úplne prvý krát, ale aj od ľudí, ktorí majú nejakú tú výstavbu rodinného domu za sebou. A tieto otázky a návrhy spadajú do niekoľkých oblastí.
Analýza 3M Dom nielenže poskytuje odpovede na tieto otázky, ale pomáha vyriešiť veľa problémov, ktoré vznikajú nedostatočnou prípravou pred samotnou výstavbou rodinného domu. Napríklad vyberáme:

Ako mám vedieť či sa zmestím do rozpočtu?
Analýzou získate presnejšiu predstavu o tom, aký dom chcete a aký dom v skutočnosti potrebujete. Na základe toho nebudeme  nikdy odhadovať cenu výstavby rodinného domu od brucha, ale získame veľmi presnú cenu bez neskoršieho navršovania.
Budete vedieť presnú cenu rodinného domu ešte predtým než sa pustíme do výstavby. Žiadne neočakávané navršovanie preto nehrozí.

Prečo si myslíte, že ten dom navrhnete tak, aby som ho nemusel neskôr prerábať?
Kvalitatívnymi otázkami spolu zistíme dôležité informácie o vašom životnom štýle. To potom architekt využije pri návrhu projektu. Pozrieme sa na vaše návyky. A aj na základe tejto analýzy vieme potom postaviť lepšie navrhnutý dom. Takto sa zbavíte neskorších prerábok domu, čo Vám môže ušetriť kopec času a ďalších finančných prostriedkov v budúcnosti.

Čo keď sa mi nebude dom páčiť?
Po dôkladnej analýze bude dom premyslenejší než obyčajný katalógový dom. Samozrejme, po analýze s Vami bude pracovať architekt na prvotnej štúdii, ktorú môžete niekoľko krát pripomienkovať nielen Vy, ale aj vaša rodina či priatelia. Takto získate dom, na ktorý budete pyšní.

Ako môžeme zabezpečiť to, aby bol dom ešte viac nízkoenergetický či pasívny?
Aj na to slúži Analýza. Premietneme vaše predstavy o spotrebe energií do vášho projektu. Analýzou napríklad zistíme aj to, na akom mieste bude najúspornejšie umiestnenie domu na pozemok. Tak, aby dom získaval viac energie zo Slnka. Zistíme aj to, aké sú pre Vás ideálne okná, alebo aj to, či je pre Vás vhodný vzduchotesný dom potvrdený Blower-door testom.

Čo keď nebudem spokojný s kvalitou prevedenia?
Na základe Analýzy vie architekt urobiť dôkladnejší projekt. Dôkladnejší projekt sa premietne aj do kvality prevedenia domu. Počas výstavby bude menej zmien a nižšia potreba operatívnych rozhodnutí. Čím je lepšie od komunikovaná výstavba rodinného domu ešte v prípravnej fáze, tým môžete očakávať aj kvalitnejší rodinný dom. A kvalitnejší dom znamená menej starostí či opráv.

Čo keď mi dom nepostavíte na čas?
Na základe Analýzy vieme lepšie načasovať výstavbu domu. Aj vďaka Analýze Vám vieme dať  časovú garanciu, zvyčajne je to 110 pracovných dní. Ušetríte kopec času a psychickej energie.

Teraz máte lepšiu predstavu, aká môže byť 3M Dom Analýza prospešná na vašej ceste ku kvalitnému nízkoenergetickému či pasívnemu domu.
Ak by ste sa chceli aj Vy zúčastniť na ceste za lepším rodinným domom, tak jednoducho kliknite na tento link…., kde sa dozviete viac nielen o Analýze, ale aj o tom, ako prebieha výstavba s 3M Dom.


Vydajte sa s nami na cestu výstavby lepších nízkoenergetických a pasívnych rodinných domov.

 Viac na 3mdom.sk