6 + 1 rada pre údržbu okien pred zimou

30. nov 2015

Nečakajte, kým sa zima spýta, čo ste robili v lete a pripravte svoje okná na zimu už teraz. Aj keď máte nové okná, oplatí sa venovať im pozornosť, ďalej vydržia nie len krásne, ale predovšetkým si dlho udržia výborné izolačné vlastnosti.

     1. Umyte svoje okná

Zdanlivá, ale veľmi dôležitá banalita. Skôr než prídu mrazy, doprajte svojim oknám poriadnu očistu skiel, ale aj rámov a krídel. Nie je to síce najpríjemnejšia činnosť, ale oplatí sa. Výrobcovia väčšinou odporúčajú umývať okná aspoň dvakrát ročne, a platí to pre okná z akéhokoľvek materiálu, nejde totiž iba o čistotu. Za celú letnú sezónu sa na oknách podpíše nie len poveternosť, ale aj hmyz a prach. Pokiaľ očistu podceníte, môže sa to po čase na vzhľade okien negatívne podpísať. Pokiaľ boli okná v sezóne vystavené nejakej stavebnej činnosti, je dôvod pre dôkladnú očistu ešte pádnejší.

Existuje celá rada prostriedkov na umývanie okien, tie by nemali okná nijak poškodiť. Pri umývaní nikdy nepoužívajte prostriedky, ktoré by mohli povrch poškrabať, naleptať, či inak poškodiť. Pokiaľ dôjde k jeho poškodeniu, je dobré obrátiť sa na servis dodávateľa, neodborným zásahom sa môžu okná poškodiť.

NÁŠ TIP: Využite umývanie okien pre ich vnútornú kontrolu, nasledujúce body Vám napovedia, na čo nezabudnúť.

     2. Prehliadnite odtokové otvory

Odtokové otvory v dolnej časti rámov sú dôležitým funkčným prvkom. Pokiaľ pri prudkom daždi natečie do vnútorných komôr okien alebo tam skondenzuje vlhkosť, odtokovými otvormi dôjde k jej odtečeniu na parapet. Tieto otvory sa veľmi radi zanášajú, a to nie len prachom, často v nich nájde útočisko hmyz. V takom prípade môže dôjsť aj k ich úplnému upchaniu a to môže spôsobiť problémy. Platí to pre okná zo všetkých materiálov.

NÁŠ TIP: Priechodnosť odtokových otvorov skontrolujte vždy, keď ste v blízkosti okien robili nejaké stavebné práce. Zvyšky omietky, muriva, či prach nesmú v otvoroch zatvrdnúť.

     3. Skontrolujte tesnenie

Či už majú Vaše plastové, či drevené okná dve alebo tri gumové tesnenia, je potrebné vždy starostlivo skontrolovať ich stav. Je dôležité, aby tesnenie bolo čisté bez nalepených kúskov. Pokiaľ tesnenie ošetríte aspoň raz do roka silikónovým olejom, poprípade glycerínom, pomôžte mu udržať si pružnosť a tesnenie tak dlhšie vydrží. Dajte pozor na to, že tesnenia môžu poškodiť minerálne oleje alebo ropné látky, mali by ste sa vyvarovať ich používaniu. Pokiaľ je tesnenie porušené, spráchnivené alebo dokonca vytrhnuté malo by byť vymenené.

NÁŠ TIP: Výmenu tesnenia radšej zverte odborníkom, vždy musí byť použité tesnenie z vhodného materiálu a odpovedajúcej veľkosti. Nesprávne tesnenie môže okná poškodiť.

     4. Premažte kovanie

Funkčnosť všetkých moderných okien zaisťuje celoobvodové kovanie. Jeho výhoda spočíva v tom, že okná idú jednoducho ovládať pomocou jednej kľučky. Všetky jeho pohyblivé časti sa musia ľahko pohybovať, preto by ste ich nemali zabudnúť raz za rok premazať. V návode na údržbu okien od výrobcu by mal byť presný popis ako postupovať. Kvalitné kovanie by malo mať priamo vyznačené body, kam kvapkať olej. Vazelínou môžete premazať čapy a tiahla.

NÁŠ TIP: K premazaniu kovania sa hodí najlepšie olej na šijacie stroje, nikdy nepoužívajte minerálne ani kuchynské oleje.

     5. Nastavte okná, aby optimálne tesnili

Pokiaľ okno drhne, kľučkou ide ťažko otáčať, krídlo netesní alebo sa pri otváraní dokonca vyklápa, je potrebné okno nastaviť. Je to veľmi jednoduché a podľa návodu od výrobcu to zvládnete s pomocou imbusového kľúču sami. Okno si po namontovaní „sadá“ a je tiež vystavené zmenám teploty, preto je potrebné kontrolovať jeho nastavenie. Pokiaľ necháte drhnúce okno bez povšimnutia, môže dôjsť aj k poškodeniu kovania. Iba správne nastavené okno môže optimálne tesniť. Práve jeseň je ideálna pre nastavovanie okien, a to vďaka malému rozdielu vonkajšej a vnútornej teploty.

„Občas sa nám stáva, že zákazníci volajú na našu servisnú linku s tým, že práve nastavujú okno a nejako im to nejde,“ vraví M. Tomčíková produktová manažérka tradičnej českej značky okien VEKRA. „S oknami síce zákazníci dostanú aj presný návod a je aj na našich webových stránkach, ale keď je potrebné akútne poradiť, naši operátori sú školení aj na takéto prípady.“

NÁŠ TIP: Pokiaľ si na nastavenie okien netrúfnete sami, Váš dodávateľ okien by Vám mal aj po záručnej dobe tento servis poskytnúť.

     6. Drevené okná ošetrite balzamom

Drevo je prírodný materiál, ktorý podlieha vplyvom poveternosti. Aby okná dlho vydržali krásne, je potrebné starať sa o ich povrchovú lazúru, a to nad rámec bežného umytia. Plastové okná sú z tohto pohľadu bezúdržbové, práve kvôli tomu si ich ľudia často kupujú. Moderné drevené eurookná by mali mať kvalitnú povrchovú viacvrstvovú povrchovú úpravu. Výrobca by Vám mal nie len vysvetliť ako a akými prípravkami sa o ne starať. Kvalita drevených okien sa odvíja od ich povrchovej úpravy a rozhoduje o tom, ako veľmi sa o ne budete musieť starať a kedy bude potrebný renovačný náter.

Pozornosť venujte najmä dreveným prvkom, ktoré sú vystavené účinkom slnka. Pokiaľ si všimnete, že povrch okien vykazuje poškodenie lazúry, je dobré obrátiť sa na servis dodávateľa.

NÁŠ TIP: Aplikácia balzamu je najľahšia pomocou špongie, ktorú ním napustíte.

     7. Aj v zime nezabudnite vetrať

Izolačné schopnosti moderných okien spočívajú v utesnení interiéru. Vlhkosť, ktorá starými netesniacimi oknami samovoľne z interiéru odchádzala, sa teraz môže v interiéri hromadiť. Ani v zime nezabudnite účinne vetrať. Dôležité je vetranie najmä v miestnostiach s vyššou vlhkosťou, ako je kúpeľňa, kuchyňa, miestnosti s väčším množstvom kvetín, či spálňa ráno. Za zatiahnutými žalúziami sa môžu okná rosiť, preto nezabudnite ráno žalúzie vytiahnuť a vyvetrať.

NÁŠ TIP: Krátke intenzívne vetranie je najúčinnejšie, odstráni vlhkosť, bez toho, aby došlo k prechladeniu stien.