Aby ste aj vy mohli bývať ako len chcete a potrebujete

9. aug 2017

Viac ako milión Slovákov je starších ako 55 rokov. S pribúdajúcimi rokmi úzko súvisí zmena fyzických schopností i zdravotného stavu týchto ľudí. Preto je len prirodzené, že naši spoluobčania na sklonku svojho produktívneho veku sa chcú na budúcnosť čo najlepšie pripraviť.

Okrem materiálneho zabezpečenia, nevyhnutného na udržanie si samostatnej existencie čo najdlhšie, ktorá je pre mnohých seniorov kľúčová, je dôležitá tiež úprava bývania. Tak, aby reflektovala zmenené schopnosti, potreby súvisiace s pribúdajúcim vekom a tiež individuálne požiadavky.

Pohodlne a bezpečne

Platí, že pre seniora je v súvislosti s bývaním najdôležitejšia dispozícia priestoru v ktorom žije. Bezpodmienečne musí vyhovovať jeho potrebám aj životnému štýlu. Jednoduchý pohyb a orientácia v priestore, dosažiteľnosť všetkých odkladacích miest, dostupnosť a možnosť manipulácie so zariadením, to všetko by malo byť samozrejmosťou. Podobne je to s bezprahovým prístupom do všetkých bytových priestorov a ak je to možné, tak aj do rodinného či bytového domu. Až potom prichádza na rad úprava interiéru.

Dôležitá je hlavne kúpeľňa

Zrejme najviac zmien si vyžaduje kúpeľňa. Vhodnejší ako vaňa je ľahšie dostupný sprchovací kút. Protišmykové podlahy a bezpečnostné madlá sú samozrejmosťou. Pre všetky miestnosti pritom platí, že musia byť viac ako dobre osvetlené, vypínače a zásuvky by mali byť ľahko dosažiteľné a logicky rozmiestnené. Farebnosť stien je vhodná skôr svetlá, pretože opticky zväčší interiér a zjednoduší orientáciu v ňom. Aktuálnym trendom pri zariaďovaní domácností je, že „menej je viac“ a pre starších ľudí to platí obzvlášť. Výhodou tohto striedmejšieho trendu je, že je finančne menej náročný.

Úvery až do 68 rokov

Nie každý, a platí to aj pre seniorov, si môže dovoliť zmeny vo svojom bývaní financovať v hotovosti resp. z úspor. Našťastie, existujú banky, ktoré myslia aj na takéto situácie. Napríklad Prvá stavebná sporiteľňa poskytne výhodný úver určený na financovanie bývania klientovi až do veku 68 rokov. Vybavíte si ho rýchlo a jednoducho, nevyžaduje predchádzajúce sporenie na účte stavebného sporenia a nemusíte ho ani zakladať nehnuteľnosťou. Toto je úver, ktorý šetrí váš čas aj peniaze. Nepotrebujete riešiť znalecký posudok ani vybavovať veci na katastri nehnuteľností. Okrem týchto položiek, vďaka jeho priaznivej úrokovej sadzbe, ušetríte aj na mesačných splátkach.  

S poistením ešte výhodnejšie

To ale zďaleka ešte nie je všetko. Ak máte viac ako 55 rokov a rozhodnete sa pre medziúver od PSS, a. s., s poistením, vaše splátky budú spravidla nižšie, ako keby ste si ho zobrali bez poistenia. Ušetríte a získate aj ochranu v prípade neočakávanej životnej situácie. Naši obchodní zástupcovia vám sprostredkujú rizikové životné poistenie dokonca aj bez skúmania vášho zdravotného stavu.

Tip pre vás

Ak chcete vedieť viac, kontaktujte obchodných zástupcov PSS, a. s. Stretnú sa s vami kedykoľvek kdekoľvek si poviete. Kontakty nájdete na stránke pss.sk alebo zatelefonujte na 02/58 55 58 55.