Pribeh mojej novej kuchyne

29. júl 2019

Chcela by som počuť nestranný názor na moju situáciu s kuchyňou.

Predchádzajúci byt, sme predali po celkovej rekonstrukci... Rekonstrukce dopadla síce úžasne, bola som už konečne spokojná,, nakoľko po 10rokoch bývania sa mi splnili už snáď všetky sny, ktoré som v byte mala vysnívané.. Kuchyňa podľa mojich predstáv, kúpeľna,, no proste – myslím, že sa podarila rekonstrukce..

Akurát, priestor nebol „nafukovací“ a pri dvoch deťoch, byt 2KK nám nestačil, tak sme sa obzerali po niečom väčšom. Podarila sa nám parádna kúpa a podobne aj predaj bytu prebehol hladko.

Vôbec nevadí, že sme sa odsťahovali mimo mesta, na vesnicu.

Ale – aj tento byt som chcela podľa mojich predstáv.

Takže nejaká tá rekonstrukce tam prebehla.
A naplánovaná kuchyňa do Lka, nakreslená v IKEA plánovači,, a v podstate rozhodnutá že bude kuchyňa opäť z IKEA, biely lesk a čierna pracovná doska.. Ja som mala z IKEA aj predošlú, a bola som spokojná. Akurát pracovná deska nebola z IKEA,, tú som mala od firmy EGGER, PD U999 (čierna)

Oslovili sme pána, čo nám montoval pred rokom kuchyňu v predošlom byte, čo nám obložil kovové zárubne, nakoľko spokojnosť s ním 100%tná, či nám neurobí montáž kuchyne (z IKEA), montáž pracovnej desky, a obloženie za PD.

Ponukol sa, že mi vyrobí kuchyňu on, podľa nákresu z IKEA.

Nechala som sa presvedčiť manželom, že kuchyň mi urobí na mieru, bude kvalitnejší materiál, a budem spokojnejšia – budem mať kuchyň vysnívanú od truhláře.

Váhala som ,, ale nakoniec som teda poprosila o cenovú nabídku, a začali sme riešiť. Prišiel zamerať, ukázala som mu náčrt , vysvetlila čo presne ako chcem.
Vedela som, že rozmery skriniek v IKEA sú iné, tak sme to prispôsobili rozmerom, ktoré nám vyšli pri zameraní, a dohodli sme sa.

Pôvodne z IKEA som chcela bezúchytkové dvierka, v bielom lesku.
Náš truhlář ma trochu „presvedčil“ aby som si dala s úchytkami,, tak som teda súhlasila, a typ úchytek som mu poslala, aké teda budem mať.

Pri druhej návšteve, keď bol priestor už nachystaný na kuchyňu (nakoľko sa búrali staré zárubne) to premeriaval opäť a rozmery jednej strany mu nesedeli. V pôvodnom zameraní mal cca o 10cm jednú stranu dlhšiu (kuchyňa do Lka). Takže nákres musel pozmeniť, aby to vychádzalo.

 

