IZOLOVANIE BYTOVYCH DOMOV NA SLOVENSKU JE JEDNA VEĽKÁ KATASTROFA!

3. aug 2012

IZOLOVANIE BYTOVYCH DOMOV NA SLOVENSKU JE JEDNA VEĽKÁ KATASTROFA!
Všade inde len nie na Slovensku sa izoluje hrúbkami od 18cm do 30cm bežne! Nie je doležité či izolujeme minerálnou vlnou alebo polystyrénom! Pliesne v bytoch niesu spôsobene polystyrénom. Plieseň v byte nie je spôsobená slabým vetraním. Plieseň je dôkazom neschopnosti projektanta pretože navrhol nedostatočnú hrúbku izolácie.

AKO VZNIKÁ PLIESEŇ NA MURIVE – PREČO?  VYSVETLIME TO STRUČNE A LAICKY.

Plieseň je tam kde je vlhký mokrý múr. Vlhký mokrý múr je tam kde je múr chladný – najčastejsie kúty. Chladný múr je tam kde je izolácia neodstatočná ja tvrdím, že menšia ako 15cm.

Prečo je chladný múr mokrý?

NAŠA FYZIKA FUNGUJE NASLEDOVNE:
V domácnosti varíme perieme polievame kvety a potíme sa. Táto para je ako vzdušná vlhkosť, ktorá neublíži nikomu. Túto vlhkosť – paru nevidíme. Ak táto para alebo vlhkosť narazí na chladný predmet, napríklad vaše nové plastové okná – sklá, tak táto vlhkosť vzdušná – plynná sa premení na vodu – kvapalinu. Ak predmet je približne v teplote +7 až +13 stupňov celzia! Takú teplotu majú vaše dvojité sklá = slabo izolujú od vonkajšieho chladu. (dvoj sklo izoluje ako 3cm polystyrén, troj sklo izoluje už ako 6cm polystyrén)

To isté sa udeje s vašimi múrmi, na ktoré projektant dá pravdepodobne izoláciou do 10cm!

V susedných čechách a okolitých štátoch považujú úsporu energie po zateplení o 20% a 30% za NEKVALITNÚ REALIZÁCIU! U nás sa tým chvália!
ÚSPORA TEPLA MUSÍ BYŤ VIAC AKO 50% !

Výpočítam teraz koľko stojí polystýrén pretože jeho ceny poznám lepšie ako minerálnej vlny:

Polystýrén šedý počítam nie biely, pretože šedy polystýren izoluje o 20% lepšie ako biely! Možno ste ho videli na susedných bytovkách. LEPŠIA BEŽNE DOSTUPNÁ IZOLÁCIA AKO ŠEDÝ NEOPOR NIE JE.

1m2 hrúbka 10cm = 5,4 €
1m2 hrúbka 15cm = 8,1

Na fasáde o rozlohe 1000m2 preplatíte o 2700€ viac! Je to veľmi smiešne číslo oproti celkovej sume za ktorú Vás to bude stáť! Úspora tepla rapídne vzrastie! Pliesne by nemali byť v tak veľkom rozsahu ako iné bytovky majú a dovlím si povedať že od hrubky 15cm by nemali byť vôbec, pretože vaše vnútorne murivo bude oveľa teplejšie!

AK VÁS TO ZAUJÍMA VIAC A CHCETE AJ KONKRÉTNE MIESTA BYTOVIEK KTORÉ ZATEPLOVALI OD IZOLÁCIE 15cm, na tejto adrese som našiel presné údaje a poznatky z iných krajín:

http://www.pasivnydom.net/ako-sa-spravne-zatepluje-bytovka/

Nedôverujte našim projektantom, študujte aj vy, pretože to sú iba vaše penaize! A v Poprade je smiešne ísť pod 15cm!

 

Ešte poznatok, niektoré byty zateplené minerálnou vlnou majú 30% vlhkosť čo je zdraviu škodlivé pre sliznice, čiže aj ona ma nevýhody, preto je zbytočne vymýšľať čo je  lepšie.. Oboje zateplovacie materiály môžu byť výborné ale doležitá je hrúbka izolácie nad 15cm! Izolácia stojí najmenej a je najdoležitejšia. Nadrahší sú robotníci, lepidlo, hmoždinky a fasádna farba! Steny na stavbách nedýchaju, su to hlúposti. Difúzuju paru, ale podiel je 2%, čo je smiešny argument pri volbe mineralnej vlny. Cez polystyrén to je možno 1,5%.

