Akým oknám dať prednosť?

10. mar 2017

Chystáte sa zaobstarať si na jar nové okná a lámete si hlavu tým, akému materiálu dať prednosť? Skôr než sa rozhodnete, možno uvítate pár rád ako vyberať a čo robiť až okná vymeníte.

Materiál nie je najdôležitejší

Profilový systém, izolačné zasklenie a kvalitné kovanie sú prvky, od ktorých priamo záležia vlastnosti a funkčnosť okien a dverí. Podceniť ich výber sa neoplatí.

RADA č. 1: Okná vyberajte podľa toho, kde majú slúžiť. Tepelná izolácia je len jednou z dôležitých vlastností, venujte pozornosť aj ochrane pred hlukom a bezpečnosti.

Izolačné zasklenie tvorí väčšinu plochy okien a má zásadný vplyv na tepelnoizolačné vlastnosti, ale aj na útlm hluku alebo ochranu pred rozbitím. Profily rámov a krídel musia byť dostatočne tvarovo stále, aby uniesli značnú váhu izolačného zasklenia. Kovanie, ktorým sú rámy a krídla osadené by malo byť dimenzované tak, aby dokázalo zabezpečiť bezproblémovú funkčnosť a bezpečnosť okien. Musia byť ľahko nastaviteľné, pretože iba správne nastavené okná môžu dobre izolovať.

RADA č. 2: Izolačné vlastnosti okien prakticky nezávisia od materiálu okenných rámov a krídiel.

Moderné okná z plastu, dreva, drevohliníka aj hliníka majú prakticky porovnateľné izolačné vlastnosti. Zľudovené mýty o "plastových oknách, ktoré nedýchajú", sú úplne mimo.  „Moderné okná byt utesnia, vzduch a s ním aj vzdušná vlhkosť nemá kadiaľ samovoľne unikať. Staré okná, ktorými ťahalo, vlastne "dýchali" a väčšinou nebolo treba v zime vetrať, aby z bytu odišla prebytočná vlhkosť. Po výmene okien je potrebné predovšetkým naučiť sa správne vetrať," hovorí Ing. J. Korbelář technický manažér VEKRA OKNA. Platí to ako v prípade plastových okien, tak aj všetkých ostatných typov moderných okien. Ak dom nie je vybavený rekuperáciou, ktorá sa bez straty tepla zbaví vlhkosti, je potrebné používať odsávače pár a efektívne vetrať, a to aj v zime.

RADA č. 3: Po výmene okien optimálne nastavte interiérovú teplotu a naučte sa správne vetrať. V zime vetrajte krátko, ale intenzívne, aby odišla vlhkosť, ale neochladili sa steny a zariadenia, vetrať v zime ventiláciou nie je vhodné.

Výhody a nevýhody jednotlivých materiálov

Plastové okná poskytujú dobrý pomer cena - kvalita. Ich veľkou výhodou je, že nepotrebujú žiadnu špeciálnu starostlivosť o povrch, stačí ich len pravidelne umývať. „Pri šetrnom zaobchádzaní a starostlivosť o kovanie budú slúžiť desiatky rokov," dodáva Ing. Korbelář z VEKRY. Pri mechanickom poškodení ale nie je ľahká oprava.

RADA č. 4: Plastové okná musia mať vnútri plastového profilu kvalitnú kovovú výstuhu, ktorá zabezpečí, aby sa nekrútili.

Drevené okná sú krásne a hodia sa prakticky všade. Sú ideálnou voľbou, ak potrebujete tvarovo atypické alebo veľké rozmerné prvky. Nehodia sa príliš tam, kde je vysoká vlhkosť, ako sú zimné záhrady na pestovanie rastlín.

RADA č. 5: Pri výbere drevených okien sa zamerajte na ich povrchovú úpravu, tá rozhoduje o tom, akú starostlivosť im budete musieť v budúcnosti venovať.

Hliníkové okná vydržia prakticky všetko, využitie nachádzajú predovšetkým v moderných interiéroch. Je možné ich tónovať prakticky do ľubovoľnej farby.

Drevohliníkové okná ideálne spájajú prírodné drevo a odolnosť hliníka. Vďaka hliníkovému oplášteniu nie je potrebné starať sa o ich povrchovú úpravu.

RADA č. 6: Všetky moderné okná potrebujú aspoň raz za rok premazať podľa návodu od výrobcu kovania a skontrolovať tesnenia.

Okná si kupujeme väčšinou len raz za život a nejde o zanedbateľnú investíciu, preto je potrebné venovať výberu dodávateľa okien dostatočnú pozornosť. „Často nás kontaktujú ľudia, ktorí si zaobstarali lacné plastové okná neznámeho pôvodu a teraz hľadajú, kto by im poskytol servis," dodáva Ing. Jiří Korbelář z VEKRY.

RADA č. 7: Chcite vedieť, kto je skutočným výrobcom vašich okien. Nikdy neviete, kedy budete v budúcnosti potrebovať pomoc, možnosť obrátiť sa následne priamo na výrobcu môže byť veľkou výhodou.