Ako sa stavia dom z HELUZu - 3. časť

14. nov 2017

Murovanie z brúsených tehál je až 2× rýchlejšie

Omietky zaistia dokonalú „tesnosť“ muriva

V tretej časti nášho seriálu Ako sa stavia dom z HELUZu si povieme niečo o zásadách murovania z brúsených a nebrúsených tehál aj o postupoch murovania z akustických tehál HELUZ. Zoznámime vás aj s tým, čo sa najčastejšie používa na finálnu úpravu muriva zhotoveného z tehlových blokov HELUZ.

Príprava a zakladanie muriva

Skôr ako začneme so samotným murovaním, musíme mať dobre zhotovenú základovú konštrukciu (základová doska), hydroizolačné vrstvy pod budúce murivo a začistené prípadné nerovnosti na základe.

Zvláštny dôraz kladieme na rovnosť založenia prvého radu muriva. Tehlové bloky zbavené prachu a iných nečistôt ukladáme do nivelizovanej (či vyrovnanej) zakladacej malty (starej jeden deň), na ktorú je zubovým hladidlom nanesená tenkovrstvová malta.

Dbáme na správnu väzbu tehál. Optimálne je vzájomné presahovanie tehál o 1/2 dĺžky bloku.

Pri samotnom murovaní stále kontrolujeme horizontálnu i vertikálnu polohu tehlových blokov i celej steny.

Ako sme už v predchádzajúcich častiach hovorili, spoločnosť HELUZ ponúka stavebníkom celý rad murovacích materiálov, brúsených a nebrúsených tehál.

Čím sa odlišujú brúsené a nebrúsené tehly

Nebrúsené tehlové bloky majú menovitú výšku 238 mm, ich ložné plochy nie sú dokonale rovné, preto sa musia murovať na klasické malty s hrúbkou maltového lôžka 12 mm (min. 6 mm a max. 15 mm).

Brúsené tehlové bloky HELUZ majú menovitú výšku 249 mm s výrobnou toleranciou +/-0,5 mm. Zároveň sa kladie dôraz na rovnobežnosť a rovnosť ložných plôch, ktoré majú svoje prísne štandardy. Tieto štandardy možno dosiahnuť opracovaním tehlových blokov na priemyselných brúskach. Vďaka týmto vlastnostiam sa dajú brúsené tehlové bloky murovať na malty na tenké škáry alebo na špeciálne tenkovrstvové PU lepidlo (PU pena na murovanie).

Špecifiká murovania z brúsených a nebrúsených tehál HELUZ

Postup murovania z brúsených a nebrúsených tehál sa líši, má svoje špecifiká a zásady.

Nebrúsené tehly sa murujú na klasické maltové lôžko, najčastejšie teda na vápenno-cementovú maltu s hrúbkou lôžka okolo 12 mm. Obvyklou chybou pri murovaní z týchto tehál je práve nedodržanie hrúbky maltového lôžka, ktorá má byť min. 6 mm a max. 15 mm, pri murovaní z AKU tehlových blokov min. 10 mm. Pomerne častým a stále sa opakujúcim „nešvárom“ je murovanie na dva pruhy malty. Murivo má potom iné mechanické vlastnosti ako výrobcovia tehlových blokov uvádzajú vo svojich podkladoch. Ďalšou častou chybou je, že malta sa nenanáša až do líca muriva, takže nie je vyplnená celá ložná škára. Aj táto chyba môže viesť k zhoršeniu mechanických parametrov muriva, k vzniku trhlín v následne zhotovených omietkach. Omietka má potom rôznu hrúbku a v dôsledku nerovnomerného schnutia môže praskať. 

Brúsené tehly urýchľujú stavbu

Brúsené tehly umožňujú rýchlejšiu stavbu stien, pretože na ich zhotovenie sa dajú použiť moderné murovacie materiály. Patria sem malty na tenké škáry a systémová murovacia PU pena. V prípade muriva z brúsených tehál je veľmi dôležité, aby vrstva zakladacej malty bola úplne rovná. Dosiahneme to pomocou zakladacej a nivelačnej súpravy. Na nanášanie tenkovrstvových mált na používajú na to vyvinuté nanášacie valce, prípadne systémová PU pena na murovanie. Vďaka týmto vlastnostiam je murovanie z brúsených tehlových blokov výrazne rýchlejšie (až 2×) oproti murovaniu na klasické malty.

Ak si nechcete „vyrobiť“ veľký problém, vždy dbajte na odporúčania výrobcov, ako aplikovať moderné murovacie materiály. Niektoré stavebné firmy nepoužívajú na tenkovrstvové malty nanášacie valce, ale nefunkčné maliarske valčeky. Príčinou zhoršenia mechanických parametrov muriva je rovnako nevhodné rozmiešanie konzistencie mált, zámena PU peny odporúčanej výrobcom tehlových blokov za iný neoverený typ a v neposlednom rade nedokonalé vyrovnanie zakladacej malty. Častou a veľmi vážnou chybou je zámena typu tenkovrstvovej malty napr. za PU penu. Typ malty má značný vplyv na mechanické vlastnosti muriva. Z tohto hľadiska je teda nutné vždy rešpektovať projektovú dokumentáciu, prípadne si nechať výmenu schváliť projektantom stavby.