 

*GRAMATIKU NESKÚMAJTE, SOM ODBORNÍK NA ZATELOPANIE, NIE NA PÍSANIE

  • creatorzaujimave citanie, ale hlavne FAKTY 🙂
    • Ján Virostko
      PRO
      Ahoj. V zasade s tymto suhlasim a neskutocne ma mrzi ako sa tie bytovky zatepluju. Som projektant a hanbim sa za kolegov, co taketo veci navrhuju a nedotlacia investora do vacsich hrubok (do clanku by si mohol doplnit aj cenovy rozdiel v kotviacich prvkoch - tam sa to tiez o dost navysi).
      Dalsia problemova vec pri zateplovani je uplna ignoracia tepelnych mostov. Uvediem priklad na bytovke, v ktorej byvam:
      - ostenia a nadprazia okien su zateplene 2cm EPS. Pod parapetom 0 cm!
      - bocne steny loggie 5 cm EPS. Strop a podlaha loggie 0 cm!
      Je to chore na hlavu. Na SVK sa zatepluje asi len kvoli vyzoru bytoviek - sice aj o tom by sa dalo polemizovat 😃
      • Ján Virostko
        PRO
        Ale minuly tyzden som videl na jednej bytovke v KE prvy krat sivy EPS 12 cm. To je asi maximalne zateplenie bytovky, ktore som videl na vlastne oci.
        • tylidíky 🙂 ukladám. super článok!!!
          • tyliak by si ešte mal nejaké články o zateplovaní bytových domov, budem rada. napríklad neviem vysvetliť susedom, že aj bytovky z tehly by sa mohli zatepliť..... myslia si, že len panel treba zateplovať. dokonca mi sused vysvetľoval, že ako mu plesnivie stena v spálni a že ak zateplíme, bude to mať ešte horšie....
            • nina1205ja som len laik---tak asi budeme zvazovat po tomto aj moznost zateplenia s tym sedym EPS..povodne sme chceli vlnu, ale ta vaha 15 cm vlny bude asi o dost vyssia ako pri 15 cm EPS..mame 30 cm tehlu....
              • mrkvakatkaNÁMIETKA!!!!.....................................ale niééé robim si srandu... 😛 😃 ja si dam nachalupu meter slamy...hádam to bude mať rovnaký efekt...ale niééé zas si robim srandu 😃
                • emucitak sa mestime medzi ,,spravnych,, zateplovacov 🙂 mame 16 cm sedy polystyren - a trojsklo - viac sme davat nechceli, byvame na juhu, tak snad postaci 🙂
                  • daniela40a potom ciim...je teda spôsobena ta pleseň,ja ju nemam len stale neviem ciim!!🙂
                    • mio23
                      AUTOR
                      @janvirostko  nemohol som to pisat uplne do detailov aby som ludi nezmagoril, nech radsej rozmyslaju zatial nad tymto.. na slovensku sa povazuje aka kolvek izolacia nad 15cm ako EXPERIMENT.. a projektant by mal byt 20rokov popredu a mal by poradit ludom.. Mal by citat studie a skusenosti..
                      • mio23
                        AUTOR
                        @tyli  Prave vela krat pliesne odstranuje dostatocna izolacia.. Nie SAVO.. Savo len maskuje ma mesiac skaredy flak a kazdym nastrekom nici murivo pretoze v murive sa meni na sol.. a sol este viac pritahuje vlhkost.. Napr.: SOLNICKA..
                        • aaaaaaaaaaaaaaaaaaaa@mio23  to preto, že nedávajú na steny ryžu...my máme ryžu aj v soľničke a soľ je suchá 😃 😃
                          • mio23
                            AUTOR
                            @aaaaaaaaaaaaaaaaaaaa  tiez ma napadla ta ryza zo solnicky 😉 😛
                            • mio23
                              AUTOR
                              @tyli  To pdf som nechal, teoreticky sa to da vytlacit a na nastenku v bytovke... Uz dlhsie som to chcel, lebo mi je luto ako odborny neodbornici zavadzaju ludi v bytovkach.
                              • Wittner Haus
                                PRO
                                A celkom dobre si to napísal síce laicky ale to vôbec nevadi . Len dodám že teplota rodného bodu je priamo závislá na relativnej vlhkosti vzduchu. Čím je vlhkosti vyššia tým je trb