Ako sa zbaviť vlhkosti a plesne v zrekonštruovanom dome s vetracou jednotkou

30. mar 2020

Nedávno zrekonštruovaný starší dom trpel výskytom nežiaducej vlhkosti a plesní, pretože stavba bola zle odvetraná. Majiteľ sa s prosbou o radu obrátil na odborníkov zo spoločnosti Zehnder, tí mu jeho problém pomohli vyriešiť.   

Rekonštruované stavby sú na tento problém zvlášť náchylné. Zateplením, zmenou dispozície či výmenou okien dochádza k významnej zmene vnútornej klímy budov. Pôvodné vetranie oknami, prípadne ďalšími netesnosťami plášťa domu, už nestačí. Navyše, aj keď týmto „starým“ spôsobom dochádza k vetreniu objektu, pri výmene vzduchu uniká aj draho zaplatené teplo. Podobný problém zaznamenal po rekonštrukcii existujúceho domu aj pán Mirek z Uherského Ostrohu. „Vzduch v niektorých miestnostiach bol priam nedýchateľný,“ opisuje situáciu majiteľ, „hlavne v spálni, ale aj v iných izbách sa začali tvoriť plesne.“ Na odporúčanie svojich známych hľadal pomoc v spoločnosti Zehnder, ktorá je špičkovým švajčiarskym výrobcomvykurovacích telies a systémov riadeného vetrania s rekuperáciou .

Typ objektu: zrekonštruovaný rodinný dom

Vetracia jednotka: Zehnder ComfoD 350

Umiestnenie jednotky: technická miestnosť

Inštalácia rozvodov: v stropnom podhľade

ComfoD 350 – komfortné riešenie do rodinného domu

Odborníci zo spoločnosti Zehnder pánovi Mirkovi odporučili výkonnú jednotku so skvelým pomerom ceny a výkonu Zehnder ComfoD 350. Jednotka ComfoD predstavuje systém rovnotlakového vetrania. To znamená, že znečistený vzduch, obsahujúci látky z kuchyne, kúpeľne, toalety, prípadne zo skladovacej miestnosti, sa odvádza preč, zatiaľ čo sa rovnaké množstvo čerstvého vzduchu privádza do obývačky a spální. Medzery pod dverami alebo blízko dverí zabezpečujú adekvátne prúdenie vzduchu v dome. Cirkulácia vzduchu je teda v rovnováhe.

Zariadenie ComfoD 350 bolo vyvinuté na vyvážené vetranie s rekuperáciou tepla v rodinných domoch. Možno ho však úspešne použiť aj v ďalších menších objektoch (napr. kancelárie, športové zariadenia).

Komfortná vetracia jednotka Zehnder ComfoD 350  

Jednoduchá inštalácia

Keďže pán Mirek je šikovný stavebník, potrebné priestupy pre rozvody (v tomto prípade vedené v stropných podhľadoch) si pripravil sám. Inštalačná firma potom osadila a sprevádzkovala jednotku vrátane rozvodov v priebehu dvoch dní. Majiteľ oceňuje i mimoriadne jednoduchú údržbu. Pri bežnej prevádzke stačí len pravidelná výmena filtrov. Výrobca dokonca odhovára užívateľa od akýchkoľvek ďalších zásahov. „Medzery medzi dverami zaisťujú, aby mal tok vzduchu správny smer. Aby bolo možné zaistiť, že v miestnostiach má ventilácia správny objem, je nutné tieto medzery neutesňovať a nemeniť nastavenia ventilov,“ hovorí Jindřich Jeník, servisný technik spoločnosti Zehnder, „ani nevymieňajte ventily medzi sebou. Inštalačný technik nastaví všetky ventily tak, aby zaistil optimálny výkon ventilačného systému, jedine tak môžeme zaručiť bezproblémovú funkčnosť vetrania s rekuperáciou.“

Bez hluku a šumu 

Rodina majiteľa očakávala v čase montáže prírastok. Okrem zdravého vnútorného prostredia teda pán Mirek kládol dôraz aj na tichý chod zariadenia. Práve extrémne nízka hladina hluku s vysokovýkonnými EC ventilátormi umožňuje inštaláciu jednotky Zehnder ComfoD 350 aj v domoch s menšou a priemernou rozlohou. Akustický tlmič s rozdeľovačom Zehnder ComfoWell je modulárny systém, ktorého montáž je jednoduchá a priestorovo nenáročná. Skladá sa z tlmiča hluku, ku ktorému je pripojená koncová a montážna doska s funkciou rozdeľovača alebo jemný filter F9 či uhlíkový filter. Ide o jediný čistiteľný tlmič na trhu, má prístup na vyčistenie celého systému. Zabraňuje prenosu hluku medzi miestnosťami a tlmí zvuk jednotky.

Čerstvý vzduch a zdravý spánok

„Myslím si, že sa realizácia veľmi vydarila. Vo všetkých miestnostiach je čistý vzduch, necítime žiadny nepríjemný prievan,“ hodnotí prvý mesiac fungovania pán Mirek, „vďaka tomu, že je vetracia jednotka veľmi tichá, neruší nás ani pri spánku či iných činnostiach,“ dodáva spokojný užívateľ. „Navyše sa podarilo zabrániť vzniku plesní v pôvodne zle vetraných miestnostiach.“

Príbeh pána Mirka si môžete pozrieť aj vo videu tu.

Systémy komfortného vetrania Zehnder – kvalita, spoľahlivosť, veľmi komfortné bývanie

Zehnder predstavuje technologickú a dizajnovú špičku v oblasti riadeného vetrania s rekuperáciou tepla. Kvalitu komfortných vetracích jednotiek s rekuperáciou tepla potvrdil aj renomovaný nezávislý nemecký Inštitút pasívnych domov (Passive House Institute) v štúdii, ktorá porovnáva vetracie jednotky dostupné na európskom trhu. Systém spoločnosti Zehnder oslovil odborníkov skvelými parametrami a oprávnene získal certifikát kvality vydávaný touto organizáciou. Na vetracie jednotky Zehnder možno získať aj predĺženú záruku 5 rokov.