10 tipov pre správny výber matraca

  • 24.02.2024

Pri dodržiavaní odporúčaného osemhodinového spánku trávime v posteli asi tretinu svojho života. Správny výber matraca je nielen investíciou do svojej pohody ale v prvom rade do svojho zdravia. Ako si vybrať vhodný matrac a kedy je ten správny čas na kúpu nového? Spolu s odborníkmi sme pre vás zozbierali odpovede na najčastejšie otázky pri kúpe matraca.

správny výber matraca
Zdroj foto: Canva

Kedy je čas kúpiť si nový matrac?

Máte zdravotné problémy, prípadne trpíte nespavosťou? Zamyslite sa, ako dlho máte súčasný matrac a ako dlho plánujete využívať aktuálnu posteľ. Niekedy môže byť za zlým spánkom iný dôvod, prípadne sa dá komfort spánku zlepšiť rôznymi doplnkovými matracmi.

Aká je životnosť matraca?

Ak je to už viac ako desať rokov od kúpy aktuálneho matraca, určite je čas na zmenu. Odborníci sa zhodujú na tom, že kvalitné matrace by mali vydržať približne 10 rokov, v niektorých prípadoch aj viac. Najmä ak ide o vysoko kvalitný matrac, o ktorý sa vzorne staráme. Vo všeobecnosti však musíme počítať s tým, že matrac vydrží v priemere sedem až osem rokov. To však neznamená, že ho nemusíte vymeniť skôr.

Bez ohľadu na to, ako dlho matrac máte, mali by ste vedieť vyhodnotiť, v akom tvare je, ako vyzerá a ako sa cítite, keď na ňom spíte. Ak vaše ramená a hlava signalizujú nejaký problém, často vás bolia, prípadne ramená držíte v neprirodzenej polohe, mali by ste zvážiť zmenu. Nehovoriac o tom, ak sa vrchná vrstva matraca rozpadáva, zapácha alebo na ňom máte priehlbiny a vyležané miesta.

výmena starého matraca
Zdroj foto: Canva

Aké typy matracov poznáme?

Matrace majú na trhu svoje stabilné miesto a nové typy nepribúdajú tak často. Výrobcovia nám ponúkajú nasledovné základné druhy:

  • pružinový
  • latexový
  • penový

Náš tip:

Hľadáte reálne skúsenosti s matracmi? Opýtajte sa našich používateľov vo Fóre.

Ktorý matrac je pre vás ten pravý?

Pred zakúpením nového matraca zvážte nasledujúce skutočnosti. Keď prídete na to, čo chcete a čo potrebujete, premyslite si rozpočet, ktorý vám pomôže zúžiť možnosti.

Vaša poloha pri spánku by mala byť na prvom mieste pri rozhodovaní. Rôzne polohy potrebujú rôzne druhy podpory, aby ste mohli dobre spať a mať svoju chrbticu aj naďalej zdravú a bez bolestí.

Spíte na boku, na chrbte alebo na bruchu? Ak spíte na bruchu, budete chcieť matrac, ktorý je mäkší, podobne ako bočný spáč. Mäkkosť matraca je kľúčová pre pohodlie našich orgánov. Vaše telo nesmie vyvíjať príliš veľký tlak na spodnú bedrovú časť a musí udržať správny priestor medzi stavcami.

tvrdý alebo mäkký matrac
Zdroj foto: Canva

Berte do úvahy aj vaše pohodlie

Musíte sa cítiť príjemne. Pokiaľ ste alergici, trh vám ponúka množstvo zaujímavých prevedení. Tie sú vhodné práve pre „šťastlivcov“, ktorých trápi alergia na prach či roztoče. Do úvahy treba vziať aj to, či sa počas spánku nadmerne potíte alebo či máte zranenia alebo ochorenia.

Netreba zabúdať ani na našich partnerov. Ak na matraci spíte dvaja, je dôležité, aby ste si vybrali taký matrac, vďaka ktorému budete obaja šťastní. Ak máte podobné spánkové štýly a potreby, bude pre vás správny výber matraca hračkou.

Náš tip: Ak ste obaja veľmi rozdielnej váhy, nezabudnite vybrať taký matrac, aby sa ľahšia polovička nestala útokom „nočného prehadzovania“ partnera s vyššou váhovou kategóriou. 🙂

ako vybrať matrac
Zdroj foto: Canva

Nákup matraca online

Nákup matracov online sa môže zdať nereálny. Skôr, ako navštívite e-shop s matracmi, prečítajte si recenzie a urobte si malý prieskum.

