Bez drôtov – slobodne, spoľahlivo, bezpečne

26. okt 2020

Otvoriť na diaľku bránu, garáž, vytiahnuť roletu, žalúziu či markízu, zamknúť bezpečnostný zámok je dnes už samozrejmosť. Napriek tomu majú mnohí z nás stále obavy, že to nie je zďaleka také bezpečné ako kábel v stene, ktorý vedie od motora k nástennému ovládaču, alebo že nás vzduchom letiaci signál sklame.

Bezdrôtové technológie SOMFY sú úplne spoľahlivé a bezpečné, okrem toho ponúkajú omnoho širšie možnosti než káblové inštalácie.

Spoľahlivosť rádiového prenosu                           

Nedôveru k bezdrôtovým technológiám často spôsobujú skúsenosti užívateľov s domácimi wifi sieťami, v prípade ktorých sa signál stráca alebo je rušený. „Toto prirovnanie však nie je namieste,“ vysvetľuje Jan Hrnčíř, produktový manažér spoločnosti SOMFY. „Spoľahlivosť prenosu spočíva v používaných kmitočtoch. Wifi siete pracujú s vysokými frekvenciami, rádovo v gigahertzoch. Dokážu síce posielať veľké objemy dát, ale tým sa skracuje dosah, znižuje schopnosť prestupovať cez materiály, kvalitu prenosu ovplyvňuje počasie, rušivým elementom je aj hustota okolitých wifi sietí. Oproti tomu bezdrôtové technológie SOMFY pracujú s nižšou overenou frekvenciou, rádovo v megahertzoch. Navyše, na ovládanie zariadenia v domácnosti postačí len malý objem dát, ktorý rádiové vlny bez ťažkostí spoľahlivo prenesú, napríklad aj cez betónové múry. Niet divu, že aj pri všetkých ostatných technických vymoženostiach je rádio dodnes jedným z najspoľahlivejších prostriedkov komunikácie.“

Prečo sa nebáť

Rádiové technológie môžu vzbudzovať obavy zo zachytenia a zneužitia signálu. V princípe je táto obava namieste, preto musí byť bezdrôtová komunikácia vždy dostatočne zabezpečená. SOMFY pracuje v rámci systémov na ovládanie domácnosti s dvoma technológiami - RTS a io-homecontrol®.

Prvá funguje na princípe jednosmerného rádiového protokolu, keď sú zariadenia ovládané rádiovými povelmi, ktoré vysiela ovládač do prijímača v príslušnom zariadení. Bezpečnosť je zaručená šifrovanou komunikáciou ovládačov s motormi pomocou bezpečnostného kľúča, ktorý môžeme prirovnať k odtlačku prsta v mobile.

Technológia io-homecontrol® je založená na obojsmernom bezdrôtovom prenose, dokáže teda v reálnom čase poskytnúť spätnú väzbu o vykonanom príkaze aj o stave daného zariadenia. Úroveň zabezpečenia je porovnateľná s bežnými online bankovými systémami – rovnako ako pri nich je pri použití obojsmerných ovládačov zaistená 128-bitovým kódom, odolnosť proti prelomeniu hackermi je teda vysoká.

 

Úspory a variabilita

Káblové technológie vyžadujú prepojenie motora a ovládača káblom. Aby bolo možné ovládať viac prvkov naraz, treba súbežne viesť aj slaboprúdový, zbernicový kábel. Pri bezdrôtových technológiách však stačí jediný kábel, ktorý zaistí napájanie motorov. O ovládanie sa postarajú bezdrôtové tlačidlá, ovládače, mobil, tablet... Výhodou je aj finančná úspora za materiál či prácu elektrikára.

