5 zaujímavostí o používaní tepelného čerpadla pre ohrev teplej vody

19. okt 2015

Možností, ako zohrievať v domácnosti teplú vodu, je mnoho. No ak hľadáte úsporné, šikovné a nenáročné riešenie, porozmýšľajte nad tepelným čerpadlo. Povieme vám o jeho výhodách a funkciách niečo viac.

1. Ako tepelné čerpadlo funguje

Tepelné čerpadlo vzduch/voda funguje na princípe chladiaceho okruhu, v ktorom prúdi chladivo z čerpadlovej jednotky do výmenníka. Toto chladivo mení svoje skupenstvo a spoločne s elektrickou energiou vám ohreje vodu podľa potreby. Oproti klasickým ohrievačom či solárnym ohrievačom má tepelné čerpadlo oveľa nižšie tepelné straty. Vďaka tepelnému čerpadlu je výkon, ktorým je voda ohrievaná až      3-krát vyšší ako spotreba elektrickej energie.

2.Dokáže vysušiť priestor

Možno ste to netušili, ale tepelné čerpadlo si poradí aj s vlhkosťou. Dokáže totiž vysúšať okolitý priestor. Vyhnete sa tam plesniam a vlhkým stenám. Tatramat vám ponúka modely TEC 220 TM alebo TEC 300 TM vyvinuté na Slovensku. Tieto ohrievače dokážu vyzrážať vlhkosť v podobe kvapiek a tie následne odtečú do odpadu.

3. Jednoduchá inštalácia

Z inštalácie tepelného čerpadla nemusíte mať strach. Ohrievače Tatramat majú spevnenú spodnú hranu a úchyty na balení. Stačí ich zapojiť do siete a vodovodného rozvodu. Nepotrebujete nič vŕtať ani naťahovať cez strechu ako pri solárnom sete.

4. Celoročné využitie

Teplota vzduchu sa mení a teplotné výkyvy medzi ročnými obdobiami sú naozaj veľké. Tepelné čerpadlo pre ohrev vody TEC TM  je určené do interiéru, či už do pivnice alebo technickej miestnosti. Tým sa zaručí jeho celoročné využitie bez vplyvu počasia.

5. Funkcie navyše

Tepelné čerpadlá na vzduch a vodu nenarúšajú ekologickú ani teplotnú rovnováhu okolia. Dokážu ohriať úžitkovú vodu na potrebnú teplotu a majú jednoduchú údržbu a inštaláciu. Vďaka ich nízkej spotrebe s nimi aj ušetríte. No tepelné čerpadlá Tatramat majú navyše aj bezúdržbovú elektrickú anódu a špeciálny vysokokvalitný smalt, ktoré ohrievač ochránia proti korózii. Využívať môžete aj elektronický displej, na ktorom sa dá spočítať spotreba el. energie a aktuálne množstvo použiteľnej 40 °C vody. Regulácia Vám umoží taktiež nastavenie dvoch teplôt vody. Jednu pre prevádzku počas nízkeho tarifu alebo fotovoltiky, druhú pre prevádzku pri vysokom tarife.

Bližsie informácie o tepelnom čerpadle TEC TM na:

http://www.tatramat.com/produkty/tepelne-cerpadla