Betónové tvárnice pre stavbu vašich snov

11. máj 2021

Keby naše záhrady vedeli hovoriť, iste by si mnohé z nich na vývoj v ostatnom roku nesťažovali. Veď kedy väčšina z nás trávila na záhrade a v bezpečí domova viac času ako teraz? Na mnohých miestach už výsledky nebývalej starostlivosti hovoria samy za seba. Navyše sa môžeme aj my záhrade na oplátku poďakovať. Tvorba záhonov, údržba zelene a najrôznejšie terénne úpravy udržali mnohých z nás v dostatočnej fyzickej kondícii aj napriek zatvoreným fitnescentrám.

Zvlášť pri terénnych úpravách alebo pri výstavbe najrôznejších múrikov a malých stavieb iste oceníte tip na odolný konštrukčný materiál. Pre zložitý charakter počasia s výraznými výkyvmi teplôt môžete bez obáv siahnuť po betónových tvárniciach. Tvárny betón je navyše čisto prírodným materiálom, ktorý skrášľuje záhrady už generácie.

Robustný murovací kameň na výstavbu malých múrikov bez lepenia

Širokú ponuku betónových tvárnic ponúka napríklad česká firma PRESBETON. Na záhradách nájdu uplatnenie všetky typy, dobré je však vyberať podľa charakteru stavby. Populárny variant predstavujú robustné betónové murovacie kamene, ktoré viac či menej imitujú opracovaný kameň. Výhodou týchto blokov je výstavba použitia stavebného lepidla, napríklad nízkych múrikov najmä na spevnenie svahov alebo vyrovnanie plôch. Murovacie systémy CAKE BLOCK a CRASH BLOCK so zámerne obitým vzhľadom veľmi verne imitujú staré kamenné murivo a zapadnú najmä do záhrad vidieckych domov a chalúp.

Tvárnice CAKE BLOCK

Jednoduchá klasika s moderným nádychom

Naopak, jednoduché tvárnice je možné skombinovať prakticky s akýmkoľvek štýlom. Populárnym variantom, ktorý nevychádza z módy, sú betónové lícové tehly. Ohnisko, udiareň, besiedka alebo praktická lavica, to všetko môžete s trochou šikovnosti zvládnuť aj svojpomocne. Betónové lícové tehly sú v ponuke hladké alebo rumplované so zaujímavou patinou a v niekoľkých farbách. Moderným domom viac pristane hladká štruktúra. Naopak budovy v južanskom štýle dotvoríte ohnivo terakotovými tehlami s patinou.

Betónové lícové tehly

Inovatívne tvárnice na rýchlu stavbu murovaných plotov

Na rýchlu stavbu múrikov a plotov sa hodí inovácia – murovacie tvárnice LINE BLOCK. Čisté línie a neštandardné tvary predstavujú ideálne dopĺňajú najmä stavby modernej architektúry. Zaujímavosťou tohto murovacieho systému je spôsob výstavby. Jednotlivé tvárnice sa spájajú buď klasicky lepidlom alebo bez nanášania spojovacej hmoty pomocou špeciálnych betónových krúžkov. Výhodou je výrazná úspora času a peňazí. Stabilitu muriva zaisťujú integrované železobetónové stĺpiky, konce stien je potrebné vždy ukončiť probetónovým stĺpikom s vloženou výstužou. Farebne sa novinka LINE BLOCK drží klasiky – čiernej, bielej a prirodzene sivej betónovej farby.

Tvárnice LINE BLOCK

Svahové tvárnice, ktoré vytvoria zelený koberec

Na spevnenie miernych svahov možno použiť aj okrasnú tvárnicu LUNA, ktorú možno vyplniť zeminou a vysadiť do nej vhodné rastliny. Ak sa svah nachádza na slnečnej strane, uvidíte, ako sa v jednotlivých tvárniciach bude dariť napríklad jahodám alebo trvalkám, alebo bujne kvitnúcim letničkám. Vďaka svojmu tvaru do seba jednotlivé tvárnice pri výstavbe dokonalo zapadajú a vytvárajú akoby zámok, ktorý zabráni posunutiu jednotlivých radov. Tvárnice Arktika STONE a Nordik STONE sú priamo určené na úpravu a spevnenie miernych svahov a na tvorbu mimoúrovňových plôch. Všetky tvarovky PRESBETON majú vnútorným ochranný systém Protect systém IN proti znečisteniu a prenikaniu vody.

Okrasná tvárnice LUNA