Ako si postaviť dom z HELUZu - 2. časť

16. okt 2017

HELUZ vie aj stropy, preklady a komíny

V prvom diele nášho seriálu Ako si postaviť dom z HELUZu sme si hovorili o tom, aký materiál použiť na stavbu obvodových stien. Dnes by sme sa chceli venovať tomu, aký materiál použiť na vnútorné priečky, preklady, stropy alebo aký systém použiť na stavbu komína. Zoznámime vás aj s novým stavebným materiálom HELUZ Aku Kompakt 21 brúsená, ktorý ponúka nové možnosti využitia pri stavbe vnútorného muriva.

Tehly na vnútorné nosné a nenosné murivo

Na vnútorné nosné murivo sa používajú tehly HELUZ 24, 20 a 17,5. Tieto tehlové bloky sú dostupné v štandardnom vyhotovení i brúsené. Na vnútorné nenosné steny, šachty a prímurovky sa používajú tehly hrubé 80, 115 a 140 mm. Tieto tehlové bloky majú označenie HELUZ 14, 11,5 a 8. Aj tieto tehly sa vyrábajú v štandardnom i brúsenom vyhotovení. Tento rad tehál na vnútorné nosné a nenosné murivo patrí k najširšej ponuke priečok na našom trhu.

Výhodou týchto materiálov je jednoduché a veľmi rýchle murovanie, styk zvislých škár na pero a drážku je bez maltovania, pri murovaní je nízka spotreba malty. Je to vhodný keramický podklad pod omietku, má nízky difúzny odpor pri prestupe vodnej pary.

Tehly v brúsenom vyhotovení určené na murovanie na tenkú škáru výrazne zvyšujú rýchlosť murovania, znižujú spotrebu malty, vlhkosť muriva a ušetria váš čas i peniaze.

Miesto hluku miesto – to je AKU KOMPAKT 21 brúsená

Na konštrukcie s vyššími nárokmi na zvukovú izoláciu sú určené tehly HELUZ AKU.

Tehlové bloky AKU sa používajú na oddelenie jednotlivých bytov v bytových domoch, ubytovacích zariadeniach, používajú sa i strojovniach a v rodinných domoch (napr. na oddelenie spální od hlučných priestorov).

Novinkou na trhu je tehlový blok s izoláciou HELUZ Aku Kompakt 21 brúsená. Výhodou pre projektanta je modulárny rozmer, teda rovnaký ako pri nadväzujúcich obvodových múroch. Stavebným firmám ušetrí oproti murovaniu z klasických akustických tehál čas, pretože s HELUZ AKU KOMPAKT 21 brúsená sa muruje na PUR penu. Ide teda o suchý proces bez presunov ďalších stavebných hmôt a vody, odpadá i časovo náročné a často problematické vypĺňanie maltovacích káps. Investor – hlavne developer – získa vďaka užšej konštrukcii veľmi „drahú“ bytnú plochu – tá je vlastne v prenesenom zmysle slova zadarmo. A užívateľ bytu získa tú najväčšiu hodnotu – akustickú pohodu domova nerušenú nežiaducimi vplyvmi z okolia, získa tak skutočné súkromie.

Všetky tieto výhody tehly HELUZ AKU KOMPAKT 21 brúsená sú výstižne vyjadrené v marketingovej skratke MIESTO HLUKU MIESTO.

Tehly HELUZ Nature Energy akumulujú teplo a vytvárajú vhodnú mikroklímu 

V ponuke spoločnosti HELUZ sú aj nepálené tehly NATURE Energy. Sú určené na stavby z prírodných materiálov, na stavby ľahkého typu s požiadavkou na zvýšenie tepelnej akumulácie a na zlepšenie mikroklímy budov. Nepálené tehly NATURE Energy sa používajú na vnútorné priečkové a akumulačné murivo s hrúbkami 12 a 25 cm.

