Ako si čerství dôchodcovia vynovili svoje bývanie

16. júl 2017

S pribúdajúcimi rokmi sa postupne menia naše pohybové i ostatné fyzické schopnosti. Mnohí ľudia preto po odchode z aktívneho pracovného života do dôchodku uvažujú nad úpravou svojho bývania tak, aby vyhovovalo ich zmeneným potrebám.

Nad týmto sa zamysleli aj čerství dôchodcovia pani Marta (59) a pán Vladimír (62). Aj oni si uvedomili, že ich meniace sa možnosti a schopnosti si vyžadujú úpravu bývania tak, aby sa aj naďalej mohli vo svojej domácnosti cítiť bezpečne a komfortne. Najviac úprav si bude vyžadovať kúpeľňa. Vaňu plánujú vymeniť za ľahšie a pohodlnejšie dostupný bezbariérový sprchovací kút, dajú si nainštalovať protišmykovú podlahu a zabudujú nové svietidlá. Zmeny sa dotknú aj kuchyne. Pôvodná linka už dosluhuje a preto si zaslúži vymeniť za novú s jednoduchšou manipuláciou a ľahšie dostupnými odkladacími priestormi. Požiadaviek na zmeny bývania mohlo byť aj viac, ale možností výhodného financovania s rastúcim vekom je čoraz menej. Práve nad tým sa zamysleli špecialisti na financovanie bývania z Prvej stavebnej sporiteľne.

Vek nie je prekážka

Približne každý desiaty klient PSS, a. s, má v súčasnosti viac ako 60 rokov. Aj to je dôkaz, že stavebné sporenie je výhodné naozaj pre každého, aj pre tých skôr narodených. Vďaka nemu sa každý môže vynikajúco pripraviť na investíciu do svojho bývania. Ten, kto si sporí na účte stavebného sporenia, bezpečne a výhodne zhodnotí vložené prostriedky. Nárok má aj na štátnu prémiu. V tomto roku vo výške 5 % z vkladov, maximálne až do 66,39 €. Po splnení vopred stanovených podmienok má každý stavebný sporiteľ zákonom garantovaný nárok na stavebný úver s priaznivou a počas celej doby splácania nemennou úrokovou sadzbou. A to bez ohľadu na svoj vek.

Úvery až do 68 rokov

Marta s Vladimírom však ešte nespĺňajú nárok na stavebný úver. Nič to. V Prvej stavebnej sporiteľni vyriešili aj tento problém. O úver na financovanie bývania môžu v tejto banke požiadať i seniori (poberatelia starobného dôchodku) až do 68 rokov, pričom splatnosť úveru môže trvať až do ich 78 rokov. A to je presne to, čo naši manželia potrebujú. Kombinácia nasporených a zhodnotených prostriedkov s výhodným úverom im umožní upraviť si bývanie presne podľa svojich predstáv. Mimochodom, priemerná výška úveru klienta staršieho ako 60 rokov bola vlani v PSS, a. s., takmer 6-tisíc €. Z toho vyplýva, že seniori využívajú stavebné sporenie hlavne na modernizáciu a rekonštrukciu svojho bývania – najčastejšie na zabezpečenie si novej kuchynskej linky, rekonštrukciu kúpeľne alebo WC či výmenu okien. Úvery na zariadenie domácnosti pomáhajú zase pri financovaní bielej elektroniky (chladnička, práčka...) či pri kúpe nového nábytku.

S poistením ešte výhodnejšie

Aby sme nezabudli. Manželia Marta a Vladimír sa zachovali zodpovedne nielen k sebe, ale aj ku svojim deťom. Rozhodli sa pre úver s poistením pre prípad neočakávanej udalosti a Prvá stavebná sporiteľňa ich za to odmenila. Mesačná splátka ich úveru s poistením je nižšia, ako keby si ho zobrali bez poistenia. Obchodní zástupcovia PSS, a. s., im sprostredkovali rizikové životné poistenie jednoducho, rýchlo a dokonca aj bez skúmania ich zdravotného stavu.

Tip pre vás

Možno sa pýtate, ako sa pani Marta a pán Vladimír spojili s obchodnými zástupcami PSS, a. s. Kontakty na nich si našli na stránke pss.sk. Kto však má radšej telefonovanie, môže zavolať na číslo 02/58 55 58 55.