Ako správne poistiť svoj domov

12. máj 2017

Len každá tretia nehnuteľnosť na Slovensku je chránená poistením. Navyše, mnohí majú svoj byt či dom podpoistený, prípadne vôbec nemyslia na škody, ktoré môžu pri vzniku a následnej likvidácií poistnej udalosti vzniknúť na okolitých bytoch. Ako správne poistiť svoju nehnuteľnosť a svoju domácnosť, ktoré riziká je potrebné pokryť, aby bol váš domov správne chránený, aj ako správne nastaviť výšku poistnej sumy?

Viac škôd po mrazoch, aj viac požiarov

Ak vznikne škoda na nehnuteľnosti, ktorá nie je chránená poistením, jej majiteľ sa musí spoliehať na vlastné finančné rezervy, prípadne na pomoc blízkych a okolia. V prípade veľkých škôd, ako sú požiare, záplavy či víchrice sa škody často pohybujú v desaťtisícoch eur. Potvrdzujú to aj štatistiky Allianz – Slovenskej poisťovne, ktorá len za január tohto roka vyplatila klientom za škody na ich domoch a bytoch vyše 1,47 milióna eur, čo je o 35 percent ako za január minulého roka. Najviac škôd pritom spôsobili mrazmi zničené vodovodné zariadenia, prasknuté radiátory, strechy preborené ťarchou snehu, mrazmi zničené okná a sklá či zamrznuté vonkajšie vodovodné potrubia, ktoré neboli dostatočne hlboko v zemi. Stúpol aj počet požiarov, a to o takmer 28 percent. Príčinou boli najmä neudržiavané či nedostatočne vyčistené komíny, ale aj kúrenie v podomácky vyrobených krboch. Pomerne časté je aj poškodenie elektroniky prepätím, ktoré vzniká napríklad pri nepriamom údere blesku, či zatečenie cez strechy alebo obvodové plášte budov po výdatných dažďoch.

Preverte si poistné zmluvy

Odporúčame, aby si majitelia domov či bytov skontrolovali svoje poistné zmluvy a ak nemajú niektorú časť svojho majetku chránenú dostatočne, aktuálnym poistením, na aktuálnu hodnotu, je potrebné si vybrať vhodný poistný produkt. Často sa stáva, že klienti, najmä tí so staršími poistnými zmluvami, majú svoj majetok podpoistený. To znamená, že suma na akú si ho poistili je nižšia ako je reálna hodnota nehnuteľnosti alebo predmetov v domácnosti. Pri vzniku škody si tak nebudú môcť obnoviť svoj majetok do pôvodného stavu. Užitočné je aj poistenie zodpovednosti za škodu, ktoré kryje škody, ktoré spôsobíme užívaním alebo vlastníctvom nehnuteľnosti. Ak totiž vznikne škoda, najmä na byte, napríklad pri požiari, pri jeho odstraňovaní sú často poškodené a znehodnotené aj susedné byty.

Plaťte len za vami zvolené riziká

Od nového roka uviedla Allianz – SP na trh inovovaný produkt poistenia majetku a zodpovednosti za škody fyzických osôb Môj domov 2017 FLEXI. Ide o komplexný produkt, v ktorom si klienti sami vyskladajú kombináciu rizík, ktoré chcú mať pokryté. Na výber majú 9 skupín rizík, pričom najčastejšie riziká ako OHEŇ, ZÁKLAD a VODA sú povinné. K nim si podľa svojich potrieb môžu pridať riziká ŽIVEL, POTOPA, ZEM, ELEKTRO, VANDAL a SKRAT. Zaujímavým benefitom je určite bonusový systém za bezškodový priebeh, ktorý je súčasťou produktu. Bonus sa poskytuje samostatne v poistení domácnosti a v poistení budovy a vedľajších stavieb vo výške 5 percent z ročného poistného za každý rok, v ktorom klientovi nevznikla žiadna poistná udalosť, a to maximálne do výšky 15 percent. Na jednej poistnej zmluve je možné dojednať poistenie domácnosti, budovy a vedľajších stavieb, zodpovednosti za škodu, skla, záhrady či náhrobného pomníka.

Viac informácií získate na: www.allianzsp.sk/mojdomov/ alebo na infolinke: 0800 122 222