Ako spevniť zosunutý záhradný svah

9. apr 2018

Pri jarnom odzimovaní chaty a záhrady často zistíme nepríjemné škody, ktoré na našom letnom sídle zanechal sneh, mráz a celková nepriazeň zimného počasia. V prípade svahovitej záhrady v kombinácii so sypkou pôdou či nestabilným podložím sa môže ľahko stať, že topiaci sa ľad a sneh so sebou odnesie aj časť zeminy. Takýto zráz či kopček, ktorý je súčasťou záhrady, je vhodné spevniť. Aké riešenie zvoliť, aby bol svah spevnený a zároveň stále užívateľný na pestovanie kvetín či zeleniny? Efektívnym riešením je jeho spevnenie plotovými a svahovými tvárnicami.

Na spevnenie zosunutého či príliš sypkého svahu budete potrebovať svahové tvárnice, štrk, cement, alebo hotový (suchý) betón. Pripravte si aj gumené kladivko na lepšie usadenie tvárnic a vibračnú plošinu.

V prvom rade si pripravte základe. Sú dôležité na trvalé spevnenie svahu, aby sa v budúcnosti nezosúval. S pomocou kolíkov a špagátu vyznačte, kadiaľ povedie základový pás. Potom vykopte jamu na šírku tvárnice,  hĺbku určíme podľa výšky výsledného múru. Na múr do 100 cm vykopte zeminu do hĺbky 40 cm, pre vyšší múr aj 80 cm.

Aby sa vám zemina nezosúvala počas práce, prikryte násyp doskami. Do jamy nasypte mrazuvzdornú vrstvu (štrk) a zhutnite ju do výšky 20 cm a zalejte ju vrstvou zavlhnutého betónu s hrúbkou 10 cm. „Ak plánujete vyšší múr, na mrazuvzdornú vrstvu nalejte aspoň 20 cm betónu. Betón lejte tak, aby bol minimálne 10-15 cm pod povrch zeme,“ hovorí Richard Klička, odborník na stavebniny zo spoločnosti HORNBACH.

Keď už máte vliaty betón, čo najskôr doňho uložte tvárnice. Ak je svah väčší, použite len toľko betónu, koľko tvárnic stihnete položiť, betón totiž musí byť pri osádzaní tvárnic vlhký. Tvárnice ukladajte tak, aby najspodnejší rad tvárnic bol aspoň spolovice ukotvený v zemi.

Samotné tvárnice osádzajte do roviny podľa povrázku a vodováhy. Ak sa vám tvárnicu nepodarilo položiť na prvý raz, upravte jej pozíciu gumeným kladivkom. Tvárnice ukladajte tak, aby medzi nimi bol asi 5 mm rozostup.

„Najspodnejší rad tvárnic vysypte štrkom do 1/3 výšky. Je to nutné pre zabránenie škôd spôsobených mrazom,“ radí R. Klička. Zvyšok vnútra trávnic zasypte zeminou. Pre ďalší rad tvárnic urobte zásyp z mrazuvzdorného materiálu a zhutnite ho.

Položte ďalší rad tvárnic a postup opakujte, až kým tvárnicový múr na spevnenie svahu nie je hotový. Na záver vysypte zvyšné miesto zeminou a vysaďte rastliny.

Tie zvoľte podľa orientácie svahu na svetovú stranu, ale aj podľa toho, koľko zeminy rastlina potrebuje. Vhodné sú napríklad jednoročné kvety, alebo bylinky, ktoré poslúžia aj v kuchyni. Nevhodné sú druhy rastlín, ktoré zapúšťajú korene do väčšej hĺbky (napr. ruže).

Kompletný on-line postup v krokoch nájdete tu: https://www.hornbach.sk/cms/sk/sk/navody/zahrada_a_pestovanie/tvorba_a_uprava_zahrady/ako_spevnit_svah/ako_spevnit_svah.html

Viac informácií na: www.hornbach.sk

Pridajte sa k nám na Facebooku - https://www.facebook.com/HornbachSK/