Svoje skúsenosti s týmto materiálom má i investor rodinného domu v obci Červenka u Litovle, pán Petr. Chcel si vytvoriť zdravý dom, v ktorom sa bude príjemne žiť. Zaujímal sa preto i o hlinené domy a zisťoval, ako sa v nich žije a aký majú prínos pre zdravé bývanie. Zistil, že sa v interiéroch týchto domov využívajú múry v extrémnych prípadoch dokonca až s takmer metrovou hrúbkou, aby akumulovali teplo, ale aj aby udržiavali v miestnosti ideálnu vlhkosť dôležitú pre príjemný pobyt. Do interiéru svojho nového domu preto využil tehly HELUZ Nature Energy s hrúbkami 12 a 25 cm. Vzniknuté hlinené priečky sú nielen nadštandardne akumulačné a zvukovoizolačné, ale aj ideálne regulujú vlhkosť v miestnosti a vytvárajú tak vhodnú mikroklímu. To bol teda ďalší dôvod na použitie stavebného materiálu HELUZ, v tomto prípade na priečky všetkých dlhodobo obývaných miestností, t. j. obývacej izby, spálne a detských izieb. Ako nám povedal pán Petr, hľadal stále nové a netradičné riešenia, aby čo najefektívnejšie prispel k najlepším parametrom zdravého, a pritom pasívneho bývania vo svojom budúcom dome.

Stropy do bytových domov i priemyselných a poľnohospodárskych objektov 

HELUZ má vo svojej ponuke aj keramické stropné panely a keramické trámikové stropy HELUZ MIAKO.

Keramické stropné panely HELUZ sa najčastejšie používajú v bytových a občianskych stavbách, ale možno ich použiť i v priemyselných a poľnohospodárskych objektoch do svetlej výšky miestnosti až 7 m. Keramické panely HELUZ sú po uložení na steny ihneď únosné. Tieto stropy sú pomerne variabilné, dajú sa kombinovať s keramickými trámikovými stropmi HELUZ MIAKO a možno ich použiť pri členitých pôdorysoch. Nehodia sa však do stavieb, ktoré sú dynamicky namáhané.

Polomontované stropy MIAKO sú súčasťou komplexného systému na hrubú stavbu. Najčastejšie sa používajú v bytových a občianskych stavbách, ale je možno ich využiť i v priemyselných a poľnohospodárskych objektoch.

Strop vďaka výbornej akumulácii a schopnosti prijímať a uvoľňovať vlhkosť vytvára v miestnostiach zdravú mikroklímu, a preto sú keramické stropy zárukou zdravého a hygienického bývania. Aj z hľadiska požiarnej odolnosti, tepelnoizolačných a akustických parametrov sú tieto trámikové stropy vhodnými konštrukčnými prvkami do bytovej i občianskej zástavby. Stropy HELUZ MIAKO sú veľmi variabilné a dokážu zakryť miestnosti až do svetlej výšky 8 m.

HELUZ ponúka široký sortiment prekladov

Súčasťou ponuky spoločnosti HELUZ sú aj nosné preklady, ploché preklady i nosné žalúziové a roletové preklady.

Nosné preklady HELUZ sa používajú nad dvernými a okennými otvormi vo vnútorných a vonkajších stenách. Tieto preklady možno na dosiahnutie lepších tepelnoizolačných vlastností kombinovať s tepelnou izoláciou.

Keramické ploché preklady HELUZ sa používajú ako tzv. spriahnuté preklady. Ploché preklady nie sú vzhľadom na svoju štíhlosť nosné samy osobe. Ako nosné spriahnuté ploché preklady sa správajú až v spojení (spriahnutí) s nad nimi vyzdvihnutou a úplne premaltovanou alebo vybetónovanou nadmurovkou – tzv. tlakovou zónou. Sú určené pre maximálnu svetlosť stavebného otvoru 2 750 mm.

Žalúziové a roletové preklady sa používajú ako preklady nad okennými otvormi v obvodových stenách.

Tieto preklady sú nosné, majú v sebe už zabudovanú tepelnú izoláciu a zároveň vytvárajú schránku na umiestnenie tieniacich systémov (vonkajších žalúzií alebo roliet).

