coverphoto
Aktívny

nomad37

Poslať súkromnú správu
Sledovať
Pridať k priateľom
zaregistroval sa 4. máj 2013
býva v meste Trnava
Aktivita
6 príspevkov vo fotoblogoch
44 príspevkov vo fóre
0 inzerátov
Sledované fotoblogy (1)
Kolekcie
  • podirys
coverphoto
Poslať súkromnú správu
Sledovať
Pridať k priateľom

Zdravim vás....
Rozmýšlame nad kupou pozemku (žltá plocha) ale nevedie k nemu cesta... Jediná možnost by bola, si cestu vyrobit (kúpit od družstevnikou - podielnikov) čast role ( zelená plocha). Rola - orná poda - pozemok je umiestnený mimo zastavaného územia obce (mimo uzemneho planu obce). Ak ju kúpim, musim tu cestu previest na iný typ pozemku? Alebo može ostat vedená ako orná poda? Ja budem len ponej chodit s autom k mojmu pozemku (žlta plocha)
Dakujem...

  • marcela91dnes sa to robi tak koli dani, ze stavebny pozemok sa dava prepisat iba to, co je pod domom, podorysna plocha, ostatne moze zostat ako orna poda.
    • marcela91ale ci to bude s kupou prijazdovej cesty od druzsta take jednoduche neviem /aj ked su skutocni vlastnici podielnici/, lebo podielnici mozu mat zmluvy s druzstvom o uzivani pody druzstvom a zrusit ich nemusi byt take jednoduche, treba si to zistit, ak to bude problem, radsej iny pozemok...
      • rebecca363Pozor na to, ze parcela, na kt. je orna poda sa nemoze rozdelovat, t.j. pravdepodobne sa nebude dat kupit “cast role“ ale iba celistva parcela, teda asi ovela viac, nez vy realne potrebujete. Skuste sa na to infotmovat.
        • malydomak je ta rola v extravilane tak vytvorit parcelu mensiu ako 2000m2 sa da len ak je pozemok urceny na vystavbu - co asi teda nieje? alebo jedine s odnatim - zmenit ornu podu na zastavanu. to ze to uziva druzstvo moc neznamena - treba si pozriet ako je tam vlastnik - moze tam byt kludne kopec neznamych/mrtvych. cize to nebude od koho kupit. dalej plati zakon ze ked chce niekto predat ornu podu - tusim to plati od neviem kolko m2 - musi ju najprv ponuknut polnohospodarom .... PS: koniec uzemneho planu obce asi malo byt - koniec zastavaneho uzemia obce?
          • jmanAhoj, pred kúpou takéhoto pozemku by som určite navštívila obecný úrad, najlepšie si dohodnúť stretnutie priamo so starostom a zistiť, či je naklonený výstavbe a či by súhlasil s "výstavbou príjazdovej cesty". Možno aj návšteva stavebného úradu by stála za zváženie, lebo veľa závisí aj od ústretovosti úradníkov. No a samozrejme, zistiť, či družstvo predá časť pozemku. Určite by sa pozemok pod cestu musel vyňať z ppf, ak by bola obec ústretová, možno by sa dalo urobiť formou ohlášky na obci. Cesta musí spĺňať určité podmienky, pokiaľ je dĺžka nad 50m, mal by tam byť otoč pre prípad požiaru, čo sú ďalšie metre. Tiež je dobre zvážiť si možnosť a dostupnosť prípojok, el., voda, kanalizácia. El. prípojka by sa mala ukladať po novom do zeleného pásu vedľa cesty, takže ďalšie metre k ceste. No a v neposlednom rade, aj samotná výstavba príjazdovej cesty sú ďalšie náklady. Záver - pokiaľ je to zaujímavé miesto z hľadiska okolia, lokality - je to síce "na dlhé lakte", bude to trvať dhší čas, ale nie je to nereálne. Možno zvážiť uzavretie predkupnej zmluvy s družstvom ešte pred samotnou kúpou predmetného pozemku + mať aj predbežné vyjadrenie obce, že po vyňatí z ppf povolí výstavbu cesty a RD s úradnou pečiatkou by bolo fajn. Držím palce!!
            • pzadPokial viem, orna poda v extravilane mimo uzemneho planu urceneho na stavbu sa neda normalne kupit (zakon 140/2014) - jedine ak je tam pribuzensky vztah.
              • pzadOrna poda sa neda delit na parcely mensie ako 2000 m2. Pokial to chcete, tak to rozdelit na 2000m2, dostat to do uzemneho planu na vystavbu (alebo ak vam obec vyda potvrdenie ze je to urcene na vystavbu) a potom to mozete kupit.