Ako najlepšie uchováte drobné a šťavnaté ovocie a zeleninu?

10. júl 2022

Čučoriedky, černice, rajčiny aj brusnice – drobné a šťavnaté plody potrebujú trocha iné uchovávanie, aby vám vydržali čerstvé čo najdlhšie.

Predĺžiť životnosť drobných bobúľ v chladničke je pomerne jednoduché. Foto: pixabay

 

Záhradky sú plné šťavnatých, voňavých plodov od drobných bobúľ až po krásne červené paradajky a internetom kolujú stovky zaručených návodov, ako ich uchovať čerstvé čo najdlhšie. Niekto prisahá na zaváranie, iný na mrazenie – to sú však spôsoby, ktoré trochu menia chuť aj štruktúru ovocia a zeleniny. Najmä zmrazené drobné a šťavnaté plody po rozmrazení už nie sú to, čo boli kedysi. Existuje však spôsob, ktorým predĺžite čerstvosť všetkých potravín, vrátane ovocia a zeleniny a navyše aj po rozmrazení si zachovajú svoju originálnu chuť a vôňu.

 

Vákuum predĺži čerstvosť z 5 dní na 20

vákuovaní ste už určite počuli. Práve uchovávanie potravín vo vákuu výrazne predlžuje ich čerstvosť, takže vám v chladničke vydržia aj o niekoľko týždňov dlhšie. Doba skladovania vákuovaného ovocia sa z 5 – 7 dní predĺži na 14 – 20 dní, u zeleniny je to z 3 – 5 dní na týždeň až 10 dní. Vákuovo zabalené mäso môžete mať v chladničke aj týždeň a nič sa mu nestane, na rozdiel od bežne zabaleného mäsa, ktoré vydrží len max. 3 dni. Podobne je to aj s vajíčkami, kde sa ich čerstvosť vo vákuovom obale predlžuje až na 50 dní.

 

Ako vákuovať, aby ovocie a zelenina nepraskli?

Zavákuované a zmrazené potraviny zas po rozmrazení nestrácajú svoju štruktúru, ani chuť. No drobné bobuľové ovocie, alebo plody, ktoré obsahujú veľa šťavy, ako napríklad paradajky, potrebujú špeciálny prístup, čo sa vákuovania týka. Ak by ste ich totiž dali zavákuovať automaticky, silou podtlaku plody prasknú a vy budete mať smoothie, ktoré ale nechcete. Preto sú tu dve možnosti:

     - Drobné bobuľoviny ako jahody, čučoriedky, černice, maliny, ríbezle, josty môžete najprv zamraziť – poukladajte ich v jednej vrstve na pekáč, vložte do mrazničky a potom vákuujte

     - Alebo  použite  vákuovačku  s  možnosťou  manuálnej  regulácie  vákuovania,  ako  napr. PHILCO PHVS 3030. Manuálne  ovládanie  odsávania  umožňuje  odsať  vzduch  tak, aby  nedošlo  k  poškodeniu krehkej šupky a prasknutiu plodov.   Automatické odsávanie zas využijete pri všetkých ďalších potravinách.

 


Vákuovačka PHILCO PHVS 3030. Foto: Philco

 

Extra tipy:

    - Vákuované potraviny môžete ohriať alebo roztopiť priamo vo vrecúšku vo vriacej vode.
    - Občerstvenie na cesty si zavákuujte, bude čerstvé aj o niekoľko hodín.
    - Perfektná  vychytávka  najmä  na  splavy:  Vákuovať  môžete  aj  doklady, knihy či papierové peniaze – ak vám náhodou spadnú do vody, nič sa im nestane.