5 nezvyčajných využití záhradného domčeka

25. nov 2022

Záhradný domček nemusí byť iba záležitosťou záhradkárov. Môže vám poslúžiť ako plnohodnotná vedľajšia stavba, pričom na jeho postavenie vám stačí jeden deň. Že ste ešte neuvažovali nad možnosťami využitia záhradného domčeka? Inšpirujte sa tipmi v našom článku a vytvorte si miesto podľa svojich predstáv raz-dva.

 

Zdroj: www.dreamstime.com

Väčšina ľudí využíva záhradný domček na uschovanie pracovného náradia. Široké možnosti prispôsobenia jeho veľkosti, dispozície či zvolených materiálov však z neho robia ideálny univerzálny priestor, ktorý nekladie medze vašej fantázii. Čo všetko môžete vytvoriť zo záhradného domčeka?

 

Zimná záhrada a teplé útočisko

V zime sa posedenia vonku skracujú a záhrade venujeme čoraz menej času. Skoré zimné večery však nemusíte tráviť za oknami svojho domu. S pretvorením záhradného domčeka na zimnú záhradu si môžete užívať zasneženú prírodu v útulnom priestore, obklopený svojou obľúbenou zeleňou.

Ak sa rozhodnete pre tento variant, myslite na dobré tesnenie dverí a okien. Skutočné i vizuálne teplo udržíte v domčeku aj použitím závesov, kobercov či rôznych prikrývok a diek. Ešte vyššou úrovňou je zavedenie krbu, tu však zvážte materiály, z ktorých bude váš domček. Bezpečnejším variantom je napríklad elektrický krb.

 

Zdroj: www.dreamstime.com

 
Sauna pre dokonalý odpočinok

Saunovanie si získava čoraz fanúšikov aj na Slovensku. Najmä v zimných mesiacoch má na organizmus blahodárne účinky, ako po fyzickej tak po duševnej stránke. Čo by ste povedali na to, mať vlastnú saunu v záhrade s výhľadom do okolia? V záhradnom domčeku si ju môžete vytvoriť.

Odporúčame vám vybrať si domček s veľkými oknami, aby ste si výhľady naplno vychutnali. Materiály voľte také, ktoré odolajú vysokým teplotám a zároveň budú príjemné pre oko. Samotné saunové vybavenie zoženiete v špecializovaných predajniach.

 

Záhradný home office

Benefity práce z domu si obľúbilo mnoho ľudí. Šťastie majú najmä tí, ktorí majú pracovňu alebo aspoň pracovný kút mimo bežne využívaných izieb. Ak ste zistili, že sa do vášho domu už nezmestíte, v záhradnom domčeku si môžete zriadiť atraktívny home office.

Práca s pohľadom do záhrady bude upokojujúca, inšpiratívna a najmä nerušená. Vytvorte si externú kanceláriu podľa svojich predstáv, vyberte si zariadenie podľa svojich preferencií a oddeľte pracovný život od súkromného.

 

Zdroj: www.dreamstime.com


Praktická letná kuchynka

Trávite v teplých dňoch väčšinu času vonku? Premeňte záhradný domček na letnú kuchynku, v ktorej budete mať po ruke všetko potrebné pre letné osvieženie. Taniere či poháre budete mať po ruke a pri príprave nápojov a jedál sa nemusíte vzďaľovať od spoločnosti.

Čo budete potrebovať? V prvom rade zavedenie vody, elektriny a spotrebičov, aby ste mohli v kuchynke variť. Ak si nie ste istí svojimi schopnosťami, túto časť odporúčame konzultovať s elektrikárom. Ak ste nekupovali záhradný domček s cieľom spraviť v ňom letnú kuchynku, zvážte tiež jeho dispozíciu kvôli umiestneniu drezu, poličiek či chladničky. Čo sa materiálu týka, ideálne sú plechové záhradné domčeky, ktoré nájdete aj v ponuke výrobcu Hörmann.

 

Zdroj: www.dreamstime.com


Detské kráľovstvo

V neposlednom rade môžete zo záhradného domčeka vytvoriť miesto, ktoré budú vaše deti milovať. Miesta na hranie nie je nikdy dosť a spojiť ho s časom stráveným na čerstvom vzduchu je pre deti ideálne. Domček navyše podporuje kreativitu a základné zručnosti.

Môžete vybrať domček v krásnych pastelových farbách alebo taký, ktorý postupne pretvoríte podľa detskej fantázie. Vaša ratolesť bude mať svoj vlastný domček, ktorý môžete zariadiť ako malú kópiu skutočného domu alebo v ňom vytvoriť herňu. Ako materiál odporúčame drevo, ktoré je prírodné, bezpečné a odolné.