Čo je Blower door test a na čo slúži?

26. apr 2013

Blower door test nám slúži na odhalenie netesností v konštrukcii. Je to vlastne vizitka o kvalite vykonanej práce. Každý seriózny stavebník, ktorý si je vedomý, že svoju prácu dobre urobil a záleží mu na ďalšom zdokonaľovaní sa, určite bude s takýmto testom súhlasiť. Ak test dopadne dobre, môže ho využiť vo svoj prospech ako marketingový ťah pre získanie ďalších zákazníkov, ktorí vyžadujú kvalitne urobenú prácu, zároveň získa množstvo cenných skúseností, ktoré ho budú posúvať ďalej.

Niektorí ľudia namietajú, že ak je dom vzduchotesný, vlastne nedýcha. Tu dochádza k zásadnému nepochopeniu celej problematiky. O dýchaní (difúzii) hovoríme vo vzťahu k vzdušnej vlhkosti, ktorá nám prechádza z interiéru do exteriéru. Čím kladie stavebný materiál väčší difúzny odpor, tým je prestup vzdušnej vlhkosti pomalší. Ak však máme dom netesný a vzniká nám v ňom samovoľný prievan, hovoríme o nežiaducej výmene vzduchu. Okrem toho, že takéto úniky môžu predstavovať, bez ohľadu na hrúbku zateplenia, až 30 % celkových strát, dochádza hlavne k vysokému riziku vzniku poškodenia konštrukcie domu. V netesných miestach dochádza k rýchlemu vyzrážaniu sa vzdušnej vlhkosti, čo vedie k lokálnym poruchám (znehodnotenie izolácie, vytváranie a rozširovanie prasklín, plesnenie...).

Výmena vzduchu v budove by sa mala riadiť najmä hygienickými potrebami používateľa, nemala by však spôsobovať neprimerané tepelné straty. Preto by mala byť budova vybavená vetracím systémom umožňujúcim kontrolu a reguláciu množstva vzduchu privádzaného do budovy a odvádzaného von. V prípade, že takýto systém nemáte, nič sa nedeje. Stačí, keď budete dodržiavať správne zásady pri vetraní oknom (pravidelné krátkodobé vetranie prievanom) a nemusíte sa obávať žiadnych problémov.

Pre všetky novostavby a už existujúce stavby má vykonanie Blower door testu charakter odporúčania, v prípade nízkoenergetických alebo pasívnych domov je splnenie tejto podmienky nevyhnutnosťou. Dosiahnuť dobré výsledky však nie je jednoduché, a preto je potrebné vykonávať merania v rôznych fázach výstavby, aby sa mohli prípadné nedostatky odstrániť včas. Protokol z Blower door testu je zároveň podkladom pre vypracovanie energetického certifikátu, ktorým spečatíte svoje snaženie.

Najčastejšie používanou veličinou pri hodnotení Blower door testom je intenzita výmeny vzduchu pri tlakovom rozdiele 50 Pa (n50 (h–1)). Predpisy pre certifikáciu pasívnych domov požadujú hodnotu n50 nižšiu ako 0,6 h–1, pre nízkoenergetické domy so spätným získavaním tepla sa odporúča hodnota 1,0 h–1, pri domoch s núteným vetraním 1,5 h–1, a pre domy s prirodzeným vetraním si vystačíme s hodnotou 4,5 h–1.