Na čo použiť murovacie PU peny

Ponúka sa otázka, kedy možno využiť pri murovaní penu a kedy je nutné murovať steny domov iba na maltu.

Systémovú PU penu je bez problémov možné použiť vtedy, keď sú steny domu navrhnuté v súlade s touto technológiou. Na steny sa kladú mnohé funkčné požiadavky (únosnosť, požiarna odolnosť, zvuková izolácia, tepelná ochrana a pod.). Vo všeobecnosti platí, že murivo murované na maltu (tenkovrstvovú i klasickú) má oproti murivu zhotovenému s použitím PU peny lepšie vlastnosti vo väčšej či menšej miere. Jedným z prípadov, keď sa nehodí vystavať stenu na systémovú murovaciu PU penu, je napr. obvodová suterénna stena.  

Špecifiká pri murovaní AKU tehál

Pokiaľ ide o murovanie z akustických tehál, má stavba tehlovej steny tiež svoje špecifiká. Tehlové bloky typu AKU sa výlučne murujú na klasické maltové lôžko. Možno sa stretnúť aj s brúsenými AKU tehlovými blokmi, ale murivo z nich dosahuje menšiu zvukovú izoláciu. Predovšetkým je nutné dodržať minimálnu hrúbku maltového lôžka 10 mm a maltu nanášať až do líca muriva. Ďalšou zásadou je dodržanie vyhotovenia konštrukčných detailov pri napájaní stien na priliehajúce konštrukcie, keď sa napr. pod pätu steny ukladá asfaltový pás hrubý min. 3 mm.

Vonkajšia a vnútorná finálna úprava muriva

Keď sa stavia nový dom, je úplne zbytočné na murivo dávať dodatočnú tepelnú izoláciu. Každý investor aj projektant si vie spočítať, že použitím kvalitných tepelnoizolačných tehlových blokov, napríklad HELUZ Family 2in1, nielen ušetrí za dodatočné zateplenie, ale zároveň sa zachovajú všetky prednosti paropriepustného (dýchajúceho) tehlového muriva.

Na vonkajšiu úpravu muriva z tepelnoizolačných tehál sa najčastejšie používajú omietkové systémy s ľahčenou a ešte lepšie s tepelnoizolačnou jadrovou omietkou. Povrchovú úpravu potom tvoria pastovité omietky. V dnešnej dobe nemožno na tehlové bloky použiť „klasické“ jadrové omietky. Tie sú totiž vhodné na múry z plných tehál. Preto nie je možné tieto omietky použiť na vonkajšiu stranu muriva, ktoré je zhotovené zo súčasných technologicky vyspelých tepelnoizolačných tehlových blokov.

Ďalšou obľúbenou finálnou povrchovou úpravou muriva je napríklad drevený obklad alebo obklady tvorené z rôznorodých veľkoformátových dosiek. Pred ich samotnou aplikáciou sa ale na murivo musí „nahodiť“ napr. ľahčená jadrová omietka. Tým sa všetky škáry v murive uzavrú a vyrovná sa podklad na následné kotvenie roznášacieho roštu pre finálny obklad.

Na tehlové murivo HELUZ patrí omietka

Vo všeobecnosti sa dá povedať, že na murivo z tehlových blokov patria omietky. Ich základná funkcia spočíva nielen v ochrane muriva pred poveternostnými podmienkami, ale zabezpečujú aj ostatné funkcie muriva. „Tesnosť“ má tiež vplyv na dosiahnutie tepelnotechnických i zvukovoizolačných parametrov muriva. V určitých prípadoch možno pripustiť jednostranné omietnutie muriva. Ak ale hovoríme o obvodovom murive, majú byť omietky zhotovené vždy obojstranne.

Ako v prípade väčšiny súčasných stavebných materiálov, tak aj pri finálnych úpravách vnútorného i vonkajšieho muriva existuje veľké množstvo materiálov, ale aj možností pre samotných investorov a projektantov. Tí sa môžu rozhodnúť, aký typ omietky na dané murivo zvoliť, aký farebný odtieň im najviac vyhovuje.

Seriál Ako si postaviť dom z HELUZu sa v skratke pokúsil ukázať na možnosti, ktoré ponúka popredný výrobca tehlových materiálov, spoločnosť HELUZ, investorom, projektantom a realizačným firmám predovšetkým pri stavbe rodinných a bytových domov. Zoznámil budúcich stavbárov so základnými stavebnými materiálmi a stavebnými postupmi, upozornil na časté chyby, ktoré vznikajú pri neodbornej s týmito materiálmi. Mal byť inšpiráciou pri rozhodovaní, aký materiál zvoliť na stavbu budúceho domu.