Ako zabezpečiť tepelnú pohodu pod strechou

11. sep 2017

Správne zateplená strecha zníži tepelné úniky a prinesie nižšie náklady na vykurovanie či klimatizáciu. Súčasťou návrhu každého strešného plášťa musí byť posúdenie strešnej konštrukcie s ohľadom na tepelnú ochranu aj akustiku. Tepelno-technické požiadavky na šírenie tepla a vlhkosti konštrukciou sú záväzné. Vlastnosti strešnej konštrukcie ovplyvňuje typ, kvalita a hrúbka tepelnej izolácie, aj množstvo tepelných mostov. Požadované priaznivé vnútorné prostredie pod strechou pomôže zabezpečiť kamenná vlna ROCKWOOL.

Strešná skladba musí byť vždy navrhnutá s ohľadom na požadovaný stav vnútorného prostredia. Požiadavky na tepelnú ochranu sú dané normou. Tie riešia tiež energetickú náročnosť celej budovy. Pri navrhovaní je potrebné pamätať aj na mechanickú odolnosť a stabilitu strešnej konštrukcie, ochranu vnútorného prostredia proti hluku prichádzajúceho zvonku, ale aj požiarnu bezpečnosť. Odborník spoločnosti ROCKWOOL Martin Henčel hovorí o ďalších dôležitých faktoroch: Okrem výberu správneho typu izolácie i druhu krytiny, je nutné zohľadniť aj sklon strechy, veľkosť a vzdialenosť krokiev či polohu domu v  zástavbe.“

Správna hrúbka tepelnej izolácie a vhodné riešenie konštrukčných detailov majú za cieľ znížiť tepelné straty. Veľký vplyv na tepelnoizolačné vlastnosti strešnej konštrukcie má množstvo tepelných mostov a väzieb.

Preto je dôležité dôkladné vyplnenie priestoru medzi krokvami izoláciou tak, aby nevznikali netesnosti. Pre elimináciu tepelných mostov sa odporúča kladenie izolácie v dvoch či viacerých vrstvách. Tu je potrebné dohliadnuť na to, aby boli spoje izolácie prekryté. Najkritickejšie miesta sú napríklad prechody strechy na fasádnu konštrukciu, napojenie strešného okna v konštrukcii strechy, ale aj ďalšie prvky tvoriace nosnú konštrukciu strechy.

Vetraná vzduchová medzera je dôležitou súčasťou šikmej strechy, obzvlášť pri domoch so zatepleným podkrovím. Vzduchovou medzerou odchádza prebytočná vlhkosť, ktorá sa tvorí na spodnej strane strešnej krytiny. Pri realizácii vzduchovej medzery je nevyhnutné počítať s vhodnou ochranou proti dažďu i živočíchom. Taktiež nesmie nič prekážať prúdeniu vzduchu. Je potrebné dbať na nasledujúce zásady: „Otvory pri odkvapoch i hrebeni musia byť správne dimenzované, čo určuje norma. Napríklad, pri sklone strechy v rozpätí 25 až 45° musí mať vzduchová medzera minimálne 40 mm, pokiaľ je dĺžka vzduchovej vrstvy menej ako 10 metrov a vzduchová medzera odvádza vodnú paru nad strešnú konštrukciu,“ vysvetľuje Martin Henčel.

K rizikovým miestam patrí napojenie šikmej strechy na fasádu. Je podstatné zamerať sa hlavne na to, aby izolácia strechy bola napojená na izoláciu fasády, prípadne ju prekrývala. Rovnako aj priestor medzi krokvami a múrom musí byť vyplnený izoláciou. Je potrebné venovať sa aj miestam prestupu niektorých inštalačných prvkov. Komfortné bývanie a tepelnú pohodu v podkroví pomôže zabezpečiť izolácia ROCKWOOL. Kamenná vlna má výborné tepelnoizolačné a akustické vlastnosti a navyše významne zvyšuje požiarnu bezpečnosť strechy domu.