Rozhovor s Peťou @rain77: "Nikdy som si nemyslela, že naše bývanie bude inšpirovať toľko ľudí..."

  • 01.02.2022

Peťka @rain77 patrí dlhodobo medzi najobľúbenejších členov Modrej strechy. Jej profil je plný super nápadov a projektov. Naposledy nás očarila návodom na výrobu ozdobného venca z mini kvetináčov a plánom vybudovať si doma relaxačný domček so saunou.

Jej bývanie v provensálskom štýle je veľkou inšpiráciou pre každého, kto zavíta do jej profilu. Dúfame, že tento rozhovor bude rovnakou inšpiráciou aj pre vás.

ozdobný veniec z mini kvetináčov
Zdroj foto: rain77 – Peťa Nagyová
relaxačný domček so saunou
Zdroj foto: rain77 – Peťa Nagyová

Určite sa u nás nájdu noví členovia, ktorí ťa zrejme ešte nepoznajú. Predstav sa im. 🙂

Celý život som bývala Nitre, na klasickom sídlisku. Časom sa nám narodili dve deti a potreba priestoru bola stále väčšia. Žiaľ, byt na 11. poschodí sa nezväčšoval a nezväčšoval. 🙂 Tak sme začali uvažovať o dome. Teda, viac-menej ja.

Manžel pochádza z obce neďaleko Nitry. Vyrastal v dome, kde boli každodenné povinnosti iné, ako sú v byte. Raz bola téma domu otvorená, raz sme to uzavreli a takto to bolo viackrát. Až sme si povedali, že to teda skúsime. Predali sme byt, našli pekný pozemok, no tým to len začalo. Čakal nás rok práce (dennodennej práce) na pozemku, nakoľko to bola zanedbaná a zarastená záhrada. Dom sme si vybrali klasický, montovaný bungalov Stilo, rozmerovo nie veľký, ale postačujúci štvorčlennej rodine.

obývačka v provensálskom štýle
Zdroj foto: rain77 – Peťa Nagyová
dekorácie v provensálskom štýle
Zdroj foto: rain77 – Peťa Nagyová
dekorácie vo vidieckom štýle
Zdroj foto: rain77 – Peťa Nagyová

Nakoľko máme pekný veľký pozemok, nebola potreba riešiť obrovský dom. Radšej sme si naplánovali veľkú terasu, kde vlastne trávime čas od začiatku jari až po neskorú jeseň. Teda, ak niečo nemontujeme, nebudujeme alebo nestaviame. 😀 Splnenie sna mať dom sa uskutočnilo v novembri roku 2016. Prišlo sťahovanie, prvé Vianoce, nasledovala jar a už to začalo. A neskončilo do dnešného dňa. 🙂 Mať dom na kľúč neznamená, že všetko je na kľúč. Začalo to stavbou terasy, chodníkmi, plotom… Veď to poznáme všetci. Ale vidieť po sebe ten obrovský kus spravenej práce je doslova balzam na dušu.

tehlová stena v obývačke
Zdroj foto: rain77 – Peťa Nagyová

Peti, z tvojich fotografií je zrejmé, že vidiecky štýl ti je srdcu blízky. Ako si sa k tejto láske prepracovala? Bola to láska na prvý pohľad už od malička alebo si mala v obľube aj iné štýly, kým si si definitívne našla ten svoj “pravý orechový”?

Kým sme bývali v byte, ktorý sme teda tiež “cungrund” rekonštruovali, mali sme klasický, skôr ten jednoduchý a moderný štýl zariadenia. Byt bol malý, nejaké čarovanie sa nedalo robiť a preto sme sa rozhodli ísť cestou nábytku na mieru alebo dodržať farebne maximálne tri farby. Tu sme mali odtiene hnedej, makasar a zebrano.