Ešte než prišiel na druhé zameranie, som mu poslala linky na spotrebiče, ktoré som si chcela objednávať, aby mal rozmery,, či už mikrovlnky, alebo myčky, trúby.
Drez som mu tiež poslala, aký bude. Takže tieto informácie všetky odo mňa mal. Pri druhom zameraní sme zistili, že mikrovlnka nevojde do skrinky 35cm, a nakoľko je vstavaná vo vrchnej skrinke, chcela som mať všetky skrinky zarovnou, aby skrinka s mikrovlnkou nevytrčala.
Na to som ho musela upozorniť, kedže to nespomenul, a nebolo to pozmenené.
Nákres znova upravil, aby hlbka skriniek sedela s hlbkou mikrovlnky.
Takže nákres sme finálne odsúhlasili, finálnu cenu poslal aj s montážou a dopravou, a dohodli sme sa na zaplatení zálohy na materiál.
Zálohu som uhradila, a materiál objednal.
Pri domluve – dodacia doba materiálu sa počítala, že bude cca týždeň od objednania, tj od zaplatenia zálohy. Montáž celková maximálne 14dní od doručenia materiálu.
- dodacia doba finálnej kuchyne povedal dva, maximálne tri pracovné dni montáže.
Nuž OK,, som si povedala. Super.
Záloha bola uhradená 9.5.2019. Predpokládala som, že materiál teda objednal.
22.5 som sa informovala, jak to vypadá, či materiál je objednaný a kedy bude dodanie
30.5 som sa opäť informovala, či materiál dorazil. To mi teda potvrdil, že materiál dorazil, a v pondelí 3.6 začne na tom makať.
10.6 som sa informovala, kedy môžeme očakávať montáž, načo mi teda odpísal, že by doviezol na byt to čo už má hotové.
13.6 sme sa teda dohodli, že dorazí s tým, čo už má hotové (očakávala som skrinky a podobne :D, no doniesol len dosky a žiadne skrinky)

Takže na piatok 17.6 sme boli dohodnutí, že príde montovať. Hneď pri príchode naša otázka bola, na jak dlho to vidí.  Hmm, zítra, popřípadě v pondelí to dodělám.. No ale teda v sobotu nebolo ešte vidieť, že by mal dodělat na komplet v pondelí.
V pondelí odchádzal s tým, že dorazí v utorok zase.. Stav kuchyne v pondelok 17.6 – čo už bol v podstate jeho sľúbený deadline na dokončenie.

 

V utorok, 18.6 ani ja, ani manžel sme si už nemohli vziať dovolenku, a teda sme sa dohodli že mu dáme kľúče, a bude sám v byte.
V pondelok sme sa ešte bavili, jak chcem drez. Tak som sa postavila ku skrinke, a ukázala mu presne jak bude drez.. Ukázala som to rukami – naľavo drez a napravo odkápavací plocha, ktorá bude nad myčkou..
Určite nový granitový drez som nechcela poškrábať tým, aby som mu ho nechala presne na tom mieste, jak má byť,, nakoľko som to ukazovala – a vyjadrovala som sa dosť jasne a zreteľne.

V utorok 18.7. v práci mi príde správa : „Takto jste to chtěla? Jestli jo, tak díra na batérii je opačne“

 


Na to som mu odpísala, naopak, odkládací plocha nad myčkou.

Tak to otočil a poslal mi fotku znova.

 

 

Takže keď sa pozrieme na to lepšie,, ja by som v podstate z varnej desky pokládala rovno do drezu,, ale keby náhodou som varila na pravej strane varnej desky (indučku mám), tak by som zároveň nemohla ani do drezu, nemohla by som pustiť vodu, opláchnuť,, lebo drez bol v rohu (neviditeľný spoj čo som chcela, prerezal, aby tam osadil drez)

Na tú fotku som vzápetí mu volala, že samozrejme ten drez je opačne vyrezaný, a však aj laikovi logika nepustí.. Jak môže dať drez hneď vedľa varnej desky? Tam by bolo cca 5cm medzi drezom a deskou??
Takže z práce som odišla skôr, a jasne som povedala, že drez takto byť nemôže.
Z toho vyplynulo, že musel objednať novú pracovnú desku.

Tak sme sa teda dohodli, že objedná novú pracovnu desku, a príde vo štvrtok, aby mohol dokončiť ostatné (okrem dosky)

Vo štvrtok 19.6 síce bol, ale keď si odmyslím desku a obloženie, tak kuchyňa stále nebola dokončená.

