Časovaná bomba - rozvody vody, kanalizácie a plynu v bytových domoch

25. apr 2017

Netesnosti, zatekanie, hlučnosť a možné ohrozenie bezpečnosti obyvateľov – to sú dôsledky havarijného stavu „stúpačiek“ v starších bytových domoch. Čiastočné opravy kanalizačných a vodovodných potrubí problém neriešia, len ho mierne odsúvajú na neskôr. Popri odstránení systémových porúch, rekonštrukcií vonkajších fasád, okien a výťahov patrí sanácia vertikálnych potrubí vody, kanalizácie a plynu k najpálčivejším problémom starších, najmä panelových domov. Obzvlášť unikajúca splašková voda a s tým spojená korózia plynových potrubí predstavuje bezpečnostné riziko. Zaujímavým aspektom a pozitívnym motivačným prvkom pre vlastníkov je finančná návratnosť výmeny rozvodov vody v súvislosti s novou kvalitnou tepelnou izoláciou. Úspora nákladov na ohrev teplej vody na 1 byt sa podľa výpočtov a praktických skúseností pohybuje až do 70 eur za rok! Preto sa táto problematika logicky zaradila medzi priority, ktoré bude v krátkom období riešiť väčšina vlastníkov bytov.

Vnútorný vodovod

Rozvody pitnej vody a ohriatej pitnej vody sú na tom podobne ako kanalizácia. Väčšina z nich je v dôsledku tvrdej vody zanesená hrubou vrstvou vodného kameňa, ktorý znižuje prietok a tlak. Zároveň je živnou pôdou pre mikroorganizmy, čím voda stráca kvalitu a vhodnosť na pitie. Okrem toho sú tu netesnosti a poruchy. Výmena je nutná, pričom je rozumné vymeniť všetky zvislé rozvody vody, kanalizácie aj plynu súčasne.

Plastové potrubia predstavujú v súčasnosti štandard pre vodovodné rozvody. Žiadny iný materiál ako plast vo svojich rozmanitých podobách a druhoch však nemá také rozdielne vlastnosti, z čoho vyplývajú aj obrovské rozdiely v kvalite medzi jednotlivými inštaláciami. Podstatný je pritom materiál rúr aj samotných spojov. Spoločnosť REHAU využíva na rozvody pitnej a teplej vody systém RAUTITAN. Špecifikom sú kvalitné rúrky z materiálu PE-X (sieťovaný polyetylén najvyššej kvality triedy A) alebo z materiálu PEX-Al-PE (kombinácia plast – hliník – plast). Obe rúrky sú spájané PPSU, resp. mosadznými tvarovkami, a to výnimočnou technológiou pomocou násuvnej objímky. Dôležité pre sanácie je, že sa nepoužívajú žiadne lepidlá ani zváranie. Spájanie sa uskutočňuje mechanickým nasunutím plastovej, resp. mosadznej objímky na spoj, náradie je bezhlučné. Spoj sa vyznačuje vysokou pevnosťou, jednoduchou optickou kontrolou, takmer žiadnym zúžením prietoku na tvarovke a je realizovaný bez akýchkoľvek tesnení a o-krúžkov. Takmer všetky konkurenčné plastové systémy sa spájajú technológiou „Press“, pri ktorej tvarovky obsahujú tesniace o-krúžky, čo je v budúcnosti zdrojom mnohých netesností a montážnych chýb.

Vnútorná kanalizácia

Kanalizačné potrubia sa v panelových bytových domoch starších ako 30 rokov dostávajú na hranicu svojej životnosti. Poruchy, akými sú netesnosti, zápach a koróziou ohrozené potrubia vody a plynu, sú ohrozením majetku a bezpečnosti obyvateľov. Výmena je nutná.

Podľa prieskumov uskutočnených v krajinách Európskej únie je práve hluk jedna z hlavných príčin nespokojnosti s vlastným bývaním. Jedným z najvýraznejších zdrojov hluku je pritom sanitárne zariadenie s príslušným odpadovým potrubím z azbestocementu alebo PVC.

Najčastejším miestom vzniku hluku v rámci vnútornej kanalizácie sú hlavné stúpacie potrubia, ktoré zároveň často rušia viacerých užívateľov bytových domov. Viacerí z nás túto situáciu denne zažívajú na vlastnej koži. Navyše staré potrubie z azbestocementu nemá vzhľadom na svoju vysokú hmotnosť až také zlé akustické vlastnosti. Bežné potrubie z plastu (polypropylén alebo PVC) je na tom výrazne horšie – ľudský organizmus vníma hluk až 8-násobne silnejšie. Bolo by preto hriechom pri rekonštrukcii nahradiť staré potrubia novými a ešte horšími. RAUPIANO je riešením – špičkovo tlmí hluk, má vysokú tesnosť a životnosť. Montáž potrubia je jednoduchá: bez lepenia, zápachu či špiny – len zasúvaním hrdiel s tesnením.

Máte už po výmene bytových rozvodov vo vašom bytovom dome?

Pri starých rozvodoch je len otázkou času, kedy vznikne havarijná situácia so škodami menšieho či väčšieho rozsahu. Výmena rozvodov v takejto situácii sa vám môže výrazne predražiť. Keď sa rozhodnete pre výmenu, je dôležité vybrať si nielen kvalitného realizátora výmeny, ale aj kvalitné materiály so životnosťou na desiatky rokov. Spoločnosť Rehau dodala na Slovensku kvalitné rozvody už do viac ako 80 000 bytov. Na stránke stupacky.sk nájdete viac informácií o výmene rozvodov i nezáväzný formulár na oslovenie špecialistov spoločnosti Rehau, ktorí si s vami radi dohodnú stretnutie.

Čo získate, ak sa rozhodnete pre rozvody spoločnosti Rehau?

  • kvalitný rozvod vody RAUTITAN
  • odhlučnenú kanalizáciu RAUPIANO PLUS
  • odhlučnenú kotviacu techniku RAUPIANO
  • systémové protipožiarne riešenie prestupov
  • 10 rokov skúseností s výmenou rozvodov
  • 10-ročnú záruku na Rautitan
  • skúsených a certifikovaných montážnych partnerov

Viac nájdeš tu:     stupacky.sk