7 dobrých tipov pre výber správneho pozemku

25. apr 2016

Skôr než zahájite výstavbu domu, čaká vás viacero dôležitých krokov. Ako prvý z nich musíte absolvovať výber pozemku, od ktorého sa bude odvíjať všetko ostatné. Keďže s touto voľbou môžu mať mnohí problém, prinášame pár užitočných tipov pre lepšie zvládnutie veľkej úlohy. 

Aj keď výber pozemku by mal byť vždy ovplyvnený individuálnymi nárokmi konkrétneho  stavebného zámeru, niektoré kritéria sú totožné a do úvahy ich musí brať každý stavebník. Práve od nich bude závisieť kvalita výstavby a s tým následne spojená úroveň bývania v danej nehnuteľnosti. Vyznať sa v tom nemusí byť ľahké a preto veríme, že vám naše tipy pri výbere pomôžu a aj vďaka úvahám nad ich využitím v praxi sa rozhodnete pre správny pozemok.

Pozemok má byť v dobrej lokalite

Základom pri hľadaní pozemku je lokalita, ktorá zohráva kľúčovú úlohu. Od tej nezáleží len cena, ale všetky aspekty spojené s celkovou kvalitou života. Atraktívnych pozemkov nie je až tak veľa, takže záležať si dajte už pri zohľadnení polohy.

Pozor na lacné pozemky 

Nízka cena síce nemusí hneď znamenať zlú kvalitu pozemku, no ak ide o príliš lacnú ponuku, niečo nie je v poriadku. Podhodnotená cena môže signalizovať zlú lokalitu, riziko živelných katastrof, zlé dopravné spojenie alebo čokoľvek iné, čo je prekážkou k spokojnému bývaniu. Na internete si môžete vybrať z naozaj širokej ponuky pozemkov na predaj. Dajte si tú námahu a nájdite si ten najlepší.

Kalkulujte so zhodnotením ceny

Cene nevenujte pozornosť len pri kúpe, ale takisto pri úvahách o potenciáli nehnuteľnosti zvyšovať v budúcnosti hodnotu vďaka dobrej polohe. Z tohto hľadiska bude kúpa pozemku aj investíciou, ktorá môže priniesť zisk, čo je ďalším dôvodom na väčší dôraz pri výbere. 

Kupujte len vysporiadané parcely

Častým problémom nových pozemkov sú problémy s nevysporiadaným vlastníctvom, čo je príčinou mnohých komplikácií. Komunikácia s príslušným katastrálnym úradom a zisťovanie histórie pozemku by tak mali byť neodmysliteľnou súčasťou celého procesu okolo kúpy.

Preverte si najbližšie vodné zdroje

Na kvalitu pozemku vplývajú rôzne prírodné faktory, medzi ktorými je vzdialenosť vodných zdrojov. Záplavy nie sú na Slovensku ničím výnimočným, takže preverenie okolitých plôch vrátane podzemnej vody a rizík spojených s možnými povodňami bude rozumným nápadom.  

Priplaťte aj za geobiologický výskum

V posledných rokoch si kupujúci dávajú vykonať aj špeciálny geobiologický výskum, ktorý má odhaliť prípadné geopatogénne zóny. Takéto merania síce nie sú lacné, no môžu odhaliť škodlivé zóny, takže vzhľadom na záujem o život v zdravom prostredí sa oplatí priplatiť. Ak však máte radi prírodu, prečo sa do nej nepresťahovať úplne? Prečítajte si článok o najvydarenejších spojeniach bývania a prírody.

Myslite na možnosť okolitej zástavby v budúcnosti 

Aby toho nebolo málo, dajte si námahu a sledujte dianie v danej lokalite. Ak je o ňu záujem, pripravte sa na ďalšiu zástavbu, čo môže byť prekážkou hlavne pre majiteľov hľadajúcich tichú lokalitu, ktorá by sa v budúcnosti mohla zahustiť novými obyvateľmi a prísť o pokoj.

Ak pri výbere zohľadníte tieto tipy a spojíte ich so splnením individuálnych nárokov danej stavby zameraných na zladenie veľkosti pozemku s domom, jeho orientácie či voľby medzi svahovitým a rovinatým terénom, je viac ako pravdepodobné, že si vyberiete správne. Potom už len treba vybaviť všetky administratívne úkony a dotiahnuť do úspešného konca samotnú výstavbu a vysnívané bývanie v novom dome si môžete užívať naplno.