Ako vyčistiť detské hračky? Toto radia odborníci na upratovanie domácností

  • 18.01.2024

Hračky našich detí sú jednoznačne ich najcennejším majetkom a niektoré z nich so sebou „vláčia“ takmer 24 hodín denne. Hrajú sa s nimi, hádžu ich kade tade, spia s nimi a v neposlednom rade si ich dávajú aj do úst. A tu prichádza otázka. Ako vyčistiť detské hračky?

Okrem viditeľnej nečistoty a špiny môžu hračky obsahovať baktérie, alergény alebo ešte horšie, plesne. A teraz je predsa len dokonalý čas na to, aby sme vyčistili celú našu domácnosť od hlavy po päty. Koľkokrát mesačne čistíte hračky vy?

Ako vyčistiť detské hračky
Zdroj: iStock

Rôzne hračky si vyžadujú rôzne metódy čistenia. Nielen aby boli čisté, ale aj preto, aby vyzerali dobre a poslúžili čo najlepšie a najdlhšie. Odborníci na čistenie domácností sa v rôznych štúdiách pozreli na to, ako často a akým spôsobom by sme mali čistiť hračky a zabíjať na nich nežiadúce baktérie bez toho, aby sme znížili ich funkčnosť alebo zničili vzhľad.

Ako často by sme mali čistiť hračky?

Frekvencia čistenia hračiek závisí od toho, ako sú milované, čiže ako často sa s nimi naše ratolesti hrajú. Najdôležitejším časom na čistenie hračiek a vecí, ktoré naše deti používajú, je jednoznačne choroba. Vždy, keď je vaše dieťa choré, je dôležité hračky čistiť a dezinfikovať častejšie, a to aj potom, ako sa uzdravia.

Tvrdé plastové hračky a hračky do kúpeľa sa najľahšie udržiavajú a mali by sa čistiť a dezinfikovať každý týždeň, najmä ak sa s nimi hrajú denne.

Plyšové hračky sa často dajú prať v práčke a sušiť v sušičke, takže je ľahké ich vyprať raz týždenne (najmä ak s nimi deti spia), prípadne každý druhý týždeň alebo podľa potreby.

Elektronické hračky sú bezpečné iba pri čistení povrchu a mali by sa dezinfikovať utierkou každý týždeň a vždy, keď je dieťa choré.

Hračky pre deti, ktoré sa najpravdepodobnejšie vložia do detských úst alebo často spadnú na podlahu, si vyžadujú najčastejšiu pozornosť. Vyčistite ich každý deň.

Odporúčame:

Zapojte sa do diskusií v najväčšom Fóre o bývaní na Slovensku na tému „Upratovanie“
Ako vyčistiť detské hračky do kúpeľa a plastové hračky
Zdroj: iStock

Môžem dezinfikovať hračky octom?

Jedným slovom nie. Ocot je vynikajúci prostriedok na odstraňovanie vodného kameňa a niektorých nečistôt v domácnosti. Aj keď môže zabíjať niektoré baktérie, nie je dosť silný na to, aby dosiahol úroveň dezinfekcie, ktorú potrebujeme pri hračkách.

Chápeme, že túto otázku by sa opýtali fanúšikovia prírodných čistiacich prostriedkov a domácich receptov, no v tomto prípade musíme siahnuť aj po silnejších zbraniach. 🙂

Ako vyčistiť detské hračky do kúpeľa a plastové hračky?

V hornom stojane vašej umývačky riadu sa dajú ľahko čistiť niektoré pevné plastové hračky, ako sú napríklad gumené krúžky, postavy zvierat či detské stavebnice. Samozrejme si však prečítajte dostupné informácie a uistite sa, že im vysoká teplota neublíži.

Náš tip:

Veľké hračky bezpečne upevnite medzi hroty v stojane a malé kúsky hračiek vložte do sieťového vrecka, aby sa zabránilo prudkému rozstrekovaniu vody. Vyberte normálny alebo dezinfekčný cyklus a vynechajte tablety či gély do umývačky riadu. Nezabudnite nechať dôkladne vyschnúť všetky hračky, prípadne ich dosušte utierkou.
hryzadlo pre deti
Zdroj: iStock

Môžem použiť dostupné utierky?

Všetky farebné plastové hračky pre deti môžete dezinfikovať napríklad aj čistiacimi utierkami. Dbajte na to, aby povrch hračky zostal mokrý najmenej 10 sekúnd a nechajte ho na vzduchu uschnúť. Aj keď sú to všetko bezpečné spôsoby čistenia a dezinfekcie, po vysušení na vzduchu by ste ich mali vždy dôkladne ešte raz opláchnuť teplou vodou a nechať ich znovu uschnúť na vzduchu. Týmto sa odstránia všetky zvyšky čistiacich prostriedkov.