Myslím, že to v tých rokoch strašne letelo. 🙂 A bledé drevo s bielou. Biela ma asi nikdy neprestane baviť. No stále ma niekde v hĺbke duše mátalo mať dom vo vidieckom štýle. Nie takom tom “prečačkanom”.

dom vo vidieckom štýle
Zdroj foto: rain77 – Peťa Nagyová
biela sedacia súprava
Zdroj foto: rain77 – Peťa Nagyová

Zlom nastal asi v roku 2015, keď som bola v Provensálsku, následne v Taliansku. Ten teplý a útulný štýl bývania, pocit pohodlia, v mäkkej pohodlnej sedačke sa len tak zvaliť a vychutnávať si pohodu… Bývanie v provensálskom štýle ma očarilo.

biele kreslo ušiak
Zdroj foto: rain77 – Peťa Nagyová

V rokoch 2015 – 2016 som neriešila Pinterest, ani Instagram, no na Modrej streche som bola už oveľa oveľa dlhšie. 🙂 Tu sme si prešli aj naše bytové bývanie, ale pod iným prihlasovacím nickom. Počas plánovania stavby nášho domu na kľúč sme s manželom vedeli, akým štýlom pôjdeme.

Nebudú to žiadne farebné výstrelky, ani náročné zariadenia. Ja som zaťažená na bielu, zbožňujem bielu. V tom čase sme „naďabili“ na Tehličkovo a tak nás očarila stará tehla, že manžel povedal: „Bez tejto tehly ja nechcem dom!“ A ja som mohla len súhlasiť.

biela kuchyňa vo vidieckom štýle
Zdroj foto: rain77 – Peťa Nagyová

Tehla je naša srdcovka. Aj nábytok sme si dali vyrobiť buď na mieru alebo všetko v jednom štýle. Biela, drevo a tehla sú nesmrteľná kombinácia. Na začiatku sme mali sivú sedačku. Myslela som, že ma zožerie. 🙂 Tak som nejaký rok počkala a potom sme zmenili sedačku na béžovú. No tým, že náš dom je menšej rozlohy, sme stále mali ten pocit, že niečo je tu veľké. A tak som sa rozhodla, že sedačka bude biela tiež.

Naše bývanie v provensálskom štýle nie je typické. Je v ňom niečo z vidieku, niečo z Toskánka. Je to taký ten príjemný, vidiecky štýl bývania. Kde je tu aj tam niečo a možno je toho aj dosť. Snažím sa mať aj doplnky v podobnom štýle, či už drevo, ratan alebo kov.

spálňa vo vidieckom štýle
Zdroj foto: rain77 – Peťa Nagyová

Tvoj profil @rain77 je veľkou inšpiráciou pre každého, kto by sa chcel pustiť do špeciálneho projektu. Ktorý projekt je tvoj najobľúbenejší?

Za toto veľmi pekne ďakujem. Úprimne zo srdca ďakujem. Je to neuveriteľné a často si to povieme s manželom, lebo je to niečo, čo som si nikdy v živote nemyslela – že niekoho naše bývanie bude inšpirovať natoľko, že mi budú skoro denne chodiť správy, či tu na Modrej streche alebo na mojej Facebook stránke a ľudia sa ma budú pýtať, ako som urobila to alebo tamto…

vidiecka terasa
Zdroj foto: rain77 – Peťa Nagyová
sauna v záhrade
Zdroj foto: rain77 – Peťa Nagyová

Keď sa pýtaš na špeciálny projekt, asi neviem označiť úplne presne konkrétne jeden alebo dva. No všetko je naša spoločná tvorba. Jedna vec je niečo si vymyslieť, ale dôležité je to aj vytvoriť. 🙂 Darmo ja niečo manželovi poviem, ako by som to alebo tamto chcela. On mi proste so všetkým pomôže, usmerní ma, poradí mi. A výsledok vidíte. Z obyčajného jednoduchého nápadu vznikne v konečnom dôsledku dokonalá vec, alebo dekorácia. No ale asi naj TOP projekt je náš relaxačný sauna domček.

stavba sauny svojpomocne
Zdroj foto: rain77 – Peťa Nagyová

Aké je tvoje milované miesto (kútik) v dome?

