Akú dlažbu vybrať k historickým objektom?

20. apr 2021

Vlastníctvo historických objektov, ale aj dedinských chalúp je záväzkom voči predkom. Ctiť ich pôvodný charakter pri rekonštrukcii či modernizácii môže byť nákladné, ale v určitých prípadoch stačí vyberať zo štandardnej ponuky bežných materiálov a tým ušetriť nemalé prostriedky.

Dlažba HISTORIK upúta nezameniteľnou patinou.

Na charakter stavby by sme mali pamätať aj pri dizajnovaní jej bezprostredného okolia. Ak ste hrdými majiteľmi vidieckej chalupy alebo historickej usadlosti a plánujete v tomto roku terénne úpravy v záhrade, máte možnosť vyberať si z celej škály tradičnej historickej dlažby a tvárnic, ktoré napodobňujú predtým hojne využívaný kameň alebo pálenú hlinu.

Dlažba KOBE sa hodí najmä k štýlovým a historickým objektom.

Ideálny materiál pre svoju odolnosť, ale aj pestrosť ponuky je jednoznačne betón. Pre zložité počasie patrí u nás k vyhľadávaným materiálom na exteriérové použitie. Charakterizuje ho odolnosť, trvanlivosť, variabilita, nepreberné dizajnové varianty a priaznivá cena. Betón je navyše čisto prírodný materiál, ktorého striedme a uvážlivé použitie už po generácie zaisťuje bezpečný pohyb a spríjemňuje pobyt v záhradách.

Dlažba TRAVERTIN zvýrazní moderné aj historické stavby.

Napríklad dlažba HISTORIK českého výrobcu PRESBETON vďaka otlčenému vzhľadu pripomína staré dlažobné kamene a hodí sa na dláždenie príjazdových ciest i dvorov starých chalúp. KOBE je ďalšia dlažba, ktorá verne pripomína historické dlažobné kamenné kocky. Na jednoduchšie udržanie rovnomernej šírky škár a rýchlejšie ukladanie menších betónových kociek je táto dlažba uložená na nosnom rošte s rozmerom 590 mm × 400 mm. Ak potrebujete kocky zložiť do nepravidelného alebo oblého tvaru, stačí časť nosnej siete aj s kockami odštiepiť do požadovaného tvaru.

Ukážka všestranného využitia systému BARK

Ďalším zaujímavým variantom je dlažba TRAVERTIN. Hoci výrobca dlažbu ponúka aj vo väčšom rozmere a to až 800 mm × 800 mm, hodí sa nielen k minimalistickým stavbám, ale aj k štýlovým objektom. Inšpirácia prírodným kameňom, pórovitá štruktúra a typický pieskovcový nádych prepožičiavajú plochám s touto dlažbou jedinečný vzhľad. Pôsobí ako luxusný prvok zvýrazňujúci eleganciu a štýl. Veľký rozmer jednotlivých dlaždíc krásne zjednocuje a opticky rozširuje vyložený priestor. Dlažba je v ponuke v najušľachtilejšej povrchovej úprave PCT, ktorá sa jednoducho udržiava a čistí. Úprava PCT zamedzuje prenikaniu vody a ďalších nečistôt do štruktúry betónu. Preto je povrch odolný proti poškodeniu a ľahko sa čistí. Kvapkajúca zmrzlina, mastnota z grilovania či rozliate víno sa tak dá zotrieť obyčajnou handrou namiesto toho, aby nečistota vsiakla a dlažbu trvalo poškodila.

Dlažba KOBE    

Betón, materiál mnohých tvárí

Betón vie dokonale imitovať nielen kameň, ale aj veľmi obľúbené drevo a ďalšie materiály. PRESBETON ponúka ucelený systém dekoru dreva, z ktorého možno navrhnúť celú záhradu. Systém BARK patrí do kategórie produktov NATURAL, vyrába sa väčšinou na zákazku liatím betónovej zmesi do foriem. Táto technológia s veľkým podielom ručnej práce umožňuje vyrobiť exkluzívne dlažby s príjemným povrchom, prirodzenými farbami a so štruktúrou. Môžete ho použiť na tvorbu cestičiek z betónových „podvalov“, ďalšie prvky možno využiť na tvorbu múrikov, schodov a terás, ktoré sa dajú doplniť kvetináčmi v rovnakom štýle.