Riešiš návrh kuchyne? Toto je 10 najčastejších otázok z nášho fóra

  • 15.11.2023

Každý návrh kuchyne je jedinečný, plný unikátnych vychytávok, inšpirácií či dekorácií. A pretože je kuchyňa jedným z najrušnejších a najfunkčnejších miest v dome, je nevyhnutné vybudovať ju tak, aby vytvorila systém, ktorý funguje.

Pri zariaďovaní vašich kuchýň kladiete vo fóre najrôznejšie otázky a tak sme sa rozhodli zozbierať tie najčastejšie, ktoré by mohli pomôcť ďalším používateľom. 🙂 Otázky zahŕňajú všetko – inštalácia ostrovov, návrh kuchyne, riešenie úložných priestorov, rozdelenie priestoru, ktorý je napríklad viac priateľský pre deti.

návrh kuchyne
Zdroj foto: iStock

Čo by sme mali urobiť ako prvé, ak chceme začať rekonštrukciu kuchyne?

Prvá vec, ktorú musíte urobiť, je začať zbierať obrázky, zapisovať nápady a funkcie, o ktorých viete, že by ste ich chceli začleniť do novej kuchyne. Nájdite si svoj štýl. Vytvorte si unikátny návrh kuchyne. Odporúčame používať sociálne platformy ako Instagram, Pinterest a ďalšie na vytvorenie kolekcie fotografií alebo napríklad aj kolekcie, ktoré si môžete vytvoriť práve tu, na našej Modrej streche.

rekonštrukcia kuchyne
Zdroj foto: iStock

Aké je najvhodnejšie umiestnenie vstavaných spotrebičov?

Vstavané spotrebiče, ako napríklad chladnička, mikrovlnná rúra alebo umývačka riadu, vytvárajú jednotný vzhľad v kombinácii s dverami, ktoré by sa mali koordinovať so zvyškom kuchyne. Používanie krycích panelov je najlepší spôsob, ako zjednotiť vzhľad a zlepšiť dojem z kuchyne.

Tip na diskusiu:

Pracovná doska z prírodného kameňa
najvhodnejšie umiestnenie vstavaných spotrebičov
Zdroj foto: iStock

Ako môžem zväčšiť svoju už tak malú kuchyňu pri maximalizácii priestoru pre varenie a zábavu?

Existujú kuchyne, ktoré sa jednoducho nedajú zmeniť z dôvodu obmedzeného priestoru, nosných stien alebo rozpočtu. V takýchto prípadoch je dôležité porozumieť funkciám kuchyne a vedieť, aké výnimky alebo kompromisy je možné urobiť, ako aj to, aké inteligentné riešenia existujú a aké riešenia vieme použiť tak, aby sme čo najlepšie využili dostupný priestor.

Na uskladnenie potravín či riadu použite celú výšku steny a každý jeden centimeter. Efektívne vybavenie interiéru vo všetkých skriniach a zásuvkách maximalizuje využitie priestoru. Skladací, rozšíriteľný a stohovateľný nábytok zaručí flexibilitu priestoru. V neposlednom rade správny výber povrchov stien a podláh pomôže akejkoľvek kuchyni vyzerať priestrannejšie. Vzdušné a svetlé farby odrážajú svetlo, vďaka čomu miestnosť vyzerá väčšie.

Tipy na zariadenie malej kuchyne nájdete napríklad aj v našom fóre, v kategórii kuchyne. Alebo sa len stačí opýtať našich používateľov na tipy a rady.

návrh kuchyne v malom priestore
Zdroj foto: iStock

Ako zistím, či využívam svoj priestor efektívne?

Pokiaľ ide o skladovanie v kuchyni, neexistuje univerzálna situácia. Veď práve preto ponúkajú výrobcovia toľko úložných priestorov. Prispôsobte návrh kuchyne, typ a množstvo úložného priestoru položkám, ktoré používate, vašim nákupným zvyklostiam a tomu, ako často sa u vás doma varí. Interiérové vybavenie, ako sú regály, koše a boxy, pomáha udržať väčšinu kuchýň organizovanú a funkčnú.

Ak varíte väčšinu dní, možno budete chcieť mať viac priestoru na prípravu, pre nádoby na skladovanie potravín a rozsiahlu špajzu. Ak chcete piecť, možno budete potrebovať väčšie skrinky na uloženie mixéra, mís či foriem na muffiny alebo bábovku. Ak chcete predviesť svoju zbierku drahých spotrebičov alebo riadu, možno budete musieť obetovať úložný priestor pre otvorené police.

Tip na diskusiu:

Máte niekto umývačku riadu vo výške očí?
úložné priestory v kuchyni
Zdroj foto: iStock

Skutočne zlepší „kuchynský trojuholník“ medzi chladničkou, sporákom a umývadlom využitie kuchyne?

Kuchynský trojuholník vám pomôže vyhnúť sa zbytočným pohybom a zefektívni čas strávený v kuchyni. Ak umiestnite spotrebiče a pracovné dosky premyslene s dôrazom na funkčnosť, ušetrí vám to čas a energiu. Umiestnenie nádob a nástrojov „po ruke“ vám určite uľahčí život v kuchyni. Nezabudnite na rôzne koľajnice a háčiky na uloženie hrncov, panvíc, riadu a pomôcok.

