Bidety verzus toalety

23. okt 2019

Intímna hygiena je nevyhnutnou súčasťou nášho života, o ktorej sa však až toľko nehovorí. A tak niektorí z nás ani nemusia vedieť, čo presne tie bidety sú a na čo slúžia. Prípadne, na čo je treba bidet, keď už doma máme klasickú toaletu? Lenže WC a bidety nejdú proti sebe. Naopak, dopĺňajú sa, a to až do takej miery, že si ich môžeme kúpiť ako kombinovaný set.

Bidet verzus toaletný papier

Zatiaľ čo účel toalety poznáme všetci, o bidete sa to tak jednoznačne povedať nedá. Niektorí v ňom dokonca v hoteli perú bielizeň. Primárne nám však pomáha očistiť intímne partie, a to po použití toalety alebo aj pri menštruácii. Neprináša len čistotu a pohodu, ale je veľmi prospešný aj zo zdravotného hľadiska.

Pri používaní toaletného papiera môžu na pokožke zostať rôzne nečistoty vedúce až k vzniku infekcií, bidet sa o vašu hygienu postará oveľa dôkladnejšie. Skvele pomáha aj pri hemoroidoch.

Investícia do bidetu sa vám navyše čoskoro vráti. Čo si budeme hovoriť, toaletný papier nie je najlacnejší a spotrebujeme ho naozaj veľa.

Typy bidetov

Bidet nie je len jeden, ako sme zvyknutí práve z hotelov. Môže vyzerať ako biela nízka misa so spŕškou, ale dá sa zadovážiť aj ako prídavná časť k toalete, ktorú už vlastníte. Stále populárnejším variantom je verzia, keď je bidet zabudovaný priamo do toalety.

Výhodou kombinovaného bidetu s WC je hlavne úspora miesta. Ak teda nemáte priestor na rozdávanie, alebo máte radi čistý interiér, je pre vás tento variant ideálnou voľbou.

Po prídavnom bidete zase siahnite v prípade, že máte novšiu toaletu a nechcete investovať do celého setu. Podobnou voľbou môže byť aj bidetová doska, ktorú jednoducho prirobíte na záchodovú misu. Len si vždy dopredu overte, že budú vzájomne kompatibilné.

Ak máte dostatok miesta a využijete bidet aj napríklad pri upratovaní domácnosti, môže byť pre vás zaujímavou voľbou aj samostatne stojaci bidet, ktorý býva lacnejším variantom.

Úplné pohodlie vám prinesú  elektronické bidety, ktoré sa ľahko ovládajú pomocou diaľkového ovládania a sú ideálne pre ľudí s obmedzenými pohybovými možnosťami alebo aj pre hendikepovaných návštevníkov kúpeľne.

Klasický záchod už nestačí

Ako sme už naznačili, doba ide stále vpred. Stále častejšie sa tak môžete stretnúť s rôznymi typmi bidetov nielen v drahších hoteloch, ale aj v kúpeľniach našich susedov a priateľov. Závesné WCkombinované toalety aj klasické záchody nie sú konkurenciou bidetov. Je to skôr ich skvelý doplnok. Bidet nie je znakom zbytočného luxusu, ako si niektorí stále myslia, ale nástroj k ešte väčšej starostlivosti o svoje zdravie a cestou k absolútnemu pohodliu a hygiene. Na kompletnú ponuku toho, čo trh ponúka, sa môžete pozrieť napríklad na slovenskom e-shope Sanitino.sk.