Hračky do kúpeľa s otvormi na dne sú obzvlášť problematické. Keď sa voda dostane do pasce, pleseň rastie a rastie. Je preto najbezpečnejšie vyhnúť sa použitiu dutých hračiek s otvormi, dokonca sa to týka aj obľúbených gumených kačičiek. Ak už také hračky máte, nezabudnite ich po použití dôkladne pretrepať alebo vytlačiť toľko vody, koľko len môžete, a po každom použití ich nechajte dôkladne uschnúť na vzduchu. Ak už v hračke vidíte pleseň alebo pleseň vyjde pri trepaní alebo stlačení, hračku okamžite vyhoďte.

plastová kačka do vane
Zdroj: iStock

Ako čistiť plyšové hračky v práčke?

Farebné, plyšové zvieratká alebo látkové knižky sa zvyčajne dajú bezpečne vyčistiť. Veľa plyšových hračiek je dodávaných so štítkami, na ktorých je informácia o starostlivosti, takže je dobré skontrolovať, ako ich výrobca odporúča čistiť, najmä ak je to nová hračka.

Takto ich vyčistíte v práčke:

  1. Najskôr vložte plyšové hračky napríklad do obliečky na vankúš, aby ste ich chránili a zauzlite hornú časť.
  2. Vyberte šetrný cyklus, miernu teplotu vody a pomalé odstreďovanie.
  3. Hračku sušte v obliečke na vankúš v sušičke pri nízkej teplote (ak ju máte), prípadne vyberte hračku z obliečky na vankúš a položte ju na sušiak blízko okna.
  4. Pre jemnejší prístup použite napríklad fén pri nízkej teplote a rýchlosti.
  5. Keď plyšový medvedík bude už len mierne vlhký, môžete fén prepnúť do strednej rýchlosti a teploty, čím mu našuchoríte kožúšok.

Pozor! Nikdy neperte plyšové hračky so vstavanými batériami, časťami vydávajúcimi zvuk alebo inými kovovými časťami, pretože by ich voda mohla poškodiť. Uistite sa, že všetky dekorácie a gombíky sú bezpečne pripevnené a že hračka nemá žiadne dierky a poškodenia.

Ako vyčistiť detské hračky, ktoré sa nedajú prať?

Niektoré hračky sa bohužiaľ môžu čistiť len ručne. Pred hodením hračky do práčky pre istotu skontrolujte stálosť farieb kvapkou vody. Ak sa vám pri dotyku s papierovou utierkou objaví niekde farba, neperte hračku v práčke. Namiesto toho ju vyčistite „ručne stručne“. Ako na to?

  1. Ponorte handričku do teplého penového roztoku a jemne prejdite cez celú hračku.
  2. Nechajte hračku uschnúť na vzduchu alebo použite fén na urýchlenie sušenia.
  3. Nakoniec, aby ste z plyšových hračiek odstránili baktérie, roztoče a iné alergény bez toho, aby ste ich oprali, urobte si parný kúpeľ a pomaly prechádzajte hračkou cez paru. Následne hračku povysávajte pri slabšej rýchlosti a najlepšie s použitím násadky na čalúnenie.
ako vyčistiť plyšové hračky
Zdroj: iStock

Ako čistiť elektronické hračky?

Rovnako ako diaľkové ovládanie televízora (kedy ste ho naposledy čistili? 🙂 ), aj elektronické hračky sa môžu čistiť iba na povrchu. Pred čistením najskôr vypnite a odpojte hračku alebo vyberte všetky batérie.

Čistou handričkou, namočenou v teplej mydlovej vode a dobre vyžmýkanou, utrite hračku, aby ste odstránili všetky nečistoty a špinu. Následne prejdite niekoľkokrát cez lepkavé a zaschnuté škvrny, okolo gombíkov a medzier a dávajte pozor, aby do elektrických komponentov nevnikla žiadna tekutina. Ešte raz prejdite hračku čistou, navlhčenou a dobre vyžmýkanou handrou a vysušte ju na vzduchu.

Na ničenie baktérií a vírusov na povrchu použite dezinfekčnú utierku, utierku namočenú v alkohole alebo namočte čistú handričku do zmesi štyroch čajových lyžičiek chlórového bielidla v jednom litri vody. Dobre vyžmýkajte látku a utrite hračku. Pri takto silných čistiacich prostriedkoch buďte veľmi opatrní.

Ako čistíte hračky vašich detí vy? Máte nejaký špeciálny trik? Ako často ich periete či umývate? Podeľte sa s nami o skúsenosti.

Autorka článku: Michaela z Modrej strechy

Zdroj foto: iStock

Diskusie na tému článku