Malý tip: Taniere a hrnce by sme mali mať umiestnené v blízkosti umývačky riadu a korenie blízko sporáku.

Zapojte sa do diskusie vo Fóre:

Indukčné dosky – skúsenosti
vhodná pracovná doska do kuchyne
Zdroj foto: iStock

Aký veľký by mal byť stredový kuchynský ostrov?

Kuchynský ostrov má množstvo využití: ukladanie vecí, priestor na prípravu a podobne. Ale na to, aby ste ho mohli používať múdro a bez toho, aby ste obmedzili svoj pohyb, musíte mať okolo seba dostatočný priestor.

Medzi ostrovom a kuchynskou linkou by sme mali zachovať odstup aspoň 1,2 metra tak, aby sme mali dostatok priestoru na prácu, pohyb a otváranie dverí a zásuviek. V opačnom prípade vám bude návrh kuchyne úplne zbytočný, pretože sa môže stať, že nebudete vedieť otvoriť dvere do rúry či chladničky alebo keď sa budete chcieť dostať na druhú stranu ostrova, narazíte o roh pracovnej dosky.

Aký je najlepší spôsob začlenenia detských predmetov do kuchyne?

V kuchyni chcú byť deti určite súčasťou akcie a navyše je to jeden z ich spôsobov učenia sa. To znamená, že kuchyňa by mala byť pre deti príjemná, ale zároveň aj bezpečná. Tu sú štyri spôsoby, ako ich nadchnúť každodennými úlohami:

  • Doprajte im ich vlastné úložisko. Hračky a iné veci pre deti skladujte napríklad v spodnej skrinke, aby sa k nim mohli ľahko dostať.
  • Nechajte svoje deti zapojiť sa do varenia pomocou kuchynského riadu vhodného pre deti.
  • Stoličky sú užitočné pre deti, ktoré chcú vidieť a byť súčasťou akcie v kuchyni.
  • Nezabudnite, že akýkoľvek priestor na hranie musí byť umiestnený mimo varného priestoru, aby nebránil prirodzenému pracovnému toku v kuchyni.
stredový kuchynský ostrov
Zdroj foto: iStock

Mám tri malé deti. Ako udržím v kuchyni prehľadný minimalizmus?

Chápeme vaše pocity. Čím viac bude úložný priestor organizovaný, tým lepšie sa bude cítiť celá rodina. Netreba zabúdať aj na bezpečnostné prvky či ochranu ostrých hrán. Ak vaše deti „pomáhajú“ s varením, uistite sa, že majú konkrétne miesto, z ktorého si môžu vybrať svoje veci, napríklad kôš umiestnený pri linke. Udržiavanie detských hračiek v dosahu znamená, že si môžu vybrať svoje vlastné herné aktivity a zároveň sa naučiť dať preč všetky hračky a pomôcky, keď sa hra skončí.

Ako rozjasniť kuchyňu bez okien alebo s malým oknom?

Osvetlenie je jedným z najlepších spôsobov, ako zmeniť atmosféru kuchyne. Inteligentné osvetlenie dokonca ponúka možnosť prispôsobiť sa automaticky aktuálnym svetelným podmienkam alebo dokonca meniť farbu podľa nálady. Kuchyne potrebujú najmä prirodzené osvetlenie, napríklad stropné svetlá, ktoré rozptyľujú svetlo rovnomerne po celej miestnosti. Aby sa uľahčila práca a minimalizovalo sa riziko nehôd, zvoľte rôzne druhy osvetlenia pre rôzne miesta vo vašej kuchyni.

Integrácia osvetlenia do kuchynskej linky alebo priestoru nad skrinkami ponúkne ďalšie zdroje osvetlenia, ktoré uľahčia videnie toho, čo je uložené v ktorejkoľvek danej časti kuchyne. Ak v kuchyni nie je prirodzené svetlo, skúste použiť aj svetlejšie farby na povrchy stien a podláh, aby odrážali svetlo.

modrá kuchynská linka s lesklým povrchom
Zdroj foto: iStock

Ako ukryť chlieb, stojany a iné potraviny či doplnky?

Využite štýlové chlebníky, trendy nádoby alebo jednoducho spodnú alebo rohovú skrinku s flexibilným vnútorným vybavením, napríklad nastaviteľným alebo výsuvným, na uloženie vašich spotrebičov. Pomáha to šetriť priestor v skriniach a zásuvkách, takže je vďaka nim všetko organizované a na dosah ruky. Veľké kuchynské vozíky vám tiež môžu pomôcť pri usporiadaní spotrebičov. Poskytujú ľahký prístup k pomôckam a poskytujú vám aj ďalšiu pracovnú plochu.

A ako vyzerá tá vaša? Podeľte sa s nami o váš návrh kuchyne, inšpirácie alebo fotografie vašej kuchyne, prípadne nám dajte tipy na šikovné úložné riešenia či vybavenie kuchyne.

Autorka článku: Michaela z Modrej strechy

Zdroj foto: iStock

Diskusie na tému článku