Aký pán, taký dom!

10. sep 2019

Domy sú odrazom uvažovania svojich majiteľov – a ani v tomto prípade stavba nezaprie profesiu svojho zadávateľa. Je pôvodnou profesiou strojný inžinier, ktorý sa vo svojej firme zameriava na úspory energie v priemyselných prevádzkach a technológiách. Ako stavebný materiál, ktorý dokázal splniť jeho požiadavky na jednoduchosť, ekonomickosť a úspornosť, zvolil stavebný systém Ytong.

Bez dlhého váhania zvolil jednovrstvové riešenie bez zateplenia – požadované hodnoty úsporného domu sa dosiahli vďaka tepelnoizolačným tvárniciam Lambda YQ s hrúbkou 450 mm. „V poschodovom dome s podlahovou plochou 180 m2 býva naša štvorčlenná rodina od novembra 2014. Vykurujeme a ohrievame vodu plynom. Doma máme teplotu 21,5 °C a spotrebu energie nižšiu ako 40 kWh/m2 za rok. Toto vieme presne z uhradených faktúr a podľa teploty vo vnútri celého domu,“ hovorí majiteľ.

Jednovrstvové murovanie prináša výhody však nielen vo výsledných nákladoch na prevádzku. Pohľad na efektivitu tohto riešenia je oveľa komplexnejší – stavebník do svojho uvažovania zahrnul tiež otázky ekológie a zdravia. Systém Ytong sa totiž skladá z čisto prírodných surovín a vďaka svojej pórovitej štruktúre napomáha vytvárať aj zdravú klímu v dome: „Uvažovali sme pomerne jednoducho – všetko, z čoho sa Ytong skladá, je zo zeme a patrí do krajiny, je to teda ekologicky recyklovateľný materiál, na rozdiel od rôznych polystyrénov a ďalších umelých produktov. Tiež je pre nás dôležité, že stavba z pórobetónu dýcha, nedochádza v nej ku kondenzácii vodných pár,“ vysvetľuje ďalšie okolnosti svojho uvažovania o bývaní.

Ďalšie výhody materiálu ocenili pri výstavbe a medzi pozitívne skúsenosti radí aj podporu výrobcu pri výstavbe. „Ytong je pre stavbu poschodového domu dostatočne pevný – statická únosnosť zodpovedala nárokom projektu. Tvárnice sú presné, a pretože sme murovali v jednej vrstve, znížila sa stavebná prácnosť. Tiež sa ľahko reže a opracováva, ľahko sa v ňom vykonávajú inštalácie. Dom staval tunajší murár, práca s materiálom bola veľmi jednoduchá a na založenie rohov, ktoré podstatne určuje výslednú kvalitu hrubej stavby, sme využili bezplatné služby Ytong majstra, ktorý nám s týmto krokom pomohol. Veľa vecí tiež bolo možné konzultovať s technickým poradcom pre náš región,“ hovorí o svojich skúsenostiach investor.

„Spolupráca s takto moderne a efektívne uvažujúcimi zadávateľom ma teší. Takýto prístup k stavbe významne pomáha udržať cenu nehnuteľnosti aj s ohľadom na budúcnosť, pretože plne vyhovuje novým normám pre rok 2021. Ďalším pozitívom je jednoduchý tvar domu – všeobecne sa dá povedať, že čím jednoduchší a menej komplikovaný tvar budovy, tým efektívnejšia je výstavba aj samotná prevádzka,“ vysvetľuje Ing. Julius Sič, technický poradca Ytongu.

Spolupráca tejto rodiny s výrobcom Ytongu má teraz ďalšie pokračovanie: „Teraz zahajujeme stavbu druhého rodinného domu pre dcéru s veľkou sedemčlennou rodinou. Chceli by sme energetickú náročnosť ešte znížiť a dom postaviť v pasívnom až nulovom prevedení,“ hovorí stavebník. Znovu sa obrátili na pána Siča, ktorý s nimi v súčasnosti rieši možnosti voľby materiálu. „Tento projekt je svojím rozsahom a veľkosťou domu už pomerne náročnejší – veľký dom s ambíciou dostať sa do nulového štandardu sa dá postaviť dvoma spôsobmi. Buď zvolíme masívnu jednovrstvovú konštrukciu Ytong Lambda YQ 550mm, čím získame vynikajúcu teplotnú stabilitu a zachováme jednoduchosť vymurovania bez zateplenia. Alebo môžeme zvoliť subtílnejšiu šírku obvodového muriva a z exteriérovej strany použiť náš materiál pre zateplenie Multipor. Ten je svojím zložením podobný Ytongu a stavba si tak zachová svoju schopnosť vytvárať a udržiavať zdravú mikroklímu v interiéri,“ vysvetľuje možnosti technický poradca.