Ako sa dá lacno a moderne bývať

31. júl 2017

Elegantný a praktický rodinný dom, v ktorom sa dobre a spokojne žije

Domy z materiálov HELUZ ročne ušetria tisíce korún

Vystavať si nový dom nebol primárny zámer investorov. Obaja sú miestni usadlíci, žijú v tomto malebnom kúte južných Čiech od mala. Nikdy neuvažovali, že by odišli za novým bývaním niekam inam.

Keď predáš byt, môžeme stavať

Bývali v bytovke v pomerne novom modernom byte. Avšak v lokalite, kde dnes ich nový dom stojí, sa už veľa rokov pripravovala výstavba rodinných domov. A keď sa začali predávať parcely, pán Petr začal konať. V tom čase premýšľali s manželkou, že by si postavili nejakú chatu, alebo zaobstarali nejaký objekt na rekreáciu s nejakou záhradkou, ktorá pani domu v bytovke chýbala. Tak sa rozhodli, že si kúpia parcelu a na nej si urobia záhradku a splnia si tak svoje prianie. Ale keď už si kúpili parcelu, tak sa začali i obzerať, čo sa dá kde vystavať. Konečný impulz k stavbe domu dala asi pani domu, ktorá si dokázala na novej parcele predstaviť i nový dom.  Manžel jej ale dal podmienku. Pokiaľ predáš byt, môžeme stavať.

Nechceli klasický typový dom

A tak sa zrodil i reálny plán zohnať niekde projektanta, aby navrhol nejaký pekný, moderný a úsporný dom, ktorý by svojimi úžitkovými vlastnosťami zodpovedal parametrom 21. storočia.  Prezerali si desiatky klasických typových domov, ale žiadny si nevybrali a tak hľadali niekoho, kto je schopný vyprojektovať dom s týmito požadovanými parametrami.

Voľba padla na projekčný ATELIER Ing. Josef Vostracký v Českých Budějoviciach, ktorý má s výstavbou moderných nízkoenergetických domov veľa skúseností.

Spoločným úsilím investorov a nového projektanta sa tak sa začali rodiť a neskôr i realizovať plány vlastnej výstavby nového domu.

Chceli moderný a maximálne úsporný dom

Investorom domu bolo vlastné mať tehlový dom, neoslovila ich drevostavba a tak i zadanie pre projektanta bolo jednoznačné. Tehlový dom a bez zateplenia. Ale dom, ktorý bude moderný, nízkoenergetický a v požadovanom finančnom limite.

Chceli sme dom, kam by sa vošla štvorčlenná rodina a aby to bol dom, v ktorom nebudú vyššie prevádzkové náklady, ako v existujúcej bytovke.

Veľký dôraz sme preto kládli na to, aby bol dom maximálne úsporný a prevádzkové náklady čo najnižšie. Aby sme sa stavbou domu nedostali do obmedzujúcej situácie, aby to nebolo nad rámec reálneho finančného rozpočtu rodiny,“ vysvetľuje k prevádzkovým nákladom na dom pani investorka.

Skúsený projektant odporučil stavať z HELUZu

Ing. Vostracký im odprezentoval svoje projekty, predstavil im svoju víziu, aké domy a z akého materiálu navrhuje. „Povedal nám, že projektuje domy z materiálov, ktoré sa svojimi tepelnoizolačnými vlastnosťami radia na špičkovú úroveň a spĺňajú tak požiadavky na moderné, lacné a zdravé bývanie. Vysvetlil nám všetky výhody a pozitíva jednovrstvovej konštrukcie, prednosti a pozitíva materiálov HELUZ,“ zdôraznil k voľbe murovacieho materiálu investor domu.

S výstavbou domu začali v marci 2013 a kolaudácia domu bola v júni 2014.

Na obvodové murivo zvolil projektant tehlové bloky HELUZ Family 2in1 44 cm, ktoré sú určené na jednovrstvové obvodové murivo nulových, pasívnych, nízkoenergetických a energeticky úsporných budov.

Podarilo sa postaviť pasívny dom a získať dotáciu na bývanie

Voľbou tohto materiálu sa tiež podarilo dosiahnuť potrebné parametre pasívneho domu a získať dotáciu Nová zelená úsporám.

Že voľba stavebných materiálov HELUZ pri stavbe domu bola správna, dokazuje celoročná energetická spotreba. Ročné výdavky na pokrytie všetkej spotreby energií v novom dome, teda nielen na vykurovanie a ohrev teplej vody, predstavujú cca 13 000 Kč. A ako dodáva investor nového domu pán Pavel, náklady na bývanie v novom dome sú neporovnateľné, než boli v bytovke 3 + 1. Tam zaplatili ročne len za energie a bez vykurovania cca 25 000 Kč.

Sme radi, že sme dali na odporúčania projektanta pri voľbe stavebného materiálu na náš dom. Myslím, že to bola výborná myšlienka postaviť dom z HELUZu. Dnes vidíme (a účty za energie nás presviedčajú), že voľbou tehlových blokov HELUZ Family 2in1 44 cm na obvodové murivo, i ďalších murovacích materiálov HELUZ, sa podarilo vystavať dom, aký sme si priali. Dom, v ktorom sa nám dobre a hlavne mimoriadne lacno žije. A v neposlednom rade dosiahnuť pri tom na dotáciu Nová zelená úsporám a zlacniť si tým náklady na vlastnú stavbu,“ zhodujú sa obaja investori.

Bývame v krásnom a veľmi podarenom dome

Dnes si už ani nespomeniem, aké bolo bývanie v bytovke. Aj keď si kupovali nový byt a s nadšením sa v ňom zabývali, dnes už si na to ani nespomenú. Existujúca realita bývania v krásnom, modernom a po všetkých stránkach vydarenom dome, vytlačila z mysle to minulé.

Správna voľba projektanta, použitie materiálov HELUZ, vôľa oboch investorov vytvoriť niečo nadčasové, to všetko sa podarilo zahrnúť do vydareného diela rodinného domu blízko Českých Budějovíc v podmanivom prostredí južných Čiech.

PARAMETRE BUDOVY:

Názov stavby:  Rodinný dom pri Českých Budějoviciach

Projektant:  Ing. Josef Vostracký (ATELIER Ing. Josef Vostracký, České Budějovice

Stavebná firma: STAKOplus s.r.o.,  Roman Kovář, České Budějovice

Merná spotreba tepla:

 Do 20 kWh/m2a rok

Spotreba energií na všetku prevádzku domu je: cca 4 000 kWh za rok

Energetická náročnosť budovy (podľa PENB)     A – mimoriadne úsporná

Zaradenie:  Pasívny dom

Skladba konštrukcie:  Jednovrstvová murovaná konštrukcia bez dodatočného zateplenia

 

Použitý materiál HELUZ:

Typ tehál na obvod: HELUZ Family 2in1 44.

HELUZ Family 2in1 38, HELUZ 25 STI

Priečky:
HELUZ 20, HELUZ 14, HELUZ 20 AKU

Keramické preklady: HELUZ 23,8 pre nosné vnútorné a obvodové murivo