Tieto preklady umožňujú montáž vonkajších žalúzií alebo roliet, ktoré zaistia užívateľský komfort, znižujú tepelné straty, hlučnosť, ochránia pred skleníkovým efektom, čím zabránia prehriatiu miestnosti v letných mesiacoch. Ochránia užívateľov pred zvedavcami i nepozvanými návštevníkmi, chránia okná pred poveternostnými vplyvmi, čím predlžujú ich životnosť.

Komínové systémy HELUZ

Tehlové komínové systémy HELUZ nachádzajú využitie pri výstavbe nových, ale i pri rekonštrukcii existujúcich komínov. Možno ich použiť s akýmkoľvek stavebným materiálom. Sú vhodné pri pevných, plynných i kvapalných palivách.

Dvojvrstvový komínový systém HELUZ IZOSTAT DUO obsahuje tenkostennú izostatickú vložku a je vhodný pri všetkých typoch palív (pevné, kvapalné, plynné). Je určený pre spotrebiče pracujúce plánovito v suchej a podtlakovej (atmosférickej) prevádzke. Tento komín je vhodný pre všetky stavby vrátane nízkoenergetických a pasívnych domov. Komínový systém HELUZ IZOSTAT DUO je možné kombinovať s akýmkoľvek systémom HELUZ vrátane celej, polovičnej alebo ventilačnej prázdnej šachty pomocou antikorových kotiev. Svojou konštrukciou umožňuje nielen bezpečný odvod spalín do voľného ovzdušia, ale i nasávanie vzduchu k spotrebiču jedným komínovým prieduchom

Komínový systém IZOSTAT je moderný komínový systém vhodný pri všetkých typoch palív (pevné, plynné a kvapalné palivá) a je určený na podtlakovú (atmosférickú) prevádzku. Obsahuje tenkostenné keramické izostatické vložky, tepelnú izoláciu a brúsené tehlové komínové tvarovky. Aj tento komínový systém HELUZ IZOSTAT je možné kombinovať s akýmkoľvek systémom HELUZ, umožňuje nielen bezpečný odvod spalín do voľného ovzdušia, ale i nasávanie vzduchu k spotrebiču jedným komínovým prieduchom. Ide o trojvrstvový systém (izostatická vložka, tepelná izolácia, brúsená tehlová komínová tvarovka).

Komínový systém Klasik Systém je určený hlavne na prevádzku s pevnými palivami (napr. kozuby, kachle, kozubové vložky, kotly na pevné palivá) a na podtlakovú (atmosférickú) prevádzku. Systém HELUZ KLASIK je použiteľný i pri rekonštrukciách komínov s možnosťou kombinácie s akýmkoľvek iným komínovým systémom HELUZ vrátane celej, polovičnej alebo ventilačnej prázdnej šachty. Svojou konštrukciou umožňuje bezpečný odvod spalín do voľného ovzdušia. Ide o osvedčený komínový systém, možno postaviť až 10 m komína za jeden deň.

Komínový systém plyn – kvapalné palivá je dvojvrstvový komínový systém použiteľný pri spotrebičoch na plynné a kvapalné palivá pracujúce v podtlakovej (atmosférickej) alebo pretlakovej prevádzke. Systém obsahuje plastové vložky. Bez problémov odolávajú teplotám až 120 °C. Systém HELUZ PLYN možno kombinovať s akýmkoľvek iným komínovým systémom HELUZ vrátane celej, polovičnej alebo ventilačnej prázdnej šachty. Svojou konštrukciou umožňuje nielen bezpečný odvod spalín do voľného ovzdušia, ale i nasávanie vzduchu k spotrebiču jedným komínovým prieduchom.

V treťom diele nášho seriálu Ako sa stavia dom z HELUZu si povieme niečo o zásadách murovania z brúsených a nebrúsených tehál i o postupoch murovania z akustických tehál HELUZ. Zoznámime vás aj s tým, aké omietkové systémy použiť na murivo z HELUZu.