Ako si vybrať farbu na fasádu?

24. nov 2017

Výber farby na dom je pre niekoho jasná vec, pre iného zas zložitý proces. Správny výber odtieňa by mal reflektovať prostredie, v ktorom sa budova nachádza. Fasáda by mala prirodzene zapadnúť do okolitého prostredia. Ak dokážete zladiť fasádu s okolím a zároveň sa odlíšiť v jemných detailoch, potešíte nielen seba, ale aj každé okoloidúce oko.

Ako si vybrať farbu?
Každé prostredie ovplyvňuje fasádu a každá fasáda ovplyvňuje prostredie. Premyslite si, ako sa chcete cítiť a aký odkaz chcete zanechať svojmu okoliu. Všade nájdete dostatok inšpirácií. Stačí sa len zastaviť a porozhliadnuť.
-          Poobzerajte sa po okolí vašej fasády a hľadajte odtiene, ktoré sa tam prirodzene vyskytujú. Vyberte si podobné odtiene aj pre vašu fasádu.
-          Pri výbere sýtosti odtieňa myslite nato, že farby na veľkej ploche v exteriéri pôsobia svetlejšie.
Skombinujte maximálne 3 farby rôznej svetlosti a sýtosti.

Inšpirácie
Častokrát už máme jasnú predstavu o našej farbe na dom a dokonca ju vieme pomenovať obľúbenými názvami ako slonová kosť, čokoládová, vanilková, piesková... Ale ako nájsť tu pravú medzi mnohými odtieňmi? Ponorte sa do sveta inšpirácií, kde ku každej obľúbenej farbe nájdete výber odtieňov a aj odporúčané farebné kombinácie.
Keď si necháte poradiť odborníkom na farby
Farba je jednou z najvýraznejších čŕt architektúry. Jedny farebné kombinácie prirodzene viac ladia s istým architektonickým štýlom ako iné. Architektka a konzultantka farieb Silvia Cejpková navrhla 12 trendových farebných paliet rozdelených do 3 štýlov – moderný, klasický a tradičný.
Vyberte si trend, ktorý sa hodí vášmu štýlu fasády a ktorý na vás najviac zapôsobil. Ako hlavnú farbu na veľké plochy sú vhodné menej sýte odtiene. Tmavé a sýte farby nechajte vyznieť na detailoch a menších plochách. A ako farby skombinovať? Farby každej palety sú navrhnuté spolu s doplnkami ako drevo, kovanie, obklady tak, aby boli vo vzájomnej harmónii. Takže môžete tvoriť  so sebadôverou profesionála.

Farebný mág Axel Venn
Expert na farby, umenie a dizajn profesor Axel Venn z Berlína sa venuje psychológii farieb. Svoj vzťah k farbám označuje ako vzťah bez tabu: farby nepotrebujú žiadne intelektuálne, estetické alebo emocionálne odôvodnenie. Vytvára farebné palety, ktoré si vystačia bez dogmatických cieľov a nie sú závislé ani od jednotlivých období, ani od trendov.
Fasáda nie je len o farbách, ale aj o štruktúre a produktoch pre fasády. Aby ste si vybrali tú najlepšiu fasádnu povrchovú úpravu, spíšte si vaše požiadavky, priraďte im prioritu a hľadajte. V ponuke Baumit nájdete rôzne typy fasádnych omietok s rôznymi vlastnosťami a štruktúrami. Každý má iné nároky a potreby.  A tak pre každého môže byť to pravé "orechové" úplne iné.

Ponorte sa do sveta fasádnych farieb, štruktúr a materiálov Baumit Life!

Text a foto: Baumit