Najväčšou výhodou je však možnosť kedykoľvek čokoľvek zmeniť, a to bez akéhokoľvek zásahu do stien; možno zmeniť nielen umiestnenie tlačidiel, ale aj to, ktoré a koľko prvkov budú ovládať. „Potom je veľmi ľahké premiestniť nábytok, umiestnenie tlačidiel sa mu ľahko prispôsobí. Nástenné ovládače stačí len prilepiť obojstrannou lepiacou páskou. Často sa stáva, že až časom si užívatelia uvedomia, čo všetko by sa dalo uľahčiť stlačením jediného tlačidla. Vďaka bezdrôtovej technológii to možno ľahko napraviť,“ hovorí Jan Hrnčíř. „Chýbať by napríklad nemalo centrálne tlačidlo pri vchodových dverách. Mne konkrétne vyhovuje tlačidlo priamo na ráme postele – ovláda žalúzie a svetlá podľa vopred nastavených scenárov.“ 

Inteligentne alebo ešte inteligentnejšie

Bezdrôtové technológie SOMFY umožňujú automatizovať domácnosť presne podľa potrieb užívateľov. Niekomu stačí jednoduché diaľkové ovládanie jednoduchých prvkov, potom však denne opakuje rutinné úkony – rozsvietiť, zhasnúť, zatiahnuť roletu, vytiahnuť žalúzie… Koľko tlačidiel treba stlačiť, koľko ovládačov vziať do ruky? Koľkokrát zabudneme pri odchode zhasnúť alebo sa vraciame skontrolovať, či sme zavreli okná, či nezostala zapnutá žehlička? Inteligentné ovládače dokážu dať povel viacerým zariadeniam naraz, vďaka mikromodulu Izymo aj svetlám a zásuvkám. Je jednoduché pripraviť si scenáre pre rutinne sa opakujúce situácie, v ktorých určíte, čo všetko sa má vykonať. Jedným kliknutím sa napríklad pri príchode domov vytiahnu rolety v obývačke a kuchyni, rozsvieti sa v predsieni, môže začať hrať hudba.

Bezdrôtové technológie však dokážu oveľa viac. Dokonalé využitie všetkých možností, ktoré ponúkajú, zaistí až centrálne riadená spolupráca všetkých prvkov v domácnosti – od tieniacich prvkov a brán cez osvetlenie, bezpečnostný systém až po vykurovanie.

O takúto spoluprácu sa dokáže postarať riadiaca jednotka TaHoma, ktorá umožňuje ovládať všetky zariadenia v domácnosti prostredníctvom internetového pripojenia priamo z domu alebo odkiaľkoľvek pomocou aplikácie do mobilného telefónu či tabletu a webového rozhrania v počítači. Zvládne tak nielen rutinné situácie, ale môžete napríklad zareagovať na zmenu počasia, a to vďaka snímačom slnka a vetra, podobne sa dá regulovať kúrenie… Vďaka tejto spolupráci dosiahnete maximálny komfort, ale aj nemalé úspory pri chode domácnosti.

Tak i tak

„Kúzlo TaHomy je v možnosti akýchkoľvek kombinácií. Rieši rutinné veci, ktoré môžem kedykoľvek na diaľku skontrolovať v mobile, rovnako môžem dať na diaľku aj aktuálny príkaz. Keď napríklad príde z TaHomy hlásenie, že som nechal otvorenú terasu, môžem na diaľku zatiahnuť roletu,“ opisuje Jan Hrnčíř. „Doma mám však radšej tlačidlá pekne na stene, aby som nemusel vždy siahať po mobile. A pritom mám slobodu, kam ich umiestnim a čo konkrétne budú robiť. Trúfam si povedať, že takúto obrovskú variabilitu neponúka žiadny iný systém, a to pri bezkonkurenčne nízkej cene. Výhodou je, že si netreba zadovážiť celý systém naraz, je možné ho dopĺňať podľa potreby aj finančnej situácie. Takže sa nestane, že kúpite niečo, čo potom nevyužijete. A možný je aj opačný postup – najskôr si zakúpite jednotlivé aplikácie pre konkrétne oblasti alebo skupiny zariadení a až neskôr ich združíte pomocou centrálneho mozgu – TaHomy.“

Pozrite sa na video