Keď maľovanie a stierkovanie nie je len o estetike

17. júl 2020

Viac ako inokedy sa snažíme, aby naše domovy boli pekne zariadené, nábytok bol zladený s doplnkami a jednoducho všetko so všetkým ladilo. Steny už nie sú iba biele a rovné ako to bolo v minulosti. V interiéri sa môžu stať jedinečným dizajnovým doplnkom. Môžu byť dokonalo hladké, s jemnou, hrubou či kreatívnou štruktúrou, rôznych farebných odtieňov, doplnené metalickými efektmi, tapetami či trblietavo žiariť. Všetko záleží od vašich predstáv a estetických požiadaviek.

Zdroj: ©AllaSerebrina/Fotky&Foto

Čo majú steny spoločné?

Jednoznačná odpoveď – omietku alebo stierku. Nájdeme ju skoro na každej stene. Áno, aj bežná omietka má stále čo to do seba. Štandardom sú vápennocementové omietky, ktorých povrch má jemne zrnitú štruktúru a jediné čo potrebuje je farba. Rovnako to je aj pri sadrových omietkach, kde výsledný povrch je hladký. Omietky sú klasika, ktorými nič nepokazíte.
Aj bežnú omietku môžeme oživiť dekoratívnymi nátermi, tapetami alebo jednoducho len módnymi doplnkami. Vaša stena bude zrazu neprehliadnuteľná.

Keď sa neviete rozhodnúť

Zdroj: pixabay

V prvom rade záleží od vašich estetických požiadaviek. Či si vyberiete hladké steny alebo štruktúrované, každá z nich má svoje výhody:

⦁    Hladké steny – ak budú na stenách použité tapety, nálepky na stenu alebo tabuľové fólie, je vhodné voliť omietky a stierky, ktorých výsledný povrch bude hladký. Taktiež sa hladký vzhľad stien hodí do väčšiny minimalisticky a moderne pôsobiacich interiérov. 
 
⦁    Štruktúrované steny – na omietkach a stierkach s jemnejšou alebo hrubšou zrnitosťou vynikne menej odrenín alebo rýh, ktoré sa v každom interiéri časom vyskytnú. Štruktúra pekne vynikne v rustikálnejších interiéroch, ale aj v kombinácii  s hladkými povrchmi.

⦁    Kreatívna štruktúra – s kreatívnou technikou bude vaša stena jedinečná. Nezabudnite ale zohľadniť vlastnosti vášho priestoru, aby ste dosiahli čo najlepší výsledok. Nekombinujte príliš veľa rôznych štruktúr. Ak sa rozhodnete pre expresívnejší prvok, nechajte ho vyniknúť na jednej dominantnej stene. Ostatné plochy by mali tento výrazný prvok prirodzene podporovať.

Keď nejde len o estetiku

Vnútorné materiály by nemali byť len pekné, ale mali by ste sa pozrieť aj na ich zloženie. Nie je predsa jedno, čo v interiéri dýchate. Ideálne je siahnuť po prírodných ekologických materiáloch bez škodlivých prchavých látok. Tieto prchavé látky sú označované ako VOC a ich množstvo by malo byť označené na každom kvalitnom produkte.
Ak sa nevyznáte v chemických látkach, vôbec nevadí. Mnohé ekologické produkty podliehajú medzinárodnej certifikácii a sú označené logom. Najčastejšie sa stretnete s označením Natureplus, E.L.F., eco institut.
Kvalitné materiály vytvárajú zdravšie prostredie na bývanie. Prírodné materiály na báze vápna pomáhajú regulovať vlhkosť v interiéri a majú zásaditý charakter, čím netvoria živnú pôdu pre tvorbu plesní.


Remeselná klasika


Zdroj: Baumit

Fantázii sa medze nekladú a aj vaše steny môžu byť iné. Ak sa vám zdá váš interiér nudný a netúžite iba po hladkých stenách, oživte ho štruktúrou. Zrnité povrchy príjemne zútulnia váš priestor. Takúto premenu zvládnete aj vďaka vápennej dekoratívnej omietke Baumit KlimaDekor. Môžete si vybrať z troch zrnitostí a zo 190 príjemných odtieňov.

Dokonalo hladké

Hladké steny nemusia byť pre vás iba snom. Či už renovujete interiér alebo ste pri výbere nových omietok nesiahli po gletovaných omietkach, môžete použiť tradičnú vnútornú stierku Baumit KlimaFino alebo hotovú pastéznu stierku Baumit KlimaFinish. Obe tieto stierky sú vysoko paropriepustné a na báze vápna. Hladký povrch s týmito produktami dosiahnete dokonca aj bez brúsenia. Nanášanie je možné ručne alebo strojovo priamo na betón, sadrokartón, vápenné alebo vápennocementové omietky alebo sanačné omietky. 


Vymaľuj si interiér zdravo

Zdroj: ©CandyBox-Images/Fotky&Foto


Zdravé bývanie podporte finálne ekologickým náterom, ktorý podporí optimálne fungovanie vápenných stierok a omietok. Farba Baumit KlimaColor je bez škodlivín a dodávaná až v 285 farebných odtieňoch.

Využite toto leto naplno a domajstrujte ho s produktami Baumit Klima. Do 31. augusta produkty nakúpite aj za zvýhodnené ceny v každých dobrých stavebninách.

Vytvorte si domov po akom túžite.


Text: Baumit