Zodpovedajú hodnotené matrace tomu, kto ste, aká je veľkosť vášho tela a ako spíte? Nezabudnite hľadať objektívne informácie – napríklad aké testy sa použili na tvrdenie, že jeden matrac má lepšiu ergonómiu, odolnosť alebo tepelné vlastnosti ako ten druhý. Zamerajte sa na recenzie, ktoré diskutujú o produkte a o tom, ako je vyrobený. Zohľadnite aj zákaznícky servis.

ochranný návlek na matrac
Zdroj foto: Canva

Dôveruj, ale preveruj

Recenzie nie sú jediné, ktoré je potrebné vziať do úvahy. Materiály, ktoré tvoria matrac na vonkajšej aj vnútornej strane, ovplyvňujú vaše pohodlie a trvanlivosť matraca z dlhodobého hľadiska.

Zákaznícky servis je rovnako kľúčový. V našej redakcii preferujeme online e-shopy, ktoré majú k dispozícii aj chat s odborníkmi počas celého dňa, bezplatnú telefonickú linku, rýchly formulár na otázky, prehľadnú ponuku a v neposlednom rade dobre vyriešené reklamačné podmienky.

Dajte tomu čas. Neponáhľajte sa. Keď ste vydržali doteraz, vydržíte ešte pár dní. V prípade, že vám výber matraca nevyhovuje, väčšina značiek ponúka napríklad aj dlhú skúšobnú dobu a veľkorysú politiku vrátenia.

Náš tip: Nie ste si istí, či bol váš výber matraca správny? Aj vaše telo potrebuje čas. Dajte tomu aspoň 3 týždne. Matrace sú ako nový pár topánok. Musíte ich „vychodiť“. 🙂

tapeta do spálne s motívom kvetov

Odporúčame:

Nápady a inšpirácie do spálne od našich reálnych používateľov (Strecháčov). Nahliadnite do ich fotoalbumov.

Starostlivosť o matrac je kľúčom k úspechu

Našli ste matrac, s ktorým ste spokojní? Starajte sa o neho! Jeho životnosť sa predĺži, váš spánok bude dokonalý a matrac si budete užívať ešte veľa rokov.

Chránič matraca je skvelý nápad. Nehody sa stávajú, najmä pri deťoch, ale aj vtedy, ak si urobíte pohodlie v posteli pri dobrom filme a s červeným vínom v ruke alebo s tanierom gulášu na bruchu. Nebudeme si klamať, väčšina z nás občas zhreší a prenesie si kuchyňu do postele. 🙂

Takisto ho odporúčame aj pri domácich zvieratách. Návlek na matrac viete kúpiť v rôznych hrúbkach a tak si vďaka nemu môžete dopriať komfort navyše.

chránič na matrac
Zdroj foto: Canva

Nezabudnite matrac otáčať!

Otáčanie matraca je rovnako dôležité. Ak tak neurobíte, bude sa matrac v čase, keď spíte, opotrebovávať na jednej strane viac, ako zvyšok matraca. Matrac by sa mal otáčať každých tri až šesť mesiacov.

Ako čistiť matrac?

Koľkokrát ste naozaj poriadne vyčistili svoj matrac? Nemyslíme len zbežné povysávanie ale dôkladné tepovanie.

Naša redakcia odporúča nasledovný psotup:

  1. Pravidelne meňte plachty a obliečky (odporúčame každý týždeň)
  2. Každý týždeň operte aj chránič matraca
  3. Kým sa vám perú posteľné obliečky, matrac poriadne povysávajte so špeciálnym nástavcom. Čím vyšší výkon vysávača, tým lepšie. Zbavíte sa roztočov a odumretej kože.
  4. Tepovanie odporúčame napríklad pri otáčaní matraca. V dnešnej dobe existujú rôzne typy čističov, ktoré vedia matrac a iné textílie vyčistiť aj bez použitia vody.

Ste pripravení nájsť ten pravý matrac? Dúfame, že vám naše tipy pomôžu. Lovu zdar! 🙂

P.S. – Dajte nám vedieť v komentároch, ako vyzeral váš nákup matraca, aké triky sa vám pri výbere osvedčili a aký matrac preferujete?

Autor článku: Miška z Modrej strechy

Zdroj foto: Canva, iStock

Diskusie na tému článku