Moje obľúbené miesto v dome je celý dom. 😀 Smejem sa na tom ale je to pravda. To asi každý uzná, že keď niečo sami vytvoríte, je všetko obľúbené. Nič vás neobťažuje a nič neprekáža. Je jedno, či som v obývačke alebo v spálni alebo na terase alebo chodím po záhrade a venujem sa výsadbe, úprave záhonov alebo venujem starostlivosť zelenine vo vyvýšených záhonoch.

hojdacia sieť svojpomocne
Zdroj foto: rain77 – Peťa Nagyová
vyvýšené záhony svojpomocne
Zdroj foto: rain77 – Peťa Nagyová
terasa v provensálskom štýle
Zdroj foto: rain77 – Peťa Nagyová
záhradné inšpirácie
Zdroj foto: rain77 – Peťa Nagyová
kryté záhradné posedenie
Zdroj foto: rain77 – Peťa Nagyová

Na čom aktuálne pracuješ a čo ďalšie plánuješ?

Určite nemôžem povedať, že na tom pracujem ja. Všetko je našou spoločnou prácou mňa a manžela. Tých 25 rokov je 25 rokov. A teda, 23.11.sa blíži. 🙂

Keďže sme mali na dvore bazén, taký ten nalievací, s nafukovacím golierom, ktorý teda bol omyl svetový, nefungovalo to. Bazén sme moc nevyužívali, ani decká. Sú to už veľkí chalani, ktorí v nejakom tom „kúpinkaní“ v bazéne nevideli svoje telesné schránky. Alebo teda, ako to povedať… Mať 13 000 litrový bazén a mať s ním len starosti, to nebol náš sen. V roku 2020 sme sa rozhodli, že si postavíme domček, v ktorom bude relaxačná zóna a sauna, vzhľadom aj na náš vek. Roky proste nezastavíš. Manžel zbožňuje saunovanie, tak sme sadli za počítač a začali plánovať.

záhradné dekorácie
Zdroj foto: rain77 – Peťa Nagyová

Nakoľko sme vychádzali z priemeru kruhu, na ktorom sme mali bazén, vznikala absolútne atypická stavba. Od prvých nákresov v piesku, plánov na papieri, následne detailné prepracovanie projektu, výšky stien, šírok stien, veľkosti ležania v saune… Do detailu sme spolu s manželom asi pol roka všetko plánovali. Tu proste musíš vedieť, čo od toho celého očakávaš. Celé to vznikalo aj vďaka nórskej sérii o rekonštruovaní chát v nádhernej nórskej krajine, kde partia troch šikovných chalanov vytvárali doslova neskutočne nádherné rekonštrukcie starších chát.

projekt na montovaný rodinný dom
Zdroj foto: rain77 – Peťa Nagyová

Mnohí z našich používateľov sa často vo Fóre pýtajú – Čo by ste urobili pri stavbe domu inak? Čo by si im odpovedala ty? Išla by si do toho opäť?

Absolútne ani raz som si nepovedala, že ľutujem, že sme išli do stavby domu s tou spoločnosťou, s ktorou sme stavali. Je to známa spoločnosť. Žiaľ, sú rôzni ľudia, rôzne partie, ktoré pre nich pracujú, no my sme mali bezproblémové projektovanie, výstavbu aj finalizáciu. Vidno to na našom dome. Nikdy by som nezverejňovala klamlivé fotografie.

Jediná zmena, ktorú by som spravila, keby sme stavali znova, že by som dala postaviť náš dom asi o dva metre dlhší. Jediné, čo mi chýba, je kus priestoru. Taký ten šatník, komora, alebo nejaký ten uzavretý priestor na to, čo nie je treba mať na očiach. 🙂

Ďakujeme Peťke za rozhovor. Dúfame, že ste si ho užili rovnako, ako my!

Viac fotografií nájdete v Petinom profile @rain77.

Autor článku: Miška z Modrej strechy

Fotografie: Peťa Nagyová @rain77

Diskusie na tému článku