Vrchná skrinka 1


Rozmer cca 40 na šírku, dvierka lámané – výklop. Ale keď sa výklop otvoril, tak to vystrelilo do stropu, a z vrchu skrinky pánty vyskočili. Pánty použil rovnaké ako na skrinky ostatné, čo sú 65cm a 80cm šírka. Myslím, že pánty na užšiu skrinku mali byť „lahšie“

Skrinka „Nad digestorom“ 2 a „3“

 

Digestor má 60cm šírku,, a dvierka mi urobil cca 75cm ? takže medzeru čo tam bola (nakoľko digestor má iba 60cm) vyplnil nejakou deskou prelepenou čiernou lesklou foliou..
A ďalšie – v pôvodnom plánku sme boli dohodnutí na výklope – dvojdvierok, na šírke 60cm, nad digestorom iba.. On mi tie spodné dvierka dal napevno, takže som mala prísť o ten úložný priestor? To teda sme tak nemali dohodnuté..

Nebola dokončená ešte potravinová skríň, ktorú mám v špajzi, neboli dvierka na myčke, úchytky a sokl.

Nová deska bola objednaná, a utorok 25.6 sme sa dohodli, že príde v stredu 26.6 a dokončí nakomplet.
Okrem desky teda výmena dvierok 1 a 2,3, nakoľko som povedala, že tie dvierka č. 1 nemôžem pri deťoch mať, keď tak vystrelujú (niekoľko krát nám to buchlo do stropu,, ten je sádrokartonový, takže takým štýlom by tam bola riadna diera o chvíľu)
Z bezpečných dôvodov som teda povedala, že dvierka nebudú výklopné ale budú otváracie.
Dvierka č. 2 a 3 – tie musel tiež prerobiť, aby dvierka č.2 boli na šírku 60cm ako je digestor, a boli výklopné dvojdvierka. A tá medzera cca 15cm bude záslep. Vedela som teda že úchytky ešte nemá, lebo tie mu nedodali do toho dňa.

Tak v utorok si hovorím,, paráda, zajtra konečne bude kuchyňa hotová, okrem tých úchytiek.
Pán prišiel v stredu, jak sme boli dohodnutí. Ja som pracovala z domova, takže som pri ňom „nestála“, a nechala som ho robiť svoje... Mala som online míting, keď cca pred 12stou hodinou som videla, že si balí vecí a pomaly si ich odnáša z bytu. Musela som prerušiť míting, aby som ho stíhla. Zastavila som ho pri aute už. Bez slova sa chystal odísť.

Zavolala som ho naspäť do bytu, kde som sa pokojne opýtala, kam ide, a kedy sa vráti, aby dokončil to čo sľúbil.. Povedal, že musí odviesť syna na sústredenie, takže musí odísť.

Vo štvrtok 27.6 odchádzal na 10 dní dovolenku, a včase keď sa on vrátil, tak sme zase mali byť na dovolenke my... To vedel, a sľúbil v utorok 25.6 že dokončí všetko okrem úchytiek. Nuž ale za tú stredu akurát položil pracovnú desku, a obloženie za deskou.

Pozerám sa na „neviditeľný spoj“ a pýtam sa, čo to znamená??? Povedal, keď sa vráti (vrátime), tak to vyčistí.

 

Tak to som bola teda riadne zvedavá, jak to vyčistí.
Dohodli sme sa že príde 19.7 (18.7 sme sa vracali my z dovolenky)

Takže ja prvý týždeň prázdnin, obe deti doma, a ja som nemohla variť, nemohla som riady umývať, proste – nefunkčná kuchyňa

Dovču sme si užili, a pánko prišiel jak sme boli dohodnutí. Dokončil tie dvierka, potravinku a aj úchytky, vyrezal dieru na drez (tentokrát už na správne miesto), vyrezal dieru na varnú desku.. A drez osadil.. Okolo drezu opatlaný černý silikón. Jak vyrezával diery, tak na deske boli piliny,, a samozrejme že tie piliny sa vrazili do silikonu medzi drezom a deskou, takže drez je úžasný.. Na dvoje dvierok mi „zabudol“ dať úchytky, tak som poprosila aby to predsa tak dal, jak sme boli dohodnutí.

 

Pak dorazil znova v stredu 24.7. Dvierka hotové aj na myčke, úchytky doplnené ale stav neviditeľného spoja :



Dohodli sme sa že príde v nedeľu znova, že to pôjde vyčistiť.
To že to čistil nejakým acetónom či neviem čím,, že sme boli obaja s manželom nafetovaní aj v stredu, a znova v nedeľu,, nuž, ale dával si nádej že to vyčisti.
Manžel chcel aby si uznal sám, že to nejde vyčistiť.

V nedeľu teda bol, čistil, a po pár hodinách nás zavolal, že to je hotové. Bolo to „mokré“, tak som na to povedala, že uvidíme keď to zaschne jak to bude vypadať.

A povedal, že teda pošle faktúru na ten doplatok, čo sme boli dohodnutí.

Ja som mu položila otázku – že aká bude sleva? On ostal prekvapený, o akej sleve hovorím.. Tak som mu uviedla nedodržanie termínu, v podstate kuchyňu nemám hotovú ešte dnes,, nemôžem variť, predlžilo sa to o viac než mesiac. To chcel použiť výhovorku, že sa to predlžilo kvôli dovolenke.

Povedal, že sú tam vícenaklady, tak môže slevu dať o tie vícenaklady.
Vícenaklady spočítal – výmena tých (2,3) vrchých dvierok, ktoré napoprvé neurobil podľa dohody, ale ich urobil podľa seba v celej šírke skrinky, nie podľa digestoru

Vícenaklady spočítal – doplnenie tých dvoch úchytiek, ktoré v pôvodnom pláne boli, a podľa nákresu a odsúhlasenia tam mali byť.

Nuž tie vícenaklady sú cca 4500CZK

Ja som mu reagovala na zaslanie jeho faktúry tým, že som poslala aktuálny stav pracovnej desky, a tie vícenáklady – neviem prečo učtuje niečo, načom sme boli dohodnutí,, ale že to urobil zle, podľa seba, a chcela som to prerobiť podľa pôvodnej dohody, tak prečo to má počítať ako vícenáklady?
Tiež som reagovala na to s tým, že za 4500czk nevymením pracovnú desku (už aj obloženie za PD)

 

Zaplatili by ste plnú sumu, ktorú sme boli dohodnutí?

Je takáto práca – hotové dílo – hodná celej sumy?

Jak by ste to riešili vy?

 

 

  • ptjjTo jsou dost hrozné zkušenosti, asi bych určitě trvala na slevě. Jen mám poznámku k těm "vystřelovacím" výklopům. Pokud je to kování Blum, dá se to seštelovat tak, aby to takto nevystřelovalo. Nám to truhlář taky udělal takto s tím, že to tak prostě je a nic se s tím nedá dělat a já až po třech letech zjistila, že to bez problému jde poštelovat akušroubovákem. Teď se nám výklopy krásně pozvolna otevírají.
    • missy97231
      AUTOR
      @ptjj  ano,, je to kovani Blum.. Nakolko sa nerozumiem tomu, a neviem, ci sa kovani blum teda na tie vyklopne dvierka kupuju podla vahy, rozmerov dvierok a pod. (z Ikea mam skusenost, ze sa daju kupit vacsie , mensie,, ale to asi nie je Blum ako Blum v IKEA 🙂) tak som ocakavala, ze truhlar ktory sa zivi tymto remeslom by to mohol vediet,, a pripadne kupit na mensie dvierka ine kovani, Ja neviem.. Ale pre pokoj v dusi (kedze to dostelovat nevedel, a povedal ze s tym uz nejde nic robit), som zrusila vyklop, a mam klasicky otvaracie dvierka ,, co som nechcela povodne.
      Stale pokracujeme,, tak uvidim a som zvedava, jak dopadneme.
      • ptjj@missy97231  já tomu kování taky úplně nerozumím a hlavně mě překvapilo, že takovouhle věc náš truhlář vůbec nevěděl.... evidentně ten váš taky ne 😟 držím palce, ať to dopadne co možná nejlíp