Ako si postaviť dom z HELUZu

18. sep 2017

Tepelnoizolačné tehlové bloky nepotrebujú zatepľovať 

Ak si chcete postaviť dom, pokúsime sa vám poskytnúť niekoľko informácií, ako a s čím začať, aký materiál použiť na stavbu obvodových múrov, aký materiál použiť na vnútorné priečky, preklady, stropy alebo aký systém použiť na stavbu komína. Chceli by sme vám sprostredkovať aj niekoľko informácií o nových netradičných materiáloch, ktoré vám spríjemnia bývanie. Podelíme sa s vami o to, aký materiál použiť na stavbu domu od pivnice po povalu a komín, jednoducho povedané, ako si postaviť dom z HELUZu.

Jednovrstvové obvodové murivo pasívnych domov

Dnes sa veľmi často hovorí o úsporách energií pri vykurovaní domu, o nutnosti stavať domy s energetickou spotrebou blízkou nule. Pre budúcich stavebníkov to znamená počítať s touto požiadavkou pri projektovom zadaní nového domu. Dnes už je takmer jasné, že po roku 2020 nebude možné stavať iné domy ako mimoriadne energeticky úsporné, teda také, ktoré dnes svojimi parametrami zodpovedajú pasívnym domom. Určujúcim ukazovateľom je v prípade pasívneho domu mimoriadne nízka potreba tepla na jeho vykurovanie, udáva sa do 15 kWh/m2 za rok.

Väčšina dnešných pasívnych domov je z tehlových materiálov, obvodové steny domov sú postavené z veľmi kvalitných tepelnoizolačných blokov. Ako už bolo spomenuté, určujúce je, aby dochádzalo k minimálnym stratám tepla. Prechod tepla obvodovými stenami nesmie byť väčší než U = 0,15 W/(m2. K). Pasívnym domom teda nie je, ako sa niekedy zjednodušene prezentuje, iba dokonale utesnená a nadštandardne zateplená stavba. Na dosiahnutie parametrov pasívneho domu je nevyhnutný súbor ďalších stavebných prvkov a dôležitých detailov, tvoriacich celú koncepciu stavby domu.

Na jednovrstvové obvodové murivo nulových, pasívnych, nízkoenergetických a energeticky úsporných budov sú najvhodnejšie tehlové bloky HELUZ FAMILY 2in1.

Najlepšie tepelnoizolačné vlastnosti majú tehly HELUZ Family 2in1

Brúsené tehly FAMILY 2in1 majú najlepšie tepelnoizolačné vlastnosti na trhu v porovnaní s ostatnými materiálmi na jednovrstvové murivo. Vyplnením dutín týchto tehál polystyrénom (preto označenie 2in1) došlo k 40 % navýšeniu ich tepelnoizolačných vlastností pri zachovaní paropriepustnosti. Tehly FAMILY 2in1 široké 440 a 500 mm spĺňajú bez dodatočného zateplenia hodnoty odporúčané v prípade pasívnych domov. Súčiniteľ prechodu tepla U je pri týchto tehlových blokoch až 0,11 W/(m2. K).

Murivo z tehál HELUZ FAMILY 2in1 nahradí až 36 cm tepelnej izolácie a svojimi tepelnoizolačnými vlastnosťami nahradia tehlové bloky až 7 m hrubý múr z plných tehál

Tehly FAMILY sa vyznačujú jednou z najprepracovanejších geometrií tehlového bloku, ktorá minimalizuje prechod tepla pri zachovaní vysokej pevnosti.

Do ponuky spoločnosti HELUZ patria aj tehly HELUZ PLUS. Spĺňajú požadované hodnoty normy na tepelnoizolačné vlastnosti a sú ideálne vďaka svojej priaznivej cene a vysokej únosnosti. Tehly PLUS sa vyznačujú dobrou pevnosťou a nízkou tepelnou vodivosťou. Tehly HELUZ PLUS so šírkou 40 a viac tiež netreba zatepľovať.

Na jednovrstvové obvodové murivo nízkoenergetických a energeticky úsporných budov sú vhodné i tehly s označením HELUZ STI. Vyznačujú sa nižšou objemovou hmotnosťou a prepracovanou geometriou zaručujúcou malý prechod tepla. Spĺňajú aj bežné nároky na úsporné, zdravé a energeticky nenáročné bývanie.

V sortimente spoločnosti HELUZ sú aj tehly vhodné v prípade konštrukcií s vyššími nárokmi na únosnosť a nepriezvučnosť. Patria sem napríklad tehly P15, ktoré sa vyznačujú robustným tvarom a patria do obľúbeného sortimentu na výstavbu viacpodlažných rezidenčných budov.

Na vnútorné nosné murivo sú určené tehly od hrúbky 175 mm, na nenosné steny, šachty a prímurovky potom tehlové bloky s hrúbkou 80, 115 a 140 mm. Tehly v brúsenom vyhotovení určené na murovanie na tenkú škáru výrazne zvyšujú rýchlosť murovania, znižujú spotrebu malty, vlhkosť muriva a ušetria stavebníkom čas i peniaze. 

Projektant zvolil tehlové materiály HELUZ 

„Dnešná ponuka materiálov HELUZ umožňuje projektovať a stavať pasívne domy bez zateplenia. Mať nízkoenergetický dom je nesporne výhoda. Keďže je nízkoenergetický, tak to znamená, že sú i nízke náklady na jeho prevádzku. A dom postavený z materiálov HELUZ to do bodky spĺňa. Dosiahneme, že teplo, ktoré si vytvoríme, zostane doma a nevyletí nám na ulicu.

Výsledkom nášho snaženia je, aby samotná schránka domu bola dobre nadimenzovaná, kvalitne zhotovená a teplo nám tadiaľ neutekalo. Samozrejme, nie sú to len múry, ale i okná, dvere, podlahy, stropy, strecha, eventuálne i komín, kadiaľ môže teplo utekať,“ dopĺňa prednosti používaného stavebného materiálu HELUZ Ing. arch Viktor Čičaj, projektant mnohých domov na Slovensku.

Je nutné zdôrazniť, že HELUZ nie je len špičková tehla, kvalitný tehlový blok, ale že ide o komplexný stavebný systém. Ako sme už uviedli, spoločnosť HELUZ vyrába nielen tehly s rôznymi parametrami, ale vo svojej ponuke má aj stropy, preklady a komíny. Nechýbajú tu ani materiály na murovanie – lepidlá na tehly, tepelnoizolačné malty, omietky a murovacia pena. Vďaka komplexnému stavebnému systému tak môže z jednotlivých výrobkov HELUZ vzniknúť celá hrubá stavba. Podrobnejšie informácie o ďalších produktoch spoločnosti HELUZ potrebných na obvodové a vnútorné murivo nájdete na webových stránkach www.heluz.cz.

O tom, aké materiály použiť na preklady, stropy alebo aký systém použiť na stavbu komína si povieme v ďalšej časti Ako si postaviť dom z HELUZu.