Atraktívna terasa z prírodného kameňa

4. jún 2018

Ozdobou každého rodinného domu či chalupy je terasa. Medzi obľúbený materiál pre svoju rustikálnosť a naturálny vzhľad patrí prírodný kameň. Kladenie kamennej terasy nie je zložité, ale je podstatné dodržiavať niekoľko dôležitých rád. 

Prírodný kameň je ako terasová krytina mimoriadne atraktívny, najmä vďaka ručne obitým okrajom, čo mu dáva punc autenticity. Hrejivé žlté odtiene materiálu a mohutný vzhľad pôsobia stredomorským dojmom. Práve pre svoju robustnosť sa hodí pre rozmerovo väčšie terasy, chodník do trávy alebo, vďaka nekĺzavému povrchu, do okolia bazénu. Tieto dosky sú vysoko odolné proti mechanickému opotrebovaniu i mrazu. Terasa z nich je farebne stála, nenáročná na údržbu a bezpečná pre chôdzu za mokra. Prírodný materiál je ideálny najmä do záhrady, pretože celý priestor opticky zjednotí.

Základom je dômyselné plánovanie

Pri stavbe terasy je dôležité myslieť na jej optimálnu veľkosť. Priestor opticky zväčšíte, ak terasa nebude od zvyšku záhrady fyzicky oddelená, preto ju vhodné zakomponovať ju do celkovej záhradnej architektúry. "Záhradná terasa by mala mať také rozmery, aby sa na ňu pohodlne vošiel jedálenský stôl s posedením, gril aj slnečník. Napríklad, ak ju bude používať šesť osôb, počítajte s rozlohou cca 25 m2, teda rozmery 4,5 mx 5,5 m. Ak chcete mať na terase aj ležadlo, dekorácie a rastliny, počítajte s niekoľkými mnavyše,“ hovorí Daniel Brychta, odborník z oddelenia záhrady v projektových marketoch Hornbach.

Na pokládku terasy je potreba dostatočné množstvo polygonálnych dosiek z kameňa. Dobré je naplánovať o 10% materiálu viac, aby bolo možné jednotlivé kusy podľa potreby narezať. Ďalej si pripravte maltu na prírodný kameň, cementovú zmes (cement, piesok, spojivo), špárovacia malta na dlažbu, silikón na prírodný kameň a bežné náradie.

Zostavenie môže byť zákerná skladačka

Podľa druhu, tvaru a veľkosti kameňov možno položiť najrôznejšie vzory. "Pre prírodné kamene s polygonálnymi tvarmi platia iné pravidlá ako pre pokládku dlažobných kociek. Ľubovoľné obrazce kameňov tak môžu byť výzvou aj pre skúsených pokladačov. Ako pomôcka môže slúžiť zostavenie vzhľadu terasy na skúšku. Obraz sa vyfotografuje a jednotlivé kusy označte, čo potom použijete ako vzor pri pokládke naostro,“ hovorí Daniel Brychta z Hornbachu.

Niektoré kamenné dosky je potreba tvarovo upraviť, k čomu slúži murárske kladivo alebo brúska s kotúčom vhodným na kameň. "Ideálne pre rezanie kameňa alebo dlaždíc sú napríklad uhlové brúsky J. C. Schwarz, ktoré sú exkluzívne na predaj v predajniach Hornbach. Najprv kamennú dosku narežte na zadnej strane a následne ju otočte. Režte pozdĺž vyznačenia, kým sa doska hladko nerozdelí. Po oddelení kusy dosky umyte čistou vodou, pretože brúsny prach môže na povrchu vytvárať škvrny," radí  D.Brychta.

Správny postup pokládky

Pre optimálny odvod vody sa odporúča stavať terasu v sklone 2-3% od domu. Kamenné dosky sa kladú na betónový základ, ktorý sa pre zlepšenie priľnavosti dôkladne očistí. Aj z dosiek je potrebné odstrániť všetky časti uvoľneného materiálu s pomocou kefy a vody. Následne sa na kamennú dosku nanesie cementová zmes pripravená z cementu, piesku a spojiva. Pokládka prírodného kameňa sa vykonáva technikou mokré na mokré pomocou malty, ktorá sa nanáša vo vrstve hrubej 4 cm. "Je dobré si celý priestor rozdeliť na jednotlivé úseky a pracovať postupne. Naneste maltu iba na tak veľkú plochu, ktorú zvládnete obložiť v priebehu niekoľkých minút. Nestane sa vám tak, že by malta stvrdla a nebolo by možné do nej dosky zasadiť,“ upozorňuje D.Brychta.

Do čerstvej malty sa zasadia jednotlivé kusy kameňa a ľahko sa vklepú s pomocou gumového kladiva. Obraz pokládky bude najkrajší, ak sa vedľa seba položia veľké a malé dosky a usporiadajú sa rovnými okrajmi smerom do strany. Šírka špáry by mala byť jednotná. Pomocou vodováhy sa dá kontrolovať rovnosť a sklon povrchu. Počas pokládky je potrebné prebytočnú maltu zo špár pred vytvrdnutím zoškrabať pomocou špárovacej lyžice - do hĺbky aspoň 2 cm.

Vyšpárovanie terasy možno vykonať, až keď je malta úplne stvrdnutá. Priamo do špár sa nanáša špárovacia malta, ktorá by mala mať tuhú konzistenciu. Na záver sa na krajoch dlažby pri stenách domu vykoná trvalo elastické vyšpárovaní silikónom na prírodný kameň.

Viac informácií na: www.hornbach.sk

Pridajte sa k nám na Facebooku - https://www.facebook.com/HornbachSK