Komín

31. mar 2014

Zopár myšlienok pre tých, ktorí chcú mať v dome komín a veci tým súvisiace.

Predslov: Pri novostavbe podľa zákona sa smie použiť už len certifikovaný komínový systém.

Úvod: Text vznikol zámerom zlúčiť poznatky a objasniť základné výrazy z problematiky komínov, doplnené o vlastné názory, a dúfam, že pribudnú aj tie vaše. Snažím sa písať v krátkosti a jednoducho, bez vzorcov a špeciálnych výrazov.

Komín: Je rozhodujúcim prvkom stavby z hľadiska výberu vykurovacieho telesa, hlavne jeho rozmery prierez a dĺžka (hovorím o komíne). Preto je dôležité komín riešiť už pri projektovaní domu a konzultovať s krbárom.

Prierez: Všeobecne sa dá povedať, že komín nesmie byť užší ako vyústenie kachlí. Priveľký prierez má za následok väčší ťah, čo spôsobuje rýchlejšie horenie, kratšiu životnosť vykurovacieho telesa (VT), energeticky menšiu účinnosť..

Dĺžka: Pri výške komína (ráta sa od bodu pripojenia VT) 5-6 metrov sa už vytvára potrebný komínový efekt.

45-90°: Pripojenie v uhle 45° kladie menší odpor v prúdení. Príplatok za 45° je porovnateľný cenou za širší komín tej istej výšky..

Palivo: Je dané pre každé VT, na čo by som tu chcel upozorniť, že drevo, ako človek, obsahuje zaživa veľa vody, cca 60-70%, a toto suchý vtip nebol.. :) Takéto drevo horí nekvalitne, nadmieru dymí (viď ďalšia kapitola), absorbuje teplo na ohrev vody v sebe samom a teplo odchádza cez komín.. Toto isté drevo po 1-2 rokoch pri správnom skladovaní je už ideálne na vykurovanie. Takže radím nepáliť živé bytosti.. narobíte si problémy.. :)

Vyhorenie komína/sadzí: Je to nežiaduci jav, kedy sa zapália usadeniny v komíne, teploty nad 1000°C, riziko vzniku požiaru, poškodenie komína a podobne. Nič pre citlivé duše.. Takže je tomu lepšie predchádzať:

  • minimalizovať usádzanie - čím kúrime, ako kúrime.
  • pravidelne čistiť komín - je to dané aj zákonom, zvyčajne si treba raz za rok nechať prekontrolovať stav komína a nezabudnúť si vypýtať o tom doklad. Pri poistnej udalosti je to ako na toalete: PAPIER.. :)

 

Ťah: Ideálny ťah v komíne je dôležitý z hľadiska správneho horenia a odvádzania spalín. Keď je ťah slabší, dochádza k horšiemu horeniu, vytvára sa viac dymu, ktorý okrem toho, že zadymuje sklo na krbe, nás môže tiež prekvapiť v dome.. :) Pri silnom ťahu viď prierez.

Po pripojení VT sa prístrojom odmeria ťah a dajú sa spraviť opatrenia aj pre zvýšenie, aj pre zníženie ťahu.

O2: Pre horenie je potrebný vzduch, lepšie povedané kyslík. Pri snahe o dôkladné izolovanie domu sa nesmie zabudnúť na prívod vzduchu pre zariadenia, ktoré nám ho odsávajú z budovy. Príčinou nekvalitného horenia, dymenia do domu (hlavne pri krboch bez skla) môže byť problém práve nedostatok vzduchu, podtlak v miestnosti. Digestor - Komín 1:0.. Odhaliť sa to dá jednoducho tak, že keď takéto niečo spozorujete, otvoríte okno/dvere.

Izolácia: Nezabúdajme, že sa hráme s ohňom, je viac než dôležité dodržiavať predpísané vzdialenosti od konštrukcií domu a použiť predpísané izolačné materiály.

Výkon: Odovzdané teplo za čas. 

Účinnosť: V jednoduchosti povedané pomer využitej/užitočnej tepelnej energie pre ohrev budovy a celkovej vyrobenej energie.