Ako ušetriť na nových oknách

20. mar 2018

Vysoké zľavy, nízke ceny alebo najlacnejšie okná v okolí sú silné argumenty lákajúce nakúpiť. Všetko má ale svoje úskalia. Pokiaľ je nízka cena úmerná kvalite okien, nie je to dobrá správa.

Riešiť iba cenu okien je zradné

Ušetriť chce samozrejme každý. V prípade okien je ale vhodnejšie pýtať sa „ako ušetriť s novými oknami“, teda aký produkt vybrať, aby vyhovel požiadavkám a predstavám. Lacné okná sa môžu ľahko stať nočnou morou. Navyše problém nemusí byť len v nekvalitnom produkte, rovnako dôležité sú aj služby. Neodborná montáž môže znehodnotiť aj najlepšie okno.

Známa pravda, že nie sme takí bohatí, aby sme mohli kupovať lacné veci, platí i tu. Trocha paradoxný môže byť fakt, že najviac ušetríte na oknách, ktoré spoľahlivo slúžia a Vy ich ani nevnímate.

Kľúčovým parametrom je vždy kvalita a životnosť. Dodávateľ lacných okien možno niekde ušetril, ale na prvý pohľad nie je ľahké rozpoznať úskalia. Skutočná kvalita okien sa totiž môže prejaviť až po nejakej dobe. „Často u nás hľadajú pomoc ľudia, ktorí si niekde kúpili lacné plastové okná, ale dnes ich majú skrútené a netesnia,“ hovorí Roman Kubálek, obchodný riaditeľ značky VEKRA a vysvetľuje, „u plastových okien je problém v tom, že ich skutočná kvalita je vnútri profilu a preveriť ju bez rozrezania okien je prakticky nemožné.“

Vyplatí sa poznať skutočného výrobcu

Nákup okien nie je lacnou záležitosťou, preto očakávame, že budú spoľahlivo slúžiť desiatky rokov. Rozhodne by ste mali vedieť, kto je skutočným výrobcom Vašich okien.

Po niekoľkých rokoch môžete potrebovať servis alebo údržbu. Obrátiť sa priamo na výrobcu môže predstavovať istotu i v prípade, že dodávateľ bude mať s poskytnutím servisu problémy. „Zákazníkom ponúkame aj možnosť navštíviť naše výrobné závody a presvedčiť sa, ako okná VEKRA vyrábame,“ hovorí R. Kubálek.

Kvalita je v detailoch

Moderné okná sú pomerne zložitý prvok. Jednoduché ovládanie jednou kľučkou, atypické tvary okien a bezpečnosť aj veľkých presklených prvkov sú len niektoré požiadavky, chápané ako samozrejmosť. Často si ale neuvedomujeme, že aj okná majú technické obmedzenia, ktoré sa týkajú ako profilových systémov, tak aj izolačného zasklenia. V prípade, že pre dodávateľov nič nie je problém, vedia a vyrobia všetko, mali by ste byť obozretní.

Kvalita plastových okien závisí od použitého plastového profilu. Dôležitá je hlavne dostatočná kovová výstuha, ktorá rozhoduje o tom, ako odolajú prípadnému skrúteniu. Voľba plastového profilu najvyššej kvality je pre dlhodobú spokojnosť rozhodujúca.

Drevené okná by mali mať kvalitnú povrchovú úpravu, aby mohli dobre odolávať vplyvom poveternosti. Povrchová úprava rozhoduje i o tom, koľko starostlivosti budete musieť v budúcnosti venovať údržbe drevených okien.

TIP: Pozrite sa na ponuku plastovych okien značky Vekra

Okenné kovanie má zásadný význam pre funkčnosť a bezpečnosť okien z hľadiska vypáčenia. Jedným z ukazovateľov kvality okien je i počet uzamykacích bodov po obvode okna. Ide o body, kde je v uzavretom stave krídlo spojené s rámom. Lepšie vlastnosti poskytuje i okno, kde sú použité špeciálne výškovo nastaviteľné čapy, ktoré vedia korigovať zmeny teploty. „Plastové balkónové dvere VEKRA majú podľa svojej veľkosti po obvode až 11 uzamykacích bodov, ktoré zaisťujú optimálny prítlak krídel a rámov,“ upresňuje obchodný riaditeľ R. Kubálek.

Až budete riešiť cenu okien, starostlivo porovnávajte kvalitu a vybavenie okien. Výška zľavy rozhodne nie je